|

Kurban eti nasıl dağıtılmalı?

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık alımları da hızlandı. Allah’a yaklaşmak olan bu ibadeti eda edeceklerin merak ettiği ‘Kurban eti nasıl dağıtılmalı?’ konusunu ele aldık.

Yeni Şafak
10:51 - 17/08/2018 Cuma
Güncelleme: 23:45 - 18/08/2018 Cumartesi
Diğer
Hz. Peygamber, kurban etinin üçe taksim edilmesini tavsiye etmiştir.
Hz. Peygamber, kurban etinin üçe taksim edilmesini tavsiye etmiştir.

Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla Müslümanlar kurban keser. Kişinin kurban kesebilmesi için Müslüman olması, akıl sağlığının yerinde ve buluğa erişmiş olması, yolcu olmaması ve belli bir mali güce sahip olma şartları aranır. Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Peki, kurban kesecek olan Müslümanlar ne yapmalı? Kurban etini nasıl dağıtmalı? Kurban eti nasıl pay edilmeli ve kimlere verilmeli? Kurban etini gerçekten dini geleneklere dağıtmak isteyenler için 'Kurban eti nasıl dağıtılmalı?' konusunu ele aldık.

Kurban etinin nasıl dağıtılması gerektiği hakkında ünlü isimler Bekir Develi, Senai Demirci, Ahmet Yenilmez, Kadir Çöpdemir ve Ahmet Murat yenisafak.com'a açıklamalarda bulundu.

Kurban etinin paylaşılması gerektiğini belirten ünlü isimlerin görüşleri şu şekilde:

  • Bekir Develi: Mübarek Kurban Bayramı geldiğinde eğer iki kurbanımız varsa birini mümkünse evimizde keselim. Çocukken annem beni komşulara dağıtmak için gönderirdi, o zamanlar bayramın nasıl güzel ve keyifli olduğunu anlardık.
  • Senai Demirci: Kurban paylaşmak demektir. Belki bu sözü çok duydunuz. Kurban bir kesme eylemi olarak kendini gösteriyor. Kurbanı dağıtmak için etrafımıza bakmalıyız. Dağıtacak birilerini aramalıyız.
  • Ahmet Yenilmez: Kurban bir et mi acaba? Yoksa özellikle bu çağda unuttuğumuz birçok hasretlerimizin tekrar hatırlanması mı? Ne münasebet kurban eti saklanmalı veya nasıl saklanacak. Aksine dağıtılmalı. Önce unuttuklarımıza verilmeli.
  • Kadir Çöpdemir: Kurban kesiyorsanız işler yolunda demektir. Ama işi yolunda olmayanlarda var. İhtiyaç sahibi insanlar varsa kurbanınızı saklamayın.
  • Ahmet Murat: Bosna'da kurban etleri paketlenerek renkli kurdelelerle hediye haline getiriliyor, çok düşünceli bir davranış. Kurban eti dağıtmanın çok ince, zarif bir yöntemi olmalı.
Kurban eti üçe bölünmeli

21 Ağustos Salı günü Müslümanlar için kutsal kabul edilen Kurban Bayramı başlıyor. Kurbanlık kesecek olanlar en çok kurban etini pay ederken nelere dikkat etmeli ve kurban eti nasıl dağıtılmalı diye merak ediyor. Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir.

Hepsi fakirlere de dağıtılabilir

Kurban etini pay ederken 3 eşit parçaya bölünmesinde tüm alimler hem fikir. Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması durumunda kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinde bir sakınca da görülmemiştir. Bu durumda olanların etin tamamını kendileri için ayırması yasak olmamakla birlikte yardımlaşma ve dayanışma ruhunun tamamen yok olmaması için en azından bir kısmının muhtaç durumda olan insanlara dağıtılmasında fayda vardır. Kurban etinin hepsini fakirlere vermek de caiz görülmüştür.

#Kurban Bayramı
#Kurban eti
#Kurban eti nasıl dağıtılmalı?
6 yıl önce