'Türkçe Edebiyat' ayrıştırmasına tepki büyük: Sanki işgal edilmişiz gibi

Halime Kirazlı
Halime Kirazlı
04:0026/11/2024, Tuesday
G: 26/11/2024, Tuesday
Yeni Şafak
Kaan Eminoğlu
Kaan Eminoğlu

Geçtiğimiz günlerde verilen bir edebiyat ödülünün açıklama metnine jüri üyesi Vural Bahadır Bayrıl’ın "Türkçe Şiir" ifadesini eklemesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Bayrıl’ın bu ayrıştırmasını kabul etmeyen jüri üyeleri Ali Günvar ve Osman Hakan Arslan sosyal medya hesaplarından tepki gösterdiler. İki edebiyatçı jüri üyeliklerinden istifa etti. Farklı ülkelerin İngiliz, Rus, Alman, İtalyan olarak anılan edebiyatı, söz konusu Türkiye olunca “Türk” yada “Türkçe” şeklinde tanımlanmasının ayrıştırma olduğunu düşünen 100’den fazla yazar ortak bildiri yayınlarken, Yeni Şafak’a konuşan edebiyatçılar “Türk kimliğine kasıt” olduğu görüşünde.

“Şiir Atı Seyhan Erözçelik İlk Kitap Şiir Ödülü”ndeki “Türkçe Şiir” tartışması sürüyor. Emre Barca’nın “Kabul” kitabına verilen ödülün “Türkçe Şiir” başlığında verilmesi edebiyat dünyasında tepkiye yol açtı. İlk tepki ödülün jüri üyeleri Ali Günvar ve Osman Hakan Arslan’dan gelmiş, “Türkçe Şiir” ifadesine karşı çıkan isimler, jürilikten istifa etmişti.

TERMİNOLOJİK ÇİFTE STANDART

Şair Kaan Eminoğlu da ifadelere tepki için 100’ü aşkın yazar ve şairin imza verdiği bir bildiri kaleme aldı. Bildiride, “Türkçe edebiyat/Türkçe şiir, Türkiye edebiyatı/Türkiye şiiri, yerli edebiyat/yerli şiir” ifadelerini kabul etmeyen isimler, “Aynı şair ve yazarların diğer milletlerin edebiyatlarını sınıflandırırken ulusa dayalı bir adlandırma yaparken söz konusu Türk edebiyatı/Türk şiiri olduğunda dile ve ülkeye bağlı bir sınıflandırmaya gitmelerini terminolojik bir çifte standart olarak değerlendiriyoruz” ifadeleri yer aldı.


Ahmet Yıldız

Yeni Şafak’a değerlendirmede bulunan yazar Kaan Eminoğlu, Ahmet Yıldız ve İbrahim Tığ, “Türkçe ya da Türkiye Edebiyatı/Şiiri” ifadesinin kabul edilemez olduğunu ifade ettiler.

"EDEBİYAT ETNİK DÜŞÜNCEYE KURBAN EDİLEMEZ"

Eminoğlu Türk kimliğine kasten böyle bir açıklama yapıldığına dikkat çekerek şunları dile getirdi: “İmza verenler olarak, Türk kimliğini sorgulamaya tabi tutarak kriminalize ettiklerini düşünüyoruz. Hiçbir ulusun ismi ırkçılıkla eşleştirilemez. Edebiyatın etnik düşüncelere kurban edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.”

"HALKA ÖZÜR BORÇLULAR"

Ortaya koyulan “Türkçe Edebiyat” söylemini aymazlık ve halka hakaret olarak niteleyen yazar İbrahim Tığ, bu isimlerin halka özür borçlu olduğunu ifade ederek, “Tek amaç, kültürel faşizme hizmet etmektir” dedi.

"KAMPANYAYI ONLARIN AÇMASI GEREKİYOR"

Yıldız ise “Türkçe edebiyat diyenlerin asıl kampanya yapması gerekirken, sanki işgal edilmişiz gibi haklı olduğumuz halde biz kampanya açıyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.

İbrahim Tığ



#Edebiyat
#Türk Edebiyatı
#Şiir