|

Kendi dışkısını yiyen profesörden ilk yorum: Acıydı

Ekşi Sözlük'ün soru - cevap etkinliğinin konuğu olan Prof. Dr. Celal Şengör, birbirinden ilginç sorulara yanıt verdi. "Kendi dışkınızı hiç yediniz mi?" diye sorusuna Şengör, "Yedim. Özellikle insan dışkısı acıydı" dedi.

Yeni Şafak
10:09 - 10/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:20 - 10/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Ünlü profesör, kendi dışkısının tadına baktığını hatta tadının acı olduğunu söyledi.
Ünlü profesör, kendi dışkısının tadına baktığını hatta tadının acı olduğunu söyledi.

Ünlü Prof. Dr. Celal Şengör, yaptığı açıklamalarla gündeme gelmeyi başarmaya devam ediyor. Kanuni Sultan Süleyman'a hakarette bulunduktan sonra geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda Türk milletine cahil diyen Şengör, Osmanlı ve Selçuklu'da bilim ve eğitim adına hiçbir şeyin olmadığını ileri sürerek Yıldırım Bayezid için de "Kahraman falan değildir, enayidir" ifadesini kullanmıştı. Ekşi Sözlük’ün düzenlemiş olduğu soru–cevap etkinliğine katılan Şengör, kullanıcılarının kendisine yönelttiği birbirinden ilginç sorulara cevap verdi.

MERAK EDEN HER ŞEYİ DENER

Bir katılımcı Celal Şengör'e "Kendi dışkınızı hiç yediniz mi?" diye sorunca "Yedim. Özellikle insan dışkısı acıydı" şeklinde cevap verdi. İsviçre’de doktora yaptığı yerde otlayan ineklerin ve dağ keçilerinin de dışkılarının tadına baktığını da belirten Şengör, “Özellikle insan dışkısı acıydı. Ötekiler de tatlıydı ama insanınki kadar acı değildi. Bu bir merak meselesidir, merak eden her şeyi dener” ifadeleri ile herkesi şaşırttı. Kullanıcılar sorduğu bazı sorular ve cevaplar ise şöyle:

İNŞALLAHI KONUŞURKEN AYIRMAK AHMAKLIK
Hem kendinizi ateist diye tanıtıp hem de inşallah gibi kelimeleri kullanıyorsunuz. Neden?

Şengör: "Benim kullandığım inşallah, maşallah gibi kelimeler kültürümüzün bir parçasıdır. İngilizce konuşurken mesela jesus christ derim, Almanca konuşurken bir hayret ifade etmek için jesus maria derim. Bu, Hristiyan olduğun anlamına gelmiyor. Ben Türkiye'deki kültürün içinde büyüdüm. Bunları ayıklayarak kullanmaya kalkmak ukalalıktır, gereksizdir."

  • K
    aramsarlık mı umutlanmak mı?
  • Şengör: "Ben umutlanmaya cevap veririm. Karamsarlık mağlubiyeti baştan kabul etmektir ki bu insanlığa yakışmaz."


Jeoloji alanında dünyanın sayılı bilim adamlarından birisi olmanız size her konuda kesin konuşma yetkinliği veriyor mu? Film eleştirmeni/yönetmeni/oyuncusu olmamanıza karşın interstellar'a zırva deme, sosyolog ya da ekonomist olmamanıza karşın Marx'a ahmak deme gücünü nereden alıyorsunuz? Bunlarla ilgili kişisel görüşünüz sorulduğunda neden sadece "interstellar'ı beğenmedim", "Marksist değilim, gerçekçi bulmuyorum" gibi sadece kendi görüşünüzü ileten ama o yapıt/ideoloji ya da kişileri aşağılamayan cevaplar vermiyorsunuz?

Şengör: "Ben interstellar'ı neden zırva buldum? Çünkü zırva. Bu benim beğenmemle ilgili bir şey değil. Orada anlatılan bilimsel olmayan bir film. Düz dünya hakkında film yapmak gibi. Zırva, aşağılamak anlamına gelmiyor.

Marx'a ahmak dedim mi hatırlamıyorum ama aptal demişimdir. sebebi de şu; bunlar, özellikle Marx, zamanının bilimlerine hakim olmadan bilim yapmaya kalkıyor. bunu yaptığınızda, mesela determinist bir dünya görüşüne saplanıyorsunuz. Halbuki o zaman da determinizmin tutmayacağı kesinleşmiş durumda. bir sürü tutarsızlıklar var eserlerinde. Müsaade edin de benim de bir fikrim olsun bazı konularda; ha benim fikrimi beğenmezsen oturur tartışırız memnuniyetle."

DOĞRU BİLDİKLERİMİ SÖYLÜYORUM
Sürekli sansasyonel açıklamalar yaparak tuhaf bir popülariteye sahip olduğunuzun farkındamısınız?

Şengör: "Ben sürekli sansasyonel açıklamalar yaptığımın farkında değilim. Doğru bildiğimi söylüyorum. Ama bunun bir popülariteye yol açtığının farkındayım. Çoğu insanın ne dediğimi anlamamasından kaynaklanıyor bu durum."

ŞIMARIK BİR VELET DEĞİLİM ÇOCUK KALDIM
Bu yaşta “şımarık bir velet” gibi görünmeyi nasıl başarıyorsunuz?

Şengör: "Bu başarının sırrı benim çocuk olarak kalmayı başarmış olmamdır. Eğer çocuk olarak kalamasaydım zaten bilim yapamazdım. Bilim orijinal düşünmeyi gerektiren bir şey. Orijinal düşünmek için kafanın serbest olması lazım. İnsan büyüdükçe kafası kalıplaşıyor. Ben o kalıba bir türlü giremediğim için çocuk kaldım. Bundan da çok memnunum ama."


#Prof. Dr. Celal Şengör
#Celal Şengör
#Skandal Profesör
#Dışkımı yedim
6 yıl önce