Magna’nın mezar odası

Yeni Şafak
04:0030/07/2018, الإثنين
G: 29/07/2018, الأحد
Yeni Şafak
Mezar odasının dış cephesindeki yazıtta Magna’nın ailesinin adı olan 'Plancius Ailesi' ifadesi yer alıyor.
Mezar odasının dış cephesindeki yazıtta Magna’nın ailesinin adı olan 'Plancius Ailesi' ifadesi yer alıyor.

Antalya’daki 5 bin yıllık Perge antik kentindeki kazılarda, tarihteki ilk kadın belediye başkanı Plancia Magna’nın anıt mezarının ardından mezar odasına da ulaşıldı.

Tarihteki ilk kadın belediye başkanı olarak kabul edilen Plancia Magna'nın mezar odası da bulundu. Antalya Müze Müdürlüğü'nce, Antalya'daki 5 bin yıllık Perge antik kentinde yürütülen kazı çalışmalarında, Magna'nın anıt mezarı gün yüzüne çıkmaya başladı. 4 basamaktan oluşan platformun ardından, anıtın mezar odası da bulundu. Odanın dış cephesindeki yazıtta Magna'nın ailesinin adı olan "Plancius Ailesi" ifadesi yer alıyor.

YAZITLAR DA ÇIKACAK

Antalya Müzesi Müdürü ve Perge Antik Kenti Kazı Başkanı Mustafa Demirel, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sundukları program kapsamında anıt mezarda da kazıların devam ettiğini söyledi. Kazılarda ilk olarak muhteşem bir podyumun açığa çıktığını belirten Demirel, yapının tamamı kazıldığında alanlarda yeni yazıtlar ve mimari yapı elemanlarının açığa çıkmasını beklediklerini ifade etti.


PERGE HİZMETKARI

Plancia Magna'nın, Perge'ye büyük hizmetlerde bulunmuş ve adı kentle özdeşleşmiş birisi olduğuna dikkat çeken Demirel, şunları kaydetti: "Magna, M.S. 2. yüzyılda Perge'de yaşamış Roma asıllı bir ailenin çocuğu. Bütün mal varlığını Perge için harcamış, kentin imarında çok büyük emekleri geçmiş. Pergeliler de bu hizmetleri karşılığında onu onurlandırmak için birkaç heykelini yaptırmış ve kentin değişik yerlerine dikmişler. Biz de Magna'nın mezarının nasıl olduğunu ortaya çıkarmak ve yeni bilgilere ulaşabilmek için alanda bilimsel kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. Plancia Magna, tarihteki ilk kadın belediye başkanı olarak kabul ediliyor."

#Plancia Magna
#Antalya