|

Hamilelikte keyifli bir tatil için 6 ipucu

Tatil, özellikle anne ve baba adayları için bebekleri aileye katılmadan önce fiziksel ve ruhsal açıdan iyi bir dinlenme fırsatı olabilir. Anne adaylarının yolculuk yapmasının uygun olmayacağı söylense de basit önlemler alarak tatili keyifli hale getirmek mümkün olabilir.

Yeni Şafak
12:27 - 10/07/2018 Salı
Güncelleme: 13:18 - 10/07/2018 Salı
IHA
Anne adayının tatilde sorun yaşamamak için mutlaka hekiminden onay alması gerekir.
Anne adayının tatilde sorun yaşamamak için mutlaka hekiminden onay alması gerekir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ceren Yıldız Eren, anne adaylarının keyifli bir tatil geçirmeleri için seyahat önerilerinde bulundu.

Takip eden hekimin onayı alınmalıdır

Gebeler tatile çıkarken otobüs, tren, araba, gemi veya uçak gibi taşıma vasıtalarından birini kullanabilir. Fiziksel ve ruhsal açıdan çok önemli bir dinlenme fırsatı olan bu dönemde herhangi bir sorun yaşamamak için mutlaka takip eden hekimin onayının alınması gerekir. Düşük ya da erken doğum tehdidi gibi bazı durumlarda gebelerin seyahat engeli olabileceği gibi bazı durumlarda da sorunlar olsa bile takip eden doktorun insiyatifinde seyahat planlanabilir. Genel olarak yukarıda bahsedilen ulaşım araçları ile seyahat gebeler için güvenlidir ve ek bir risk oluşturmaz.

Valizde bulunması gerekenler

Takip eden doktordan onay alındıktan ve son muayene yapıldıktan sonra seyahat çantanızın içinde mutlaka bulunması gerekenlerden en önemlisi tıbbi evraklarınızdır. Gebelik takibiniz boyunca yapılan tetkikler acil bir durumda başvurduğunuz doktorda işe yarayacaktır. Bunun dışında gittiğiniz tatil yöresindeki ve yol üzerindeki sağlık kuruluşlarının adres ve telefon bilgileri yazılarak çantaya konulmalıdır. Seyahat çantasının vazgeçilmezlerinden biri de yaz ayları için gebelere uygun yüksek koruma faktörlü güneş kremleri ve mevsime uygun pamuklu giysilerdir.

Yolculukta mola verin

Yolculuk başladıktan sonra da en önemli şey sık aralarla mola verin. Bu molaların amacı gebelerde hareketsizliğe bağlı olarak ortaya çıkabilecek olan damar tıkanıklıklarını önlemektir. 2 saatlik aralarla 10 dakika kadar yürüyüş yapmak yeterli olacaktır. Uçakla seyahatlerde de uçak içi yürüyüşler ve gerekirse uzun yolculuklarda doktor önerisiyle varis çorapları kullanılabilir. Uçak yolculukları öncesinde de takip eden doktorun iznini içeren bir belgenin de yolculuk esnasında bulundurulması önerilir. Doğumu yakın olan gebelerin özellikle uzun seyahatlerden kaçınması gerekliliği de unutulmamalıdır.

Uzun süre güneşte kalmayın

Tatil beldesine ulaştıktan sonra da gebelerin dikkat etmesi gereken ayrıntılar mevcuttur. Yaz aylarında uzun süre güneşte kalmayın ve gölgede güneşlenin. Yüksek koruma faktörlü güneş kremlerini ihmal etmeyin. Gebeler bakteriyolojik tetkikleri yapılmış olmak kaydıyla hem havuzdan hem de denizden yararlanabilir. Islak mayo ile uzun süre kalmayın. Bu durum idrar yolu ve mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlar.

Taze gıdalar tercih edin

Tatilde beslenme de gebeler için çok önemlidir. Sıcaklarda süt ve et ürünlerinin hızla bozulabileceği akılda tutulmalı ve beklemiş gıdalardan uzak durulmalıdır. İshaller eğer 24 saatten az devam ederse bol sıvı alımı yeterli olur. Ancak daha uzun süren ve bulantı, kusma ile beraber olan ishallerde doktora başvurmak gereklidir.

Böcek sokmalarına dikkat

Yazın tatil yörelerinde sık rastlanan bir sorun da böcek sokmalarıdır. Sivrisinek sokmalarına karşı odada kullanılan elektrikli sivrisinek kovucu tabletler gebelikte kullanıma uygundur. Ancak oda spreyleri ve vücuda uygulanan losyonlar bebeğin organ gelişiminin devam ettiği ilk 3 ay uygun değildir. Arı sokması çok alerjik olan anne adayları hariç çoğunlukla sorun teşkil etmezken akrep, çıyan gibi sokmalarda doktor kontrolü önerilir.

#Hamile
#Tatil
6 yıl önce
default-profile-img