Araştırma, Xsights Araştırma ve Danışmanlık şirketi işbirliğinde, Türkiye temsili olmak üzere 26 il ve istatistiki bölgede (İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Aydın, Manisa, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Adana, Antalya, Hatay, Kırıkkale, Kayseri, Samsun, Zonguldak, Kastamonu, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin), 18 yaş üstü 1500 kişi ile IBBS 2 kapsamında ve 10 Ağustos 2018–21 Eylül 2018 tarihleri arasında CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle gerçekleştirildi.
Birçok arama-kurtarma hikâyesinin gönüllü kahramanı AKUT’un güncel afet araştırmasından önemli sonuçlar çıktı. İşte öne çıkan o sonuçlar:
Yüzde 63 oranıyla, doğal afetler arasında en çok “deprem”den korkuluyor. Depremi sırasıyla; yüzde 21 ile “yangın”, yüzde 8 ile “sel, su taşkınları”, yüzde 3 ile “toprak kaymaları-kaya düşmeleri” takip etti. Diğer tüm afetlerden korkulma oranı toplam yüzde 1 çıkarken araştırmada, katılımcıların yüzde 6’sı hiçbir doğal afetten korkmadıklarını belirtti.
18-24 arası yaş grubunun ortalamanın oldukça altındaki deprem korkusu (yüzde 47) ve aynı yaş grubundaki yükselen yangın korkusu (yüzde 33) ilgi çekti. Kadınların depremden korkma oranı yüzde 67 ile genel ortalamanın üstünde çıkarken, erkeklerde bu oran yüzde 59 ile genel ortalamanın altında. Bölgesel bazda ise tüm bölgelerde en fazla korkulan doğal afet yine deprem çıkarken; Batı Anadolu’daki (yüzde 29) yangın korkusu ile Batı Karadeniz’deki (yüzde 15) sel korkusu oranları dikkat çekti.
Araştırmanın önemli amaçlarından birisi de, katılımcıların, deprem anında “ilk yapılacak şey” konusundaki düşüncelerinin ortaya konmasıydı. Araştırma sonuçlarında yüzde 38 ile “evde güvenli bir alana saklanmak” birinci sırada yer aldı. Bunu sırasıyla yüzde 23 ile “hemen evden dışarı çıkarım”, yüzde 22 ile “çocuğumun yanına giderim” ve yüzde 13 ile “hiçbir şey yapmam” yanıtları takip etti. Bu bölümün en dikkat çekici bulgusu düşük gelir grubunun ve 55 yaş üstünün oldukça yüksek bir oranda “hiçbir şey yapmam” yanıtını vermesi oldu.
Araştırma sonuçlarında, AKUT’u bilenlerin, bilmeyenlere göre daha hazırlıklı olduğu gözlendi. Bu alanın ilginç sonuçlarından birisi de, AKUT seminerlerine katılanlar arasında “evini sigorta yaptıranlar” ve “binalarının deprem dayanıklılığını kontrol ettirenlerin” anlamlı olarak fazlalığı oldu. İlk yardım eğitimi bölümünde ise, katılımcıların yüzde 48’i, “eğitim almayı düşündüğünü” belirtti. Bu oran kadınlarda yüzde 43, erkeklerde yüzde 55 çıktı. 55 yaş üzeri katılımcılar belirgin bir şekilde “eğitim almayı istemediklerini” belirttiler. Bölgesel bazda ise, yüzde 61 ile Orta Doğu Anadolu en yüksek eğitim alma isteğine sahip bölge çıkarken; bu bölgeyi yüzde 57 ile İstanbul ve Doğu Karadeniz, yüzde 55 ile Batı Marmara izledi.
AKUT’un araştırmasına katılanların yüzde 43’ü olası bir depremde “evlerinin hasar göreceğini- yıkılacağını düşünürken”, yüzde 32’isi bir “hasar-yıkılma beklemiyor”. Bu konuda her 4 katılımcıdan 1’i ise kararsız. 18-24 yaş gençler arasında hasar-yıkım beklenmeme durumunun, aksi görüş oranına ulaşması dikkat çekti. (yüzde 43/42) Depreme en hazırlıksız bölge çıkan Akdeniz’in aynı zamanda evlerinin hasar göreceğine-yıkılacağına inananların en yüksek çıktığı (yüzde 57) bölge olması, dikkat çekici bir başka ayrıntı oldu. Evlerinin yıkılacağına-hasar göreceğine inanmayanların en yüksek çıktığı bölge ise yüzde 47 ile Orta Doğu Anadolu.
Araştırmanın belki de en önemli sonuçlarından birisi, katılımcıların yüzde 58’inin yaşadıkları bölgede “acil durum toplanma alanı olmadığını” belirtmeleri oldu. Böyle bir alanın olduğunu belirtenler ise yüzde 21’de kaldı. Geriye kalan yüzde 21’lik kesim ise toplanma alanına yönelik bilgilerinin olmadığını belirtti. Ayrıca bölgesinde acil durum toplanma alanı olanların yüzde 23’ü de, bu alanların yerini bilmiyor. Önemli bir ayrıntı olarak AKUT Deprem Bilinçlendirme seminerlerine katılanların, toplanma alanlarının yerini daha fazla bildikleri dikkat çekti.
Deprem tatbikatı katılma alışkanlığını da sorgulayan araştırma, katılımcıların yüzde 61’inin bugüne kadar “herhangi bir tatbikata katılmadığını” bulguladı. Deprem tatbikatına katılma oranı, 18-24 yaş grubunda yüzde 76 ile belirgin bir şekilde yüksek. 45 ve sonrası yaş grubunun yüzde 89’u ise hiç tatbikata katılmamış. Erkelerin deprem tatbikat tecrübesi kadınlara göre anlamlı bir oranda yüksek çıktı. (yüzde 44/33). Ayrıca, gelir seviyesi düştükçe, deprem tatbikat tecrübe oranın da düştüğü gözlendi.
Deprem anı pozisyon alma konusunda en önemli yöntem olan “Hayat Üçgeni” metodunu katılımcıların yüzde 79’unun bilmemesi araştırmanın üzerinde önemle durulması gereken sonuçlarından birisi oldu. Bu metodu bilenler arasında kadınlar ve 55 yaş üstü bireyler daha yüksek bir orana sahip.