Mitomani hastalığı nedir?

Yeni Şafak
17:4827/03/2018, Salı
G: 27/03/2018, Salı
Diğer
​Mitomani hastalığı kişinin sürekli olarak herhangi bir çıkar gözetmeden yalan söylemesidir.
​Mitomani hastalığı kişinin sürekli olarak herhangi bir çıkar gözetmeden yalan söylemesidir.

Mitomani, toplumda bilinen adıyla psikolojik bir 'yalan söyleme' hastalığıdır. Mitomani hastalığının birçok nedeni olsa da asıl nedeni kişinin çocukluğunda şahit olduğu yalanlardır. İşte mitomani hastalığı nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Mitomani hastalığı ile ilgili tüm merak edilenler...

Mitomani hastalığı toplumda bilinen adıyla ‘yalan söyleme hastalığı’, kişinin sürekli olarak herhangi bir çıkar gözetmeden yalan söylemesidir. Hiçbir durum yokken birden yalan söyleme ihtiyacı duyan kişi, hastalığın ilerlemesi ile söylediği tüm yalanlara kendisinin de inanmasına neden olur. İleri düzeylere taşınan mitomani hastalığı kişinin elinde olmadan gerçekleşen ve yalan söylediğini kendi bile fark etmeyen bir davranış bozukluğu hastalığıdır.

Mitomani hastalığının nedenleri

Mitomani hastalığının birçok nedeni olsa da asıl nedeni kişinin çocukluğunda şahit olduğu yalanlardır. Kişi çocukluk döneminde sürekli olarak ebeveynlerini izler ve onları doğrularıyla, yanlışlarıyla kendine model olarak alır. Bu bakımdan çocukların ebeveynlerinin yalan söylemelerine şahit olması onların ileriki yaşlarda yalan söylemesine ve yalan söylemeyi daha da ileriye taşıyarak yalan söyleme hastalığına yakalanmasına neden olabiliyor. Bunların dışındaki mitomani hastalığının başlıca nedenleri şunlar:

- Doğru söylediğine inanılmaması

- Aşağılık kompleksi

- Onaylanma ihtiyacı

- Narsistik kişilik bozukluğu

- Çocukluk döneminde maruz kalınan istismarlar

Mitomani hastalığı nasıl anlaşılır?

Mitomani hastalığının anlaşılması için birçok ipucu bulunuyor. Bu ipuçlarının başlıcaları şunlardır:

- Yalan söylemekten haz duymak

- Yalan söylemekte ısrarcı olmak

- Yalanlarından dolayı pişmanlık duymamak.

- Yalanlarının ortaya çıkması durumunda aşırı agresif ve alıngan tavırlar sergilemek.

- Söylediği yalanlara kendisinin de inanması durumu

- Yalanlar arasında kurgusal bütünlük bulunmaması

- Yalan söylerken herhangi bir kazanç elde etmemesine rağmen yalan söylemesi

Mitomani hastalığı nasıl tedavi edilir?

Mitomani hastalığı, tedavisi olan psikolojik bir hastalıktır. Kişinin tedaviden olumlu sonuç alması için her şeyden önce ailenin ve diğer yakınlarının etkisi vardır. Aile ve yakınlardan sonra ise doktorun izleyeceği doğru yol ile mitomani hastalığı atlatılabiliyor. Bu bakımdan ailenin, yakınlarının ve doktorun yapması gerekenler şunlar:

Mitomani hastasının ailesinin yapması gerekenler

Mitomani hastalığı, her şeyden önce hastanın kendisinde biten bir durumdur. Bu bakımdan öncelikle hasta mitomani hastası olduğuna ikna edilmelidir. Ancak bu, hastaya karşı sinirli ve kırıcı bir tavırla asla söylenmemeli. Ardından mitomani hastalığına tedavi için hasta ikna edilmeli.

Mitomani hastalığında doktorun yapması gerekenler

Doktor hastanın psikolojisine göre hareket etmelidir. Öncelikle hastayı sürekli olarak yalan söylemeye iten nedenin araştırılıp bulunması gerekir. Daha sonra ise bu nedene bağlı olarak psikoterapi ya da ilaçlı tedavi yönteminden biri belirlenmelidir. Doğru yöntemle hasta daha ilk seansta oldukça iyileşme gösterebilir.

#Mitomani
#Mitomani hastalığı
#Yalan söylemek