Kurban Bayramı, İslam dünyasında birlik, beraberlik ve yardımlaşma ruhunun doruğa çıktığı özel bir dönemdir. Bu kutsal günlerde kesilen kurbanların doğru bir şekilde dağıtılması, hem dini vecibeleri yerine getirmek hem de ihtiyaç sahiplerine destek olmak açısından büyük önem taşır. İşte kurban eti dağıtımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar.
Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir.
Kurban Bayramı, İslam dünyasında birlik, beraberlik ve yardımlaşma ruhunun doruğa çıktığı özel bir dönemdir. İşte kurban eti dağıtımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar.
Kurban etinin dağıtımı genellikle üçe bölünerek yapılır:
- Birinci Parça: Aile ve yakınlar için ayrılır.
- İkinci Parça: Misafirlere, komşulara ve dostlara hediye edilir.
- Üçüncü Parça: İhtiyaç sahiplerine, yoksullara ve fakirlere verilir.
Kurban etinin dağıtımında, öncelikli olarak fakir ve ihtiyaç sahibi olan kişilere öncelik verilmelidir. Kurbanın en güzel ve en kaliteli kısımları bu kişilere verilmelidir. Bu, kurban ibadetinin paylaşma ve yardımlaşma amacına uygun bir şekilde yerine getirilmesini sağlar.
Kurban eti dağıtılırken hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Etler, hijyenik bir şekilde küçük parçalara ayrılarak uygun ambalaj malzemeleri ile paketlenmelidir. Bu, etin bozulmasını ve sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını engeller.
Kurban etinin dağıtımı, mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Etin uzun süre bekletilmesi, hem sağlık hem de dini vecibeler açısından uygun değildir.
Kurban eti nasıl dağıtılır?
Hz. Peygamber (s.a.v.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).
Bununla birlikte Hanefî mezhebine göre kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 413).
Kurbanlık olarak alınan büyükbaş hayvana birden fazla hisse ile ortak olan birinin, kendisine ait hisselere sonradan bir başkasını dâhil etmesi caiz midir?
Kurbanlık olarak alınan büyükbaş hayvana ortak olanlardan birinin, sonradan bir başkasını kendi hisselerine ortak edebilmesi için iki veya daha fazla hisseye sahip olması gerekir. Bu durumda kendi hisselerinden birini bir başkasına devredebilir. Eğer bu kişi, iki veya daha fazla hisseye sahip değilse bir başkasını kendi hissesine ortak alamaz. Zira kurbanın geçerli olması için her bir hissedarın, kurbanın en az yedide birine sahip olması gerekir. (el-Fetâva’l-Hindiyye, 5/304-305).
Kurban eti kimlere verilir?
Kurban eti, öncelikli olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilir. Ayrıca aile, akraba ve komşulara da hediye edilebilir.
Kurban eti nasıl saklanır?
Kurban eti, kesildikten sonra serin bir yerde dinlendirilip, küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetlerine konulup dondurucuda saklanmalıdır.
Kurban eti ne zaman dağıtılmalıdır?
Kurban etinin kesim işlemlerinin tamamlanmasının hemen ardından dağıtılması genellikle alışılagelmiş bir toplum hareketidir.