|

Halime Sultan savaşçı Osmanlı kadınlarını hatırlattı

Diriliş Ertuğrul dizisinde Halime Sultan'ın yaptığı kılıç dövüşü çok konuşuldu. Birçok savaşlar atlatan Osmanlı-Türk Devleti her zaman savaşçı kadınları içerisinde barındırdı. Halime Sultan'ın yaptığı kılıç dövüşü, Osmanlı-Türk kahraman kadınlarını hatırlattı. İşte Halime Sultan'ın kılıç dövüşü ve Tarihimizde kahraman Osmanlı-Türk kadınları...

Yeni Şafak
10:28 - 17/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 13:08 - 17/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncusu Esra Bilgiç Töre
Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncusu Esra Bilgiç Töre

Osmanlı-Türk Devleti birçok savaşa girdiğinde ilk önce erkekler cepheye giderdi. Çoğu kadınlar eşlerinin gelmesini çocukları ile beklerdi. Çetin zamanlarda birçok cesur kadın kendini savaşta görmek isteyerek askerler ile beraber düşmana karşı durdu. Diriliş Ertuğrul dizisinde Halime Sultan'ın yaptığı kılıç gösterisi Osmanlı-Türk kahraman kadınlarını hatırlattı.

Çete Emir Ayşe

Yunan askeri Aydın tarafına geldiğinde Çete Emir Ayşe, iki arkadaşı ile beraber Menderes'in diğer tarafına geçerken arkadaşları kayıktan düşerek vefat etti. Çanakkale'de ölen kocasından kalan tek hatırası elmas küpelerini bozdurup kendine tüfek almış Yunanlılar ile savaşmış İstiklal Madalyası kendisine ödül olarak takıldı.


Şerife Bacı

Kurtuluş Savaşı'nda yaşlı kadın ve erkekler ile birlikte yol alan Şerife Bacı, İnebolu'da bulunan cephaneleri Ankara'ya götürülmesinde çocuğu ve kağnısıyla yer aldı. Kış şartları nedeni ile donarak vefat etti.

Cephane ıslanmasın diye battaniyesini cephaneye sarmış bebeğine de sarılıp donmaması için uğraş vermiş.

Tayyar Rahmiye

Türkler ile Fransızlar arasında yapılan Kurtuluş Savaşına katılan Adanalı Rahmiye Hanım, keşif ve cephe gerisinde kundakçılık görevini yaptı. Daha sonra kendi de savaşta çarpışmalara katıldı.

Bir duraksama sebebi ile Adanalı Rahmiye Hanım, " Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da, siz erkek olarak yerlerde sürünmeye utanmıyor musunuz?" diyerek askerlerin toparlanmasına etki sağladı.

Aynı muharebede ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileriye atıldığında şehit oldu.


Nene Hatun

Osmanlı Rus Savaş'ında köyü Ruslar tarafından işgal edilince kocası ve oğlu ile Erzurum'a gelen Nene Hatun, Erzurumlular ile birlikte Aziziye tabyasına koştu Rus askerleriyle kahramanca savaştı. Erzurum'da vefat eden Nene Hatun, Türk kadınının ve vatan sevgisinin sembolü oldu.


Gördesli Makbule

Yunanlılar Sakarya Muharebesini kaybederek Afyon'a yakınlaşmaya başladıkları zaman Makbule Hanım daha bir yıllık evliydi. Milli Mücadele'ye eşi ile birlikte katıldı. Kocayayla’da ki bir çatışmada askerlere cesaret vermek için hızla öne atılınca şehit düştü.

Yirik Fatma

Gaziantep’te Fransızlara karşı savaşan Yirik Fatma, Fransızlara karşı kurulan milli müfrezeye katılmak isteyince kendisine karşı çıkanlara "Benim kanım, sizinkinden daha mı şirindir?" cevabını vererek düşmanlara karşı gösterdiği cesaretle birçok kadına örnek oldu.

Yunanlılara karşı mücadele verilirken, kendisinden bilgi alınmak istenmiş, karşı çıktığı için düşman tarafından işkence yapılarak şehit düştü.

Diriliş Ertuğrul dizisi Halime Sultan'ın kılıç dövüşü:

#Diriliş Ertuğrul
#Halime Sultan
#Osmanlı-Türk Savaşçı Kadınlar
6 yıl önce