|

Ketebe ile yeniden Seyahatname

Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’si, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi iş birliğiyle Ketebe Yayınları tarafından yeniden basılacak. Ünlü eser 4 yıllık çalışmayla 10 cilt halinde hem bilimsel neşir hem günümüz Türkçesiyle basılacak. Minyatürler, gravürler, ebrular ve farklı görsel unsurlarla zenginleştirilecek özel edisyon, 350 yıl öncesine, canlı ve renkli bir köprü olacak.

04:00 - 7/10/2023 Cumartesi
Güncelleme: 23:36 - 6/10/2023 Cuma
Yeni Şafak
Tanıtım toplantısına Ketebe Yayınları Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan’ın yanı sıra 
eserin neşrine katkıda bulunacak yerli ve yabancı akademisyenler katıldı.
Tanıtım toplantısına Ketebe Yayınları Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan’ın yanı sıra eserin neşrine katkıda bulunacak yerli ve yabancı akademisyenler katıldı.

Evliya Çelebi’nin onlarca yıllık serüvenini büyük bir tarih anlatısına dönüştüren “Seyahatname” eseri yeniden basılacak. Ketebe Yayınları ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Evliya Çelebi Çalışmaları Merkezi iş birliğinde hazırlanacak yeni edisyonun tanıtım toplantısı Rami Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Merkezin müdürü, FSMVÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Duman, ömrünün büyük bir kısmını Evliya Çelebi Seyahatnamesi ile ilgili çalışmalar yaparak geçirdiğini söyledi. Seyahatname hakkında 1896’dan bugüne çeşitli yayınlar, sadeleştirme ve özetler yapıldığını dile getiren Duman, “Seyahatname ve Evliya Çelebi toplumumuzda aslında bilinen bir isim. Fakat bu eserin herkesin kabul edebileceği nitelikte ilmi bir neşri maalesef yapılmadı. Projeyle bu eseri dönemin dilini yansıtacak şekilde her türlü isim, kelime, ek ve transkripsiyon işaretlerini de kullanarak, herkesin kabulleneceği bir bilimsel neşriyle ortaya koymak arzusundayız.” diye konuştu.

ŞEHİRLERİN REFERANSI

Yaklaşık 4 yıl sürmesi planlanan çalışmanın sonucunda büyük hacimli 10 ciltlik iddialı bir eserin ortaya çıkacağını aktaran Duman, “Bir yıl içinde en azından ilk cildi tamamlayıp yayınevine teslim etmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı. Proje koordinatörü Doç. Dr. İlhami Danış ise Ketebe Yayınları ile eserin bilimsel neşri konusunda mutabık kaldıklarını belirterek “Önce bir bilimsel neşir sonrasında ise günümüz Türkçesini yapacağız. Evliya Çelebi çalışanlara ve şehir tarihiyle ilgilenenlere önemli bir referans olacak. Çünkü Evliya Çelebi 17. yüzyılın 255 şehri hakkında bilgi ihtiva eden bir Seyahatname metni kaleme aldı.” dedi. Minyatürler, gravürler, ebrular ve farklı unsurlarla zenginleştirilecek özel edisyon, 350 yıl öncesine köprü olacak.



#Ketebe Yayınları
#Evliya Çelebi Seyahatnamesi
#Tarih
#Film
#Tiyatro
7 ay önce