EDISYON:

Koronavirüs küresel yoksullukta 30 yıl gitmeye sebep olabilir

09:459/04/2020, Perşembe
G: 9/04/2020, Perşembe
Yeni Şafak

Dünya genelinde, her beş işsizden sadece biri işsizlik ödeneği alıyor.
Dünya genelinde, her beş işsizden sadece biri işsizlik ödeneği alıyor.

Uluslararası sivil toplum kuruluşu Oxfam’ın yayınladığı “Yoksulluk Değil, Onurlu Bir Yaşam” raporunda, Koronavirüs salgını dolayısıyla gelişmekte olan ülkelere acil yardım yapılmaması durumunda, yarım milyar kişinin daha yoksulluğa itilebileceği belirtildi. Oxfam, gelecek hafta düzenlenecek Dünya Bankası, IMF ve G20 Maliye Bakanları toplantısı öncesinde dünya liderlerini, yoksul ülkeleri ve yoksul toplumları salgın karşısında ayakta tutabilmek amacıyla “Herkes İçin Ekonomik Kurtarma Paketi” üzerinde anlaşmaya çağırdı. Oxfam, yeni bir küresel ekonomik planın, gelişmekte olan ülkelerin 1 milyar dolarlık borcun iptalini içermesi gerektiğini ve aynı miktarın ülkelerin sağlık sistemlerini oluşturmak için kullanabileceği uluslararası bir rezerve konulması gerektiğini vurguladı.

Dünya ekonomilerinin koronavirüs salgını nedeniyle küçülmesiyle yarım milyar insanın yoksulluğa itilebileceği açıklandı.

Birleşmiş Milletler Üniversitesi Dünya Kalkınma Ekonomisi Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan araştırmaya ilişkin açıklamada, gelişmekte olan ülkelerdeki yoksulluk seviyelerinin 30 yıla kadar geri gidebileceği uyarısında bulundu.

Etkisi çok yıkıcı olacak

King's College'de görev yapan uluslararası kalkınma profesörü Andy Sumner, “Etki oldukça yıkıcı olacak” dedi.

Sumner, "Covid dünya çapında çok büyük bir artışa yol açabilir, aslında dünyayı 10 yıl geri götürebilir fakat bazı bölgelerin 30 yıl geri gitmelerine sebep olabilir" ifadelerini kullandı.

Uluslararası finans liderleri, Avrupa'da uygulanan katı karantina önlemlerini kaldıramayacak savunmasız nüfusu korumak için hızlı harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Cesur programlara ihtiyaç var

Oxfam, dünya liderlerini "yoksul ülkeleri ve yoksul toplulukları ayakta tutmak" için bir ekonomik kurtarma planı üzerinde anlaşmaya çağırdı.

Sumner, gelir kaybının patlamasının yumuşatılması ve insanların uzun vadede yoksulluk içinde kalmasını önleyici politikalar oluşturmak için acil eyleme ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Sumner, "İnsanların tekrar bulundukları yere geri dönmeleri için 30 yıl daha bekleyebileceğinizi düşünmüyorum. Yoksulluğu azaltmak için gereken süre biraz zaman alabilir, bu nedenle hükümetler Covid-19'dan bağımsız olarak bunu nasıl hızlandıracaklarını düşünmek zorundalar, ancak oldukça cesur programlara ihtiyacımız olacak." dedi.

Yetkili, Covid-19'un potansiyel etkisinin, evrensel sağlık hizmetlerine erişim de dahil olmak üzere, 2015 yılında BM tarafından belirlenen sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin ilerleyişi hakkında çeşitli soruları akıllara getirdiğini söyledi.

Sumner, gelişmekte olan birçok ülkenin kayıt dışı ekonomileri nedeniyle acı çekeceğini, birçok kişinin karantinaya rağmen çalışmaya devam etmek zorunda kaldığını veya Hindistan'da olduğu gibi, kaynaklarının az olacağı ve potansiyel olarak virüsü yayacağı köylere dönmek zorunda kaldığını söyledi.

On binlerce göçmen işçi ve ailesi aç kalacak

İnsan Hakları İzleme Örgütü Mart ayında, insanların yüzde 80'inin kayıt dışı sektörde çalıştığı Hindistan'daki karantinanın on binlerce göçmen işçiyi mahvettiğini, açlık ve evsizliğin genel yaşamı kötüleştirebileceği konusunda uyardı.

Uluslararası Çalışma Örgütü, yüksek riskli ortamlarda çalışmaya devam etmek zorunda kalan, genellikle temiz içme suyu ve alt yapıya sınırlı erişimi olan kalabalık yerleşim birimlerinde yaşayana yaklaşık 2 milyar kayıt dışı çalışanının en fazla risk altında olduğunu söyledi.

Küresel pandemi sonrası yoksulluğa düşecek kişilerin yüzde 80 civarında olacağı tahmin edilen Güney Asya ve Sahra altı Afrika'da daha kötü sonuçların çıkmasına muhtemel gözü ile bakılıyor.

Oxfam’ın önerdiği "Herkes İçin Acil Kurtarma Paketi"nde, yoksul ülkelerin gelirlerini kaybedenlere nakit yardımlar yapabilmeleri ve kırılgan küçük işletmelerin kurtarılması isteniyor. Bunun yapılabilmesi için gereken finansman kaynakları şöyle sıralanıyor:

  • *Gelişmekte olan ülkelerin 1 trilyon dolarlık 2020 yılı borç ödemelerinin acil olarak iptal edilmesi. Örneğin, Gana’nın 2020 yılına ait dış borç ödemelerinin iptal edilmesi durumunda hükümet 6 ay boyunca ülkedeki 16 milyon çocuk, engelli ve yaşlıya ayda 20 dolarlık nakit yardım yapabilir.
  • *Ülkelerin ihtiyaç duyduğu fonların acil olarak artırılması için en az 1 trilyon dolarlık yeni uluslararası rezerv yaratılması. Bu kaynak örneğin Etiyopya hükümetinin, sağlık harcamalarını yüzde 45 oranında artırmasına yetebilir ve ülkenin 630 milyon dolarlık kaynağa erişmesini sağlayabilir.

Açıklamada; "Dünyamız büyük bir sorunla karşı karşıya, ancak birlikte çekersek başarabiliriz. Gelecek haftanın Dünya Bankası ve G20 toplantıları, dünya liderlerinin en savunmasız insanları korumak için ortak bir ekonomik kurtarma paketi üzerinde işbirliği yapmalarında önemli bir fırsat" ifadeleri kullanıldı.

#Koronavirüs
#kayıtdışı çalışanlar
#OXFAM

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.