Eylül ayıyla birlikte balık sezonu açıldı. Yağmur suyunu alan palamut irileşip bollaştı. İzmarit, istavrit, sardalya ve kılıcın tadı yerinde. Bolca görülen kırlangıcın yanında lüfer azdır ama onunda sezonu geldi. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çinekop, çipura, kılıç ve kırlangıç eylül ayında çok bol bulunan ürünlerden.
Balık mevsiminin başladığı Eylül ayı bitmek üzere. Eylül ayı bitmeden bolca bulabileceğimiz ve lezzetine doyum olmayan balıklarla soframızı donatabiliriz. Bol mineral ve besin kaynağı olan balıklardan lezzetli mi lezzetli yemekler yapabilmemiz için ‘Haftanın lezzeti’ köşesinde sardalyaya yer verdik. Yeni Şafak Pazar’ın yemek yazarı Ülkü Menşure Solak’ın asma yaprağıyla denediği tarifi sizlerle paylaşmak istedik. Sardalya için son ayda olduğumuzu hatırlatan Solak, Eylül'den sonra sardalyanın yumurtlama zamanı olduğunu hatırlatıyor.
Bütün deniz ürünleri gibi omega yağ asitleri ve D vitamini açısından oldukça zengin olan sardalyanın kılçığını ayıklamak zorunda değiliz. Kalsiyum deposu sardalyayı pişirmesi de kolay. Tam da asma mevsiminin sonuna yaklaşırken, sardalyayı asma yaprağında pişirmek gerçekten iyi bir fikir, hoş bir deneyim olabilir. İşte Çanakkale yöresinden, asma yaprağına sarılmış sardalya balığı tarifi.
Asma yaprağında sardalya
20 tane sardalya balığı
2 tatlı kaşığı tuz
20-30 adet büyükçe asma yaprağı
1 Demet dereotu
Tane karabiber
2 çay bardağı zeytinyağı