|

Soğanla gelen arınma

Arınıp, daha zinde yaşamak için çeşitli detoks tarifleri var. Ancak önemli olan sağlık durumunuzun ve metabolizma hızına uygun detoks yapılması. Her şeyden önce daha fazla arındırıcı bir içecek bir çorba istiyorsak başvuracağımız ilk besin soğan.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2018 Pazar
Güncelleme: 06:30 - 22/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Arınıp, daha zinde yaşamak için çeşitli detoks tarifleri var.
Arınıp, daha zinde yaşamak için çeşitli detoks tarifleri var.

Yoğun stres, yorgunluk, toplu yaşamanın getirdiği bir çok zararlı bakterinin etkisi, kirli hava gibi vücudumuzun dengeli çalışmasını bozan birçok faktör var. Kış aylarında biriktirdiğimiz fazla kilolar da cabası. Bütün bunlardan arınıp, daha zinde yaşamak için detoks yapıyoruz. Basında, internet ortamında onlarca tarife rastlıyoruz. Peki bu tarifler herkes için aynı etkiyi gösteriyor mu? Zararlı olabilirler mi? Kimin neye göre detoks yapması gerekir? Bunu belirleyen en önemli faktör sağlık durumumuz, metabolizma hızımız. Örneğin, metabolizmamız hızlı çalışıyorsa, kilo almıyor, kolayca üşümüyorsak, çarpıntılarımız varsa, tansiyonumuz yükseliyor ve troid hormonumuz fazla salgılanıyorsa karanfil, zencefil gibi yiyecekleri sık sık tüketmek doğru olmayabilir.

DETOKS SULARI

Detoksta amaç vücudu zararı maddelerden arıtmaktır. Bunun en iyi yolu ise iyi kalite kaynak suyu içmek. Böbrekleri yormayacak nitelikte, yani ihtiyaç duyduğumuz kadar, en çok 4 litre su içmek tek başına detoks bile sayılabilir. Birkaç dal taze nane, maydanoz, dilimlenmiş bir limon, bir elma, tarçın eklemek suyu daha zengin hale getirmek için yeterli. Detoks suları için kısa birkaç tarif vermek istiyorum. 2 litre suyun içine taze nane, limon ve salatalık ilave ederek bir detoks suyu yapabiliriz. Yine reyhan, salatalık, 1 kaşık sirke veya elma, çubuk tarçın, nane, karanfille başka bir detoks suyu yapabiliriz.

TAZE İÇİLMELİ

Daha fazla arındırıcı bir içecek, bir çorba istiyorsak, başvuracağımız ilk besinse soğan olmalı. Çok eski yıllardan beri soğan, kereviz, maydanoz, havuç ve sarımsak bağışıklığı güçlendirmek amacıyla kullanılıyor. Bütün bu malzemelerle çorba ve salata tariflerini yazımın sonuna eklemek istiyorum. Bu tarifleri haftada birer kez yapmak yeterli olur. Detoks suyu ise günlük yapılmalı ve taze taze içilmeli. Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.


Detoks çorbası
Malzemeler

2 kuru soğan

2 kereviz

1 havuç

3 diş sarımsak

Yarım bağ maydanoz

Yapılışı

Havucu rendeleyelim ve 3 yemek kaşığı yağ ile kavuralım. Sarımsakları doğrayıp havuçla birlikte kavuralım.

Üzerine rendelenmiş kuru soğanı koyalım ve 2 su bardağı su ekleyelim.

Kerevizi doğrayalım ve ilave edip karıştıralım. Maydanozu ekleyelim.

7-8 dakika sonra 5 bardak su ekleyelim ve çorbayı pişirelim. Blenderdan geçirelim ve servise alalım.

Afiyet olsun.

*Bunlar detoks tarifleri olduğu için içerisinde tuz yok. Bunun yerine sevdiğimiz bir baharatı ekleyip lezzetlendirebiliriz.

  • Elmalı detoks salata
  • Malzemeler
  • 2 ekşi yeşil elma
  • 1 avuç taze nane
  • 1 avuç maydanoz
  • 1 avuç kereviz yaprağı
  • 3 limon
  • 1 avokado
  • 2 salatalık
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Taze çekilmiş tane karabiber
  • Yapılışı
  • Elma, salatalık, bir limon ve avokadoyu birbirine yakın biçimde doğrayalım.
  • Yeşillikleri mümkünse cam ya da bambu bir bıçakla doğrayalım.
  • Bir bardağın içinde zeytinyağı ve bir limonun suyu, rendelenmiş bir limon kabuğunu karıştıralım. Salatamızın sosunu ilave ettikten sonra yine cam ya da bambu bir kaşıkla karıştıralım. Üzerine tane karabiber gezdirelim. Afiyet olsun.
  • *Blenderdan geçirip su ekleyerek içeceğe dönüştürebiliriz.
Ispanaklı detoks salatası
Malzemeler

4-5 yaprak ıspanak

1 salatalık

2 avuç kırmızı meyve (çilek, böğürtlen, nar vb)

1 yemek kaşığı sirke

1 limon suyu

1 fincan zeytinyağı

Yapılışı

Ispanakları ve salatalığı doğrayalım.

Üzerlerine sirke dökelim ve tahta kaşıkla ya da ellerimizle karıştıralım.

Kırmızı meyvelerimizi şekillendirelim, salataya ekleyelim. Zeytinyağı ve limon suyunu iyice çalkalayıp salataya ilave edelim ve tekrar karıştıralım.

Afiyet olsun.

*Bu salatayı blenderdan geçirip sulandırarak detoks suyuna dönüştürebiliriz. İçine kuru yemişler ekleyerek zenginleştirebiliriz.

#Soğan
#Salata
#Detoks
6 yıl önce