İsrail, her yıl Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan’da da Mescid-i Aksa, Gazze ve Batı Şeria’da Müslümanlara yönelik saldırılarını sürdürdü. Ramazan’dan hemen önce başlayan şiddet olaylarında 30’a yakın Filistinli hayatını kaybederken, 200 kişi yaralandı, 500’den fazlası da İsrail güvenlik güçlerince gözaltına alındı. Neredeyse son 20 yıldır Ramazan aylarında uyguladığı baskı, şiddet ve tahrik geleneğini bozmayan İsrail’in, bu yıl varlığı pamuk ipliğine bağlı koalisyon hükümetinin yapısından dolayı Filistinlilere karşı daha yumuşak tavır takınması bekleniyordu. Ancak dünyanın Rusya-Ukrayna krizine odaklanması ve İbrahim Anlaşmaları aracılığıyla Arap ülkelerinin Tel Aviv’i tanıması Filistinlileri tamamen yalnızlaştırırken, İsrail’in daha rahat hareket etmesinin önünü açtı. Ayrıca İsrail siyasetindeki sıkışmışlık da Kudüs’teki olayları tetikliyor.
Silman’ın istifası, 30 milletvekiliyle meclisin en büyük partisi olan muhalefetteki Likud’un lideri Binyamin Netanyahu’yu heyecanlandırdı. Silman’ı kendi partisine katılmaya davet eden eski İsrail Başbakanı Netanyahu, koalisyondaki diğer milletvekillerine de aynı yolu izleme çağrısı yaptı. Likud Partisi içinden ismini vermek istemeyen üst düzey bir yetkili ise Netanyahu’nun koalisyonu dağıtmak için Silman’la görüştüğünü ve istifası karşılığında olası bir hükümette kendisine Sağlık Bakanlığı sözü verdiğini bildirdi. 2021’deki seçimlerde yaşanan çalkantılı sürecin ardından, normal şartlarda ortak paydası çok az olan söz konusu sekiz küçük parti, Netanyahu karşıtlığında birleşerek 61 milletvekiliyle koalisyon hükümetini kurmuş ve eski başbakanı devirmişti.
İsrail iç siyasetindeki tüm bu karmaşanın arasında, İsrail vatandaşı Filistinlilerin partisi Birleşik Arap Listesi (Ra’am), son dönemde Mescid-i Aksa’da yaşanan gerilimi gerekçe göstererek, koalisyon hükümetindeki üyeliğini geçici olarak askıya aldığını duyurdu. Ancak Mansur Abbas liderliğindeki partinin kararı henüz Bennett hükümetini doğrudan etkilemiş değil. 8 Mayıs’a kadar tatilde olan hükümete bu tarihin ardından Abbas’ın partisinin katılım sağlamaması halinde, koalisyon hükümeti İsrail meclisi Knesset’teki çoğunluğunu kaybedecek. Ra’am’ın dört milletvekilini geri çekme tehdidinin, koalisyonun şimdiye kadar yaşadığı en ciddi sorun olduğu belirtiliyor.
Sonuç olarak, İsrail yönetiminin Filistinlilere yapmış olduğu baskıların, tahrik hareketlerinin ve saldırıların arka planında, İsrail’deki hem siyaset hem de toplumsal alanda yaşanan sıkışmışlığı bastırma çabası bulunuyor. İsrail’in kendi içerisindeki anlaşmazlıklar ne kadar derinleşirse, işgal yönetimi adeta hedef saptırmak ister gibi, oradaki sıkışmışlığın dikkatlerden kaçırılması için namlusunu ve objektifini Filistinlilere çeviriyor. Ramazan ayı boyunca Mescid-i Aksa ile işgal edilmiş Filistin topraklarının geri kalanında yaşananlar da bunun tezahürü olarak karşımıza çıkıyor.