Diş sağlığı ve kalp rahatsızlığı ilişkisi hakkında açıklamalarda bulunan Diş Hekimi M. Tuğra Kaya, bu konuda yapılan araştırmalar ışığında tavsiyelerde bulundu. Gizli bir diş enfeksiyonu olan kişilerde kalp rahatsızlığı oluşma riskinin enfeksiyon bulunmayanlara göre daha fazla olduğunu söyleyen Kaya, ağız sağlığının korunması ve düzenli aralıklarla diş hekiminin ziyaret edilmesi gerektiğini kaydetti.
Yeni yapılan bir çalışmaya göre gizli bir diş enfeksiyonuna sahip olan kişilerde kalp rahatsızlığı oluşma riski diş rahatsızlığı olmayan kişilere göre daha yüksek. Kalp rahatsızlığı ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Koroner Arter Hastalığı (KAH) en çok görülen kalp rahatsızlıklarındır ve koroner arterlerin duvarlarında oluşan plaklardan ötürü ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu rahatsızlığın en çok oluşma nedenleri; obezite, hareketsiz yaşam tarzı, sigara, yüksek tansiyon, diyabet olarak sayılabilir. Bu yeni çalışmayla birlikte, kötü diş sağlığı da bu listeye eklenmelidir.
Geçen sene ASM (American Society and Microbiology) de yayınlanan çalışmaya göre diş eti rahatsızlıklarının nedeni olan bakterilerin kalp rahtsızlığı riskini arttırdığı bulunmuştur.Finlandiya'da Helsinki Üniversitesi'nin yaptığı başka bir çalışmaya göre ise dişlerin kökünde oluşan iltihabın (apikal periodontitis ) Akut Kalp Sendromu(AKS) riskini arttırdığını gözlemlemişlerdir. Apikal periodontitis genellikle dişin ortasında bulunan sinirlerin enfeksiyonu sonucu oluşur. Bu enfeksiyonların genel nedeni dişlerdeki çürükler, travma ya da kırıklardır. Çoğu zaman ağrısız ilerler, iltihap oluştuğunda çekilen röntgenle anlaşılırlar.
Kalp rahatsızlığı ile ilgili yapılan çalışmada, 62 yaş civarı olan 508 kişiye anjiyo yapılmış ve bunun sonucu yüzde 36'sında KAH, yüzde 33'ünde AKH, yüzde 33'ünde ise önemli bir kalp rahatsızlığı görülmemiştir. Bu hastalardan alınan panaromik röntgenlerin yüzde 58'inde apikal periodontitis gözlenmiştir. Bu sonuca göre, Apikal periodontitis kalp rahatsızlığı riskini arttırmaktadır ve bu hastaların Akut Kalp Sendromu'na yakalanma riski apikal periodontitis olmayan kişilere göre yaklaşık 2.7 kat daha çoktur. Bu sebepten dolayı sizlere önerim ağız sağlınızı çok iyi korumanız ve diş hekiminizi düzenli aralıklarla ziyaret etmenizdir
. Bunları yapmak diş yapısını bozuyor!