Kitap başkenti olmak istiyoruz

Hatice Saka
04:0016/08/2018, Perşembe
G: 16/08/2018, Perşembe
Yeni Şafak
Fuarın programı dün Yasin Aktay, Emrah Kısakürek ve Ammar Abdülhak tarafından basına tanıtıldı.
Fuarın programı dün Yasin Aktay, Emrah Kısakürek ve Ammar Abdülhak tarafından basına tanıtıldı.

Bu yıl 4.kez düzenlenecek olan “Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı” 1 Eylül’de başlıyor. 15 ülkeden 200 yayınevini ağırlayacak fuarı düzenleyen isimlerden Emrah Kısakürek, “Arzumuz İstanbul’u kitap başkenti yapmak”diyor.

Bu yıl 4.kez düzenlenecek olan “Uluslararası İstanbul Arapça Kitap fuarı” 1 Eylül’de başlıyor. Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek fuar 9 gün boyunca ziyaretçileri ağırlayacak.

Basın Yayın Birliği tarafından Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen fuarın bu yılki teması “Yeni Bir Dünya Keşfet” olarak belirlendi. Arap ülkeleri dışında yapılan en büyük Arapça Kitap Fuarı olarak kabul edilen organizasyona 15 ülkeden 200’ü aşkın yayınevi iştirak edecek.

İNGİLTERE VE İTALYA’DAN KATILIM VAR

Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek, fuara çok kısa sürede hazırlandıklarını belirtti. Kısakürek şöyle konuştu: “Geçen yıl 2 bin metrekarelik alanımız vardı. Bu yıl sadece Arap yayıncıların olduğu 6 bin metrekarelik stand alanına dönüştü. Arap Yayıncılar Birliği’nin Arap coğrafyası dışında desteklediği en büyük kitap fuarı olacak. İstanbul’un kitap başkenti özelliği kazanması en büyük arzularımızdan biri.” Katılımın önceki yıllara oranla daha yüksek olduğunu belirten Kısakürek, “Arap coğrafyası dışında İngiltere ve İtalya’dan da katılım var. Bunlar Arapça kitap üreten yayınevleri. Farklı ülkelerin olması bizim için güzel bir şey. Demek ki güzel ilişki kurmuş ve iyi bir izlenim vermişiz” dedi.


YÜZDE 10’U TÜRKİYE MERKEZLİ

İstanbul’da yaşayan ciddi bir Arap nüfusu olduğunu kaydeden Kısakürek, “Çeşitli yelpazede yayınevleri var. bunların okuru var.” diye konuştu. Kısakürek Türkiye’de Arapça yayın yapan 22 yayınevi olduğuna dikkat çekerek, “Fuara katılanların yüzde 10’ü Türk yayıncısı” dedi. Arapça Kitap Yayıncıları Derneği Başkanvekili Ammar Abdülhalık ise Arap yayıncıların Türkiye’ye olan ilgisinin yüksek olduğunu söyledi. Yasin Aktay ise “Türkiye kitabın ihtiya duyacağı özgürlüğü sağlan bir ülke. Fuar Geniş bir fikir çeşitliliğini bir araya getiriyor” dedi.

#Kitap
#Fuar
#Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı”