Ülkemizde ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları ilk sıralarda yer alıyor.
Önceden belirti veren kalp krizinde göğüsün tam ortasında 'iman tahtası' dediğimiz kemiğin altında baskı tarzında ağrı olur. Bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılabilir. Kalp krizi ağrısı istirahatte geçmez ve ağrı 20 dakikadan uzun sürer.
Kalp krizine erken müdahalede 20 dakika ile 2 saatin anahtar rolü var. Çünkü uzmanlara göre, özellikle kalp hastalarının 20 dakikadan uzun süren göğüs ağrısında sağlık kuruluşuna başvurmaları ve kalp krizine ilk 2 saatte müdahale edilmesi hayatta kalma şansını belirliyor.
Kalp krizinden ölümler genellikle hastaların sağlık merkezlerine geç başvurmaları sebebiyle oluyor. Bu nedenle özellikle risk altındaki kişilerin belirtiler başladıktan sonra zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Kalp krizi tanısı konulan hastaların 60-90 dakika içerisinde anjiyografi laboratuvarına alınarak balon ve stent müdahalesiyle tıkalı damarların açılması önerilir.
Eğer müdahale göğüs ağrısı başlangıcının ilk 2 saatinde yapılabilirse kalpte oluşan hasar daha az olur. Bunun aksine özellikle 6-12 saatten sonra tedavi edilen hastalarda ise kalp dokusundaki hasar daha büyük olur.