Sağlık düşmanı: Sigara

Yeni Şafak
10:539/02/2018, Cuma
G: 19/02/2018, Pazartesi
Diğer
Sigarayı bıraktıktan sonra, akciğer kapasitesi artarken bronşlar rahatlar rahat nefes alınır. Kan daha fazla oksijen taşır.
Sigarayı bıraktıktan sonra, akciğer kapasitesi artarken bronşlar rahatlar rahat nefes alınır. Kan daha fazla oksijen taşır.

Gün geçtikçe yaygınlaşan ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olan sigara bağımlılığı ile mücadelede uzmanlar, tedavinin önemine ve gerekliliğine dikkat çekiyor. Sağlığa zarar veren sigara, için kişiler tarafından biliniyor ama bırakılamıyor. Sigara nasıl bırakılır? İşte detaylar...

Sigarayı bırakmak isteyen çok kişi var ama çoğu kişi sigarayı bırakamıyor. Her yıl giderek artan insan sayısı sonunda sigarayı bırakmayı seçiyor. Sigarayı bırakmak için gerekli birçok yöntemi sizler için derledik.

Sigarayı bir süre bıraktıktan sonra saatler içinde vücut, nikotinin ve diğer katkı maddelerin etkilerini onarmaya başlar. Çıkan tansiyon, nabız, vücut sıcaklığı içilen sigara nikotinin etkisiyle oluşur. Sigarayı bıraktıktan sonra tüm bu artışlar normal seviyeye döner. Akciğer kapasitesi artarken bronşlar rahatlar rahat nefes alınır. Kan daha fazla oksijen taşır.

Sigarayı bırakmayı zora sokan faktörler:

İçilen günlük sigara sayısı.

İçilen sigaranın sebepleri

Birlikte zaman geçirilen kişilerin sigara içme sayısı

Sigara bağımlılık yapar

Sigaraya bağlı tutan içinde barındırdığı nikotin olup beyine çabucak etki eder.

Sigaradaki kimyasallar, beynin norepinefrin ve dopamin denilen kimyasalları salgılamasına neden olur. Eğer beyin bu iki kimyasalı çok fazla salgılarsa, kimyasal dengesi bozulur ve sigara içtiğinizde kendi anti-nikotin kimyasallarını salgılar. Bu anti-nikotin kimyasallar ise sigara içmediğinizde kendinizi çökmüş, bunalımlı ve yorgun hissetmenize neden olabilir.

Görülen bir sigara yada duygu durumları sigara içme isteğini tetikler. Sigarayı bırakmak içi gerekli olan en önemli şey, sigara içme isteğine yol açan tetikleyicileri belirlemek ve bir süre uzak durmak.

Sigarayı gerçekten hayatınızdan çıkartmak istiyorsanız cesaretli olmakta yarar var. Başarı gösterecek yöntem bulunmalı.


Deneyenlerin %25’i bağımlı oluyor

Özellikle ergenlik döneminde %35-40 oranında sigara denemeleri oluyor. Sigaranın içindeki nikotin beyne 10 saniye içerisinde ulaştığı için ve deneyen kişinin bu kadar hızlı etki eden bir madde ile karşılaşması sigara kullanımı ile karşı karşıya bırakıyor. Her yıl yaklaşık 35 milyon kişi sigarayı bırakmak için çaba sarf ediyor.

Sigarayı bırakmak için bazı öneriler.

1) Birden bırakılabilir. Kimsenin yardımını almadan çoğu kişi bu yöntemle sigarayı hayatlarından çıkartıyor.

2) Terapistler sigarayı bırakmada yardımcı oluyor. Tetikleyicilerinizi belirlemenize, ihtiyaç olduğunda duygusal destek sağlıyor.

3) Bazı ilaçlar sigarayı bırakmaya yardımcı olur. Bunlar doktor tarafından verilmeli. Yada sigara bırakma bantları gibi yollarda denenmeli.

4) Tedavi yollarının kombinasyonlarını kullanarak sigarayı bırakma şansınız artar. Örneğin, hem nikotin bandı hem de sakızı kullanmak sadece bant kullanmaktan daha iyi olabilir.

5) Dürtü süresini belirleyin. Dürtü geldiğinde saatinize bakın. Çoğu kısa sürer. Bu bir kez belirlendiğinde dürtüye karşı koymak daha kolay olacaktır.


#Sigara
#Akciğer
#Sigara Nasıl Bırakılır