|

Sakarya 2024 sahur vakti ne zaman, saat kaçta?

Ramazan ayı, İslam dininin beş şartından biri olan orucun tutulduğu kutsal bir aydır. Ramazan ayı, bereket, mağfiret ve manevi arınma ayı olarak kabul edilir. İmsakiye, Ramazan ayı boyunca her gün için iftar ve sahur vakitlerini gösteren bir tablodur. Ayrıca imsak, güneş, öğle, ikindi ve yatsı namazı vakitlerini de içerir. Sakarya 2024 imsakiye sayesinde Sakarya'da iftar saati kaçta, akşam ezanı saat kaçta okunacak? sorusunun cevabı öğrenilmekte. Ramazan imsakiyesi 2024 ile Sakarya imsak, sahur vakti, iftar akşam ezan saati günlük olarak takip edilmekte. Peki Sakarya için imsak, sahur vakti saat kaçta? İşte 2024 Sakarya imsakiyesi...

13:27 - 10/03/2024 Pazar
Güncelleme: 18:45 - 7/03/2024 Perşembe
Yeni Şafak
Sakarya sahur vakti
Sakarya sahur vakti
Ramazan imsakiyesi, on bir ayın sultanı ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirecekler için imsak, iftar ve sahur vakti bilgilerine en hızlı ve en kolay ulaşabilmesine olanak sağlamaktadır. Sakarya'da sahur kaçta bitiyor, imsak ne zaman sona eriyor? gibi soruların cevaplarına Sakarya
sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Peki Sakarya sahur saati kaçta, imsak vakti ne zaman? İşte 2024 sahur vakti Sakarya imsakiyesi.

Sakarya Sahur Vakti 2024

Sakarya sahur vakti kaçta, imsak vakti ne zaman? Bu sene ilk sahura 10 Mart Pazar gününü 11 Mart Pazartesi gününe bağlayan gece kalkılacak. Sakarya'da ilk imsak 05:45'te bitecek. Sakarya Ramazan imsakiyesi imsak ve sahur vakitleri ve detaylarına aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sahur Nedir? Sahur vakti ne demek?

Sahur nedir kısaca anlatalım: Kelime açısından incelendiğinde sahur anlamı, oruç tutmak için imsak vaktinden önce uyanıp yemek yenmesi ve su içilmesidir. Oruç için yapılan hazırlıkları ifade eder. İmsak vaktinden önce, sünnet olan, oruç için yeme – içme hazırlığıdır.

İmsak nedir, ne zaman başlar?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakin zıttı iftardır.

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sâdığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’ân-ı Kerîm’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (el-Bakara, 2/187).

Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nedir?

İslâm’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir (Kâsânî, Bedâî’, 2/87).

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte, ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 26 [494-495]; Tirmizî, Salât, 182 [407]).

ozulan nafile orucun kaza edilmesi gerekir mi?

Nafile oruç, Ramazan ayının dışında tutulan oruçtur. Nafile de olsa, başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir. Bu nedenle diğer nafile ibadetlerde olduğu gibi, bozulan nafile orucun da, kaza edilmesi gerekir. Kaza orucu tutmakta olan kişinin de bu orucu bozması durumunda yine kaza gerekli olup, kefaret gerekmez.

Sakarya ilçeleri, tarihi ve coğrafi konumu

Sakarya, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde bulunan önemli bir ilimizdir. İlin tarihi, antik çağlara kadar uzanmaktadır. Sakarya ilinin kuruluşu hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır ancak Osmanlı döneminde Adapazarı ismiyle anıldığı bilinmektedir. 1954 yılında il olan Sakarya, günümüzde de ülkenin önemli sanayi merkezlerinden biridir.

Sakarya'nın coğrafi konumu oldukça avantajlıdır. İl, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakın olması nedeniyle stratejik bir konuma sahiptir. Ayrıca ilin Karadeniz'e kıyısı bulunmaktadır ve Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya Nehri gibi önemli akarsular da il sınırları içinde yer almaktadır.

Sakarya'nın ilçeleri arasında en büyük ilçe Adapazarı'dır. İldeki diğer ilçeler ise Akyazı, Arifiye, Erenler, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Serdivan ve Taraklı'dır.

Sakarya'nın tarihi ve kültürel mirasları arasında, tarihi köprüler, camiler, hamamlar, çarşılar ve Osmanlı döneminden kalma eserler bulunmaktadır. Bunlar arasında Adapazarı Çark Caddesi, Eski Sakarya Köprüsü, Pamukova Ulu Camii ve Tarihi Çarşısı, Serdivan Çark Caddesi ve Taraklı Çarşısı gibi önemli turistik yerler bulunmaktadır.

Ayrıca, Sakarya'nın doğal güzellikleri de oldukça dikkat çekicidir. İlde bulunan Sapanca Gölü, Maşukiye ve Kartepe Kayak Merkezi gibi yerler, ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiştir. Sakarya, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.

#Sakarya
#Sakarya imsakiye
#Sakarya iftar vakti
#Sakarya sahur vakti
#Sakarya imsak vakti
2 ay önce