|

Tarihi eserlerimiz İsviçre kasalarında

Türkiye’den yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin, İsviçre bankalarındaki kasalarda tutulduğu, uygun alıcılar bulunduğunda açık artırmayla satıldığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:41 - 18/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
TBMM raporunda Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin İsviçre bankalarında saklandığını gözler önüne serdi.
TBMM raporunda Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin İsviçre bankalarında saklandığını gözler önüne serdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonu’nun raporu, Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin İsviçre bankalarında saklandığını gözler önüne serdi. İnterpol tarafından yapılan bir araştırma, tarihi eser kaçakçılığında özellikle Batı ülkelerinde nasıl bir şebeke oluşturulduğu, kaçırılan eserlerin nasıl pazarlandığını deşifre etti. Meclis Araştırma Komisyonu’nca yayınlanan raporda araştırmaya yer verildi. Raporda, yurt dışına çıkarılan kültür mirası nadide eserler nedeniyle Batı ülkelerinin büyük bir pazar oluştuğu kaydedildi.

MÜZAYEDEDE PAZARLANIYOR

Paha biçilemeyen bu tarihi eserlerin, İsviçre’deki çeşitli bankaların kasalarında saklandığı, alıcısını bulduğu takdirde müzayede evlerinde yapılacak açık artırmalarla pazarlandığı belirlendi.

MERKEZİ DURUMUNDA

Raporda, İsviçre’nin sadece Türkiye değil, İtalya, Yunanistan, Tunus ve Mısır gibi ülkelerden yasa dışı yollarla kaçırılan sanat eserlerinin merkezi haline geldiğine vurgu yapıldı. Yayınlanan raporda tarihi eserlerin sadece İsviçre bankalarında değil, ABD, İngiltere, Fransa, Belçika, Danimarka ve Almanya gibi çeşitli ülkelerin bankalarında da saklandığı, başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Suudi Arabistan ve Katar gibi Arap ülkeleri ile Hong Kong gibi Uzak Doğu merkezlerinde kimlikleri açıklanmayan dolar milyonerlerine satıldığı belirlendi.

Rapor, geçmişte ülkeleri talan eden Avrupa’nın, bu eserleri hem müzelerinde sergileyerek hem de koleksiyonculara satarak büyük paralar kazandığını ortaya koydu.

#İsviçre
#​Türkiye
6 yıl önce
default-profile-img