11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle sofralar neşe, huzur ve bereketle doldu. Mersin yöresine özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen kerebiç, bu sene de sofraların vazgeçilmezi oldu. Peki, kerebiç tatlısı nasıl yapılır? Kerebiç tatlısı için gerekli malzemeler nelerdir? İşte haberimizin detayları..
Günde yüzlerce adet kerebiç ürettiklerini kaydeden Kurucu, "Bu günden güne değişebiliyor. Şu anda Ramazan ayının başındayız. Bu önümüzdeki dönemde fazla olacaktır. Kerebiçe ilgi her zaman yüksektir. Kerebiç diğer tatlılar gibi değil kan şekerini hemen yükseltmediği için o yüzden tercih edilen bir tatlıdır. Ramazan’da talep fazladır. Hiç girmeyenin evine bile bir kere kerebiç girer" diye konuştu.
Kerebicin köpüğü hakkında da bilgiler veren Kurucu, "Köpüğün yapılmasında çöven kökünü kullanırız. Bu kök önce iyice yıkandıktan sonra 3-4 saat kaynatılır. Su kahverengiyi alınca su süzülür. Süzdükten sonra soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra da çırpma makinesiyle iyice çırpılır. Soğuyan su çırpınca beyaz köpük halini almaya başlar. Sonra sıcak şerbeti dökmeye başlarız ve beyaz köpük halini alır" şeklinde konuştu.
Kerebiç tatlısı için gerekli malzemeler
- 1 adet yumurta
- 125 gr vita yağı (oda ısısında)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 Türk kahvesi fincanı pudra şekeri
- 2 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı irmik (dilerseniz)
- İç malzeme;
- 1 su bardağı iri kırılmış ceviz
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Üzeri için;
- Pudra şekeri
Kerebiç tatlısı nasıl yapılır?
- Hamur için tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp 5 dakika yoğurun.
- Hazır olan hamuru 15 dk. dinlendirin.
- İç olan ceviz, şeker ve tarçını karıştırın.
- Hamurdan ceviz gibi parçalar koparın.
- Kopardığınız parçayı içli köfte yapar gibi parmağınızla oyuz, iç kısmını ceviz ile doldurup kapatın.
- Yuvarlayıp kerebiç kalıbına bastırın.
- Hazırladığınız kerebiçleri fırın tepsisine dizip 175 derece fırında hafiften kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkınca soğutun üzerine pudra şekeri serpin.
- Kerebiç normalde kendi kreması ile servis edilir
- Yapmak isteyenler için tarifi;
- 2 adet çöven otu kökü
- 4-5 su bardağı pudra şekeri
- 4 su bardağı su
- Çöven otu köklerini iyice yıkayıp suyu ekleyin.
- Bu şekilde 1 gece bekletip ardından 2 saat kadar kaynatın.
- Suyu azalırsa su ilavesi yapın.
- Süre dolunca altını kapatıp süzün ve şekeri ekleyip eritin.
- Ilıyınca mikser ile 1 saat kadar çırpın.