|

Nesli tükenen kartalı vurdular

Afyonkarahisar’da yaralı halde bulunan ve üzerinde uydu izleme cihazı olan "küçük orman kartalı" tedavi altına alındı. Vurulduğu anlaşılan kartal Afyon Kocatepe Üniversitesi Hayvan Hastanesi'ne götürüldü. Kartalın ayağında halkaların Polonya'da takıldığı söylendi. Ayağının kırık, çok bitkin ve güçsüz olduğu görülen kartala veterinerler antibiyotik tedavisi uygulamaya başladı.

Yeni Şafak
12:24 - 12/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 10:24 - 12/05/2016 Perşembe
AA
Afyonkarahisar’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri tarafından yaralı halde bulunan ve üzerinde uydu cihazı olan, nesli tükenme tehlikesi altındaki küçük orman kartalı tedavi altına alındı.
Afyonkarahisar’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri tarafından yaralı halde bulunan ve üzerinde uydu cihazı olan, nesli tükenme tehlikesi altındaki küçük orman kartalı tedavi altına alındı.

Afyonkarahisar'da Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri tarafından yaralı halde bulunan ve üzerinde uydu cihazı olan, nesli tükenme tehlikesi altındaki küçük orman kartalı tedavi altına alındı. Ekiplerin, göçmen kuşların konaklama bölgesi olan Eber Gölü çevresinde buldukları yaralı kartal, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hayvan Hastanesi'ne getirildi.



Üzerinde uydu vericisi ve ayaklarında metal halka olan kartalın muayenesinde, ayağının kırık olduğu, çok bitkin ve güçsüz düştüğü belirlendi. AKÜ Yaban Hayatı ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkan Vekili Doç. Dr. Emine Hüsna Kandır, yaralı kuşun tedavisine hemen başlandığını söyledi.



Halkalar Polonya'da takılmış


Ayağındaki halkaların, Polonya'nın Lubelskie bölgesinde takıldığını tespit ettiklerini dile getiren Doç. Dr. Kandır, şöyle devam etti:



"Henüz yavru iken 18 Temmuz 2009'da yapılan halkalamanın ardından doğaya salınmış. Yaralı olarak hastanemize getirilen küçük orman kartalının ayağındaki halkada bulunan yazı ve numaralardan Polonya Bilimler Akademisi bünyesindeki Ornitoloji (Kuşbilim) Araştırma İstasyonu ile irtibata geçildi. 2015 yılında tekrar yakalanan kartala bu kez aynı istasyonda uydu vericisi takılmış"



Kaçak avlanmanın tüm kuşlar için olduğu gibi bu tür bilimsel çalışmalar için de tehlike oluşturduğunu ifade eden Kandır, Türkiye'nin göçmen kuşların üç ana göç yolundan birinde olduğunu belirterek, önlem alınması gerektiğini vurguladı.



Kandır, kuşun üzerindeki uydu izleme cihazının, araştırma istasyonuna gönderilmek üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğüne teslim edildiğini aktardı.



Antibiyotik tedavisi uygulanıyor


AKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim görevlisi Dr. Volkan Yaprakçı da kartalın durumunun kendilerine getirildiğinde kötü olduğunu ifade etti. Vakit geçirmeden tedaviye başladıklarına işaret eden Yaprakçı, şunları kaydetti:



"Eber Gölü çevresinde yaralı halde bulunan kartalın muayenesinde, avcılar tarafından vurulduğunu, ayağını kıran saçmanın kalçasına saplandığını tespit ettik. Kırığı yüzünden beslenemediği için aç kalmıştı. Güçsüz ve bitkin haldeydi. Genel durumunu düzeltmeye çalışıyoruz. Enfeksiyonu nedeniyle antibiyotik tedavisi uyguluyoruz. Kırığı için de bandaj yaptık. Tedavisini tamamlayıp doğaya salmayı planlıyoruz"



#Afyonkarahisar
#Emine Hesna Kandır
#Kartal
#Polonya
#Lubelskie
#Ornitoloji
#Afyon Kocatepe Üniversitesi
#AKÜ
8 yıl önce