Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Salgını dört döneme ayırıyoruz. İlki, salgına hazırlık dönemiydi. Ülkemizdeki ilk vakayı hastalık ortaya çıktıktan üç ay sonra gördük.
İkinci bölüm ise virüsten nasıl korunacağımızı öğrenme dönemiydi.
Üçüncü dönem ise hastalıkla mücadele dönemiydi. Salgın ilerledikçe, hastaları nasıl tedavi edeceğimizi öğrenmeye başladık. Bu bölümde çok canımız yandı, yeni düşmana büyük kayıplar verdik. Ülkemizde salgın boyunca hiç altyapı eksikliği yaşamadık.
Dördüncü bölüm ise salgının kontrolünü ele alarak aşılamaya başladığımız, insanlık ve bilimin kazandığı aşama. Şu an bu aşamadayız ve kısa sürede salgının sona ereceğine inancım tam.
Salgın süresince yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. Kalp krizi teşhisleri salgın döneminde yüzde 50 azalmasına rağmen kalp krizine bağlı ölümler yüzde 10'dan fazla arttı.
Benzer birçok hastalığın görülmesinde azalış olurken ölümde artışlar oldu. En az bir bu kadar daha vatandaşımızı dolaylı nedenlerle kaybettik.
Koronavirüs nedeniyle 10 milyonun üzerinde ölüm yaşanması bekleniyor. Hastalığı geçirmiş kişileri, neyin beklediği konusu önem arz ediyor. Gelecek üç yıl boyunca ne tür yan rahatsızlıklar çıkacağı ön görülemese de mevcut ölümlerden 3-4 katı fazla ölüm beklenmektedir. Bu son derece hazin bir tablodur.
45 gün sonrasında yaşanan ölüm olaylarını incelediğimizde 65 yaş üstü grupta vefat sayıları iki kattan fazla arttı. Tüm bu vahim tabloya rağmen, geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak güzel gelişmeler de var.
Aşılar ölümleri çok önemli ölçüde kısıtlıyor. Virüsü kapsalar da vatandaşların hastaneye yatışını önlüyor.
Dünyanın en hızlı aşılama programlarından birini yürütüyoruz. Günde 1.5 milyon doz aşı yapabiliriz dediğimde inanmıyorlardı. Canları sağ olsun.
Güzel günlere çok ama çok yaklaştık. Son dönemeçte hata yapmadan bu dönemi kapatalım. Herkes kendi kişisel güvenlik çemberini oluşturarak bir süre daha dikkatli olmalı ve aşısını olmalıdır.
Bugün korona nedeniyle 65 kişi hayatını kaybetti 5 bin 809 kişiye ise virüs tanısı kondu.
Aşının şişlik ve kol ağrısı gibi yan etkileri olabiliyor. Yan etkiler kalıcı değil. İkinci dozdan sonra yorgunluk etkisi olabilir.
Virüsün ortay açıklamasının ardından aşılama programlarımız hemen başladı. Çalışmalarımız dünyaca ünlü bir dergide yayınlanacak. Bu oldukça önemli. Yerli aşımız Turkovac'ın onayı alındı. Faz-3 çalışmaları başladı ve en kısa sürede bu süreci bitirip, dünya tıbbına kazandırma çabası içindeyiz.
Cuma gününden itibaren 18 yaşından itibaren gün almış herkes randevu alabilir. Bizim hedefimiz 18 yaş üstündeki 55 milyona yakın vatandaşımızı Kurban Bayramı'na kadar yüzde 70'inin en az bir doz aşılanmış olmasını istiyoruz.
Aşılama sürecini 6 haftadan 4'e çekebiliriz. Delta virüsüne karşı etkinliğini hızla oluşturmak istiyoruz.
Maskeyi takmanız kapalı alanlarda gerekli. Maskeyi güvenlik çemberimiz içinde kullanmamız gerekiyor. Toplumsal bağışıklığın olduğu ve en az yüzde 70 aşılama olduğu dönemde maskelerden kurtuluruz.