Gaziantep’te gerçekleştirilmesi planlanan ancak salgın nedeniyle ertelenen ‘Uluslararası Göç Filmleri Festivali, Türk mühendisler tarafından yapılan özel uygulamayla artırılmış gerçeklik dünyasına taşındı.
Böylece dünyada ilk kez uluslararası bir etkinlik görüntünün sanal mı gerçek mi olduğunun anlaşılmadığı ‘artırılmış gerçeklik’ teknolojisiyle izleyicilerle buluştu.
Açılış töreni, organizasyonun mimarı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ‘sanal olarak’ Gaziantep’teki tarihi Mecidiye Han’dan birlikte yaptıkları açılış konuşmasıyla başladı. Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin kültürel bir etkinlikten çok daha fazlası olduğunu, daha iyi bir gelecek ve dünya için önemli bir adım olacağını dikkat çeken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:
Türkiye’nin 21. yüzyılın göç gerçeğini açık ara en başarılı şekilde yöneten ülke olduğunu, mazisinden getirdiği göç tecrübesiyle dünyada göçle karşı karşıya kalmış hiçbir ülkede görülmemiş adımları başarıyla attığını belirten Bakan Soylu "Bu başarı, bize bir misyon daha yükledi; Göçü ve aynı göçün çocukları olduğumuzu tüm dünyaya yeniden hatırlatmak’’ diye konuştu.
Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin korkuları bilgiyle, önyargıları empatiyle yenmenin gayreti olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Göçün arkasında hep bir zorunluluk önünde ise daima umut vardır. Bugün ise maalesef bir ölüm hikâyesi.. Korkular ve önyargılar aklı ve vicdanı boğmaktadır. Dili, dini, milliyeti ne olursa olsun, Türkiye’nin herkesi insan paydasında değerlendirdiği bu anlayışın uluslararası kamuoyunda da yaygınlaşması için çalışıyoruz. Uluslararası Göç Filmleri Festivali bu amaçla atılmış çok değerli bir adımdır. Sinema gibi etkili bir sanat dilini kullanarak oluşturabileceğimiz bilinç ve farkındalığa her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. İnanıyorum ki sanatın dili, empatiyi kolaylaştıracak ve güçlendirecektir. Anlayış ise sevgi ve hoşgörüyü tesis edecek, çözümün önündeki engelleri kaldıracaktır. Uluslararası Göç Filmleri Festivali korkuları bilgiyle, önyargıları empatiyle yenmenin gayretidir. Yolu yolcudan dinleyerek, onun gözlerinden görerek, duygularına kulak vererek bir nebze de olsa göçü deneyimleme fırsatıdır. Bu fırsatı olabildiğince fazla insanın en iyi şekilde değerlendirmesini ve deneyimlemesini umut ediyor; insani dramların sadece beyaz perdede bir sanat eseri olarak yaşandığı günlerin gelmesini temenni ediyorum.’’
Yeni nesil açılış töreninde dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı Uluslararası Uzun Metraj, Unicef Uluslararası Kısa Film ve Aynı Gemi Kısa Film Yarışması jüri üyeleri ile yarışma filmleri de tanıtıldı.
30 ülkeden 45 filmin gösterileceği Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin açılış töreninde ‘Göçün Çığlığı’ da sahne aldı. Dünyanın en iyi udilerinden Ara Dinkjian, neyzen Bilgin Canaz, ünlü orkestra şefi Musa Göçmen ve Japon arp sanatçısı Tomoko Sato, "Suzan Suzi"; dünyanın dört bir yanından dijital olarak bir araya gelen 20’den fazla sanatçı ise özel enstrümanlarla Gaziantep Yolunda türküsünü seslendirdi.
21 Haziran’daki kapanış töreni yine artırılmış gerçeklikle İngiltere’deki Stonehenge Anıtı ile Göbeklitepe’nin dijital olarak harmanlanmasıyla oluşturulan sanal sahnede gerçekleştirilecek.