|

Hollywood filmlerinde onun imzası var

Genç yaşında ideallerinin peşinden giderek Kanada'da ilk önce dil, ardından 3D animasyon eğitimi alan Abdullah Ecirli'nin, bugün dünyanın ilgiyle izlediği birçok Hollywood filminde imzası bulunuyor. Ecirli, Star Wars, Transformers, Maymunlar Cehennemi, Açlık Oyunları gibi filmlerde visual effects/dijital compositor olarak çalıştı.

Yeni Şafak
09:53 - 10/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 10:08 - 10/10/2018 Çarşamba
AA
Grafik tasarımcı olarak işe başlayan Ecerli'nin gişe rekoru kıran birçok filmde imzası bulunuyor.
Grafik tasarımcı olarak işe başlayan Ecerli'nin gişe rekoru kıran birçok filmde imzası bulunuyor.

Sakarya'da grafiker olarak mesleğe ilk başladığında dünyaca ünlü filmlerde çalışmayı hayal etmediğini belirten Abdullah Ecirli, "Hatta sinemada çalışmaya başladıktan sonra bile bazen kendimi bir filmin toplantısında, daha sonra öğrendiğim bir dilde, büyüdüğüm ülkenin dışında başka bir ülkede ve işini dünyada en iyi yapan insanlarla beraber bulduğumda halen hayal gibi geliyor" diyerek ekledi:


Kendisine iyi bir 3D animasyon okulu arayan Ecirli, o zamanlar dünyanın en iyi 4. okulu olan Vancouver Film School'un 3D animasyon ve Visual Effect Bölümü'ne kabul edildiğini anlattı. Bir yıl süren yoğun bir eğitimin ardından 3D animatör olmak yerine "compositor" olmaya karar veren Ecirli, okulunu bitirince bir dizide çalışmaya başladığını ve sinema sektöründe "compositor" olarak görev yapmaya devam ettiğini söyledi.


Ecirli, sözlerine şöyle devam etti:

  • "Benim yaptığım iş, farklı zamanlarda farklı yerlerde çekilmiş ya da tamamen dijital olarak yapılmış görüntüleri, sanki tek bir kamera aynı anda çekmiş gibi bir araya getirmek. Mesela içinde robotlar olan bir filmi örnek vereyim; Gerçek kamerayla ve aktörlerle çekilmiş bir sahneye bir robotu yerleştirecek olalım. Bu robot 3D departmanı tarafından modellenip, animasyonu yapılıyor. Daha sonra ışık departmanı bilgisayardaki sahneyi daha önce çekilmiş sahnenin ışığı ile aynı olacak şekilde ışıklandırıp render alıyor. Ben bu renderları alıp gerçek görüntülerin üzerine sanki aynı anda çekilmiş gibi yerleştiren, renk ayarlarını yapan, eğer gerekiyorsa patlamaları, dumanı ve tozu ya da yağmuru ekleyip, seyreden kişinin farkedemeyeceği şekilde birleştiren kişi oluyorum. Genelde yaptığımız işi anlatabilmek için sahnenin önceki ve sonraki halini göstermemiz gerekiyor."
Gişe rekoru kıran filmlerde çalıştı

Çalıştığı en ünlü filmin Star Wars'un The Force Awakens ve Han Solo filmleri olduğunu aktaran Ecirli, Black Panther, Transformers: The Last Knight, Star Trek Beyond, Warcraft, The Hunger Games'in çalıştığı diğer filmlerden bazıları olduğunu söyledi.

#Abdullah Ecirli
#Film
#görsel efekt
#Hollywood
#Kanada
#Kurgu
#sinema
6 yıl önce