|

Narın faydaları nelerdir?

Nar bol miktarda C vitamini, polyphenol, demir, potasyum içerir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca kolestrol ve şekeri dengeleyen nar, kanser hücrelerinin gelişmesine engel olurken, kalp sağlığının korunmasında da yardımcı olur.

Yeni Şafak
10:56 - 19/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:04 - 19/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Cildi güzelleştiren nar, enfeksiyonlardan koruyor, midede hazımsızlığı gideriyor.
Cildi güzelleştiren nar, enfeksiyonlardan koruyor, midede hazımsızlığı gideriyor.

C, B1 ve B2 vitaminleri yanında zengin potasyum içeren ve yaklaşık bir su bardağı nar suyu günlük ihtiyacımız olan C vitamininin % 25’ini karşılar. İsmi Kuranı-ı Kerim’de geçtiği için, halk arasında ‘Cennet Meyvesi’ olarak da adlandırılan narı, günlük tükettiğinizde yorgunluğu giderir ve vücuda zindelik kazandır.

Cilde iyi geliyor

Narın kabuğu cildi yumuşatır ve enfeksiyonlardan korur, narın suyu birçok hastalığa şifadır, nar mideyi temizler, ülsere iyi gelir, öksürüğe çok iyi gelir, akciğeri güçlendirir, kabızlığı giderir, kalp ve mide ağrılarını giderir. Narın şifasından maksimum derecede faydalanabilmek için nar tazeyken yenmeli ve suyu taze olmalıdır.

Kalp-damar hastalıklarına şifa oluyor

Narın önemli özelliklerinden bir tanesi de genel anlamda vücutta bulunan damar sistemini koruması ve kalp sağlığına yardımcı olması. Özellikle damar tıkanıklığına neden olan ACE adındaki enzimi engeller. Bütün bu özelliklerinden dolayı, sofralarımızdan eksik etmememiz gereken narın diğer bir faydası da damar sertliklerini gidermesi, tansiyon düşürücü, kan yapıcı ve tansiyon düşürücü özelliklere sahip olmasıdır.

Prostat kanserine kalkan

Nar özellikle prostat kanserine karşı etkili. Birçok bilimsel araştırma sonucu narın prostat kanserine yakalanma riskini azalttığını ortaya koydu. Bununla birlikte prostat kanseri tedavisi için yapılan çalışmalarda narın kanser hücrelerinin hızını yavaşlattığı belirlendi. Bu yüzden özellikle düzenli olarak nar suyunun tüketilmesi bilim adamları tarafından tavsiye edilir.

İshale karşı etkili

Narın içerisinde ve taneleri arasında bir damar halinde bulunan beyaz tabaka mideye iyi gelir ve güçlendirir. Aynı şekilde kabukları da ishale karşı etkili olarak biliniyor. Nar kabuğu kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır ve biraz bal ile tatlandırılarak içilir. Narın kabuğuyla yapılan bu karışım ishali keser.

Mide dostu

Yukarıda belirttiğimiz gibi, narın içerisinde bulunan beyaz tabaka midenin kuvvetlenmesini sağlar. Bunun yanında düzenli olarak ekşi nar pekmezi bal ile karıştırılarak alındığında mide iltihabına iyi gelir. Fakat bu karışım aç karınla alınmamlı. Yemekten sonra bir tane nar yemek alınan gıdaların hazmını kolaylaştırır. Midede meydana gelen değişikliklerden dolayı oluşan kusma veya kusma hissine karşı ekşi nar iyi gelir.

Enfeksiyon, iltihap ve yaralara faydaları

Vücudumuzun içerisinde bulunan organlarda meydana gelebilecek iltihap ve yaralara faydası olduğu gibi, cildimizde meydana gelen yara ve iltihapları önleyici etkisi var. Cildimizin herhangi bir yerinde meydana gelen yara veya iltihaplara nar kabuğunu sürerek giderilmesini sağlayabilirsiniz.

#NAr
#SAğlık
6 yıl önce