Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, ameliyathanelerde kullanılan cerrahi aletler, büyük bir titizlik ve özenle sterilize edilerek üzerinde yer alan "karekod" ile kontrol ediliyor.
Kirli, temiz, tekstil ve steril depo bölümlerinin bulunduğu 3 bin 800 metrekarelik alana sahip, 7 gün 24 saat hizmet veren sterilizasyon ünitesinde, enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi için cerrahi malzemeler büyük bir titizlikle hazırlanıyor.
Hastane Başhekim Yardımcısı Mustafa Görür, ameliyathanelerde aylık ortalama 4 bin 400 operasyonun gerçekleştiğini, bunun 300'ünün "A grubu" denilen nakil ve özellikli ameliyatlar olduğunu dile getirdi.
Görür, sterilizasyonun herhangi bir girişimsel işlemin olmazsa olmazı olduğunu, hastaların enfeksiyondan korunması amacıyla yapılan bütün işlemlerde bunun önem taşıdığını belirtti.
'
Karekod' uygulamasının önemine dikkati çeken Görür, şu bilgileri aktardı:
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Medikal Destek Hizmetleri Sorumlusu Şeyma Bademci de ameliyathanelerde kullanılan malzemelerin, kontrol edilip sayımı yapılarak kirli ünitesine alındığını aktardı.
Kirli ünitesinde bir tanımlama sistemi olan "karekod" uygulaması bulunduğunu dile getiren Bademci, bunun yardımıyla, malzemenin uygun cihazda yıkanmasının sağlandığını anlattı.
Uygulamanın, enfeksiyon riskinin önlenmesine karşı önemli bir adım olduğuna işaret eden Bademci, "Bir hastada enfeksiyon olduğunda o hastaya hangi set kullanılmış tekrar geriye dönük bulabiliyoruz. Hangi cihazla steril olmuş, kim tarafından yapılmış, hangi saatte olmuş hepsine tek tek ulaşmamıza yardımcı olan bir sistem. Her malzemenin üzerindeki kod ile doğru malzemenin doğru sette mi doğru cihazla mı, doğru hastada mı kullanıldığını tek tek bulabilme şansını yakalıyoruz" ifadesini kullandı.
Bademci, girişimsel işlemler için günde yaklaşık 250 set hazırladıklarını kaydetti.