Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul’u uluslararası sağlık merkezi konumuna getiren Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin açılışında konuştu. Erdoğan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin de video konferans ile katıldığı törende özetle şunları söyledi:
Geçmişte Japon firmalarla Marmaray ve Osman Gazi Köprüsü gibi çok önemli altyapı projelerine imza attık. Bugün köklü ve çok boyutlu Türk-Japon dostluğuna yeni bir halka daha ekliyoruz. Hastanemizin adını iki ülkenin iş birliğine yaraşır şekilde Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olarak belirledik. Bu bizim özellikle dostluğumuzun kalıcı olmasını inşallah sembolize eden adımlar oluyor.
Sadece estetik bakımdan değil, teknolojik altyapısı, müştemilatı, konumu, imkanları ve diğer özellikleriyle İstanbul’un gurur abidelerinden olacak bir eseri daha ülkemize kazandırdık. 789 bin metrekare arsa alanı üzerine kurulu 1 milyon 21 bin metrekare kapalı alanıyla hastane şimdiden dünyanın sayılı hastaneleri arasına girmiştir. Çevre ve enerji dostu olan hastane, kamu-özel ortaklığının en güzel örneklerinden biridir.
456’sı yoğun bakım olmak üzere 2 bin 682 yatağı, 725 poliklinik odası ve 90 ameliyathane masasıyla bu eser bilhassa Kovid-19 salgınıyla mücadelede kritik bir rol oynayacak. Toplam 107 branşta hizmet verecek hastanede tam kapasiteye ulaşıldığında günlük 35 bin ayaktan hasta alınması ve 500 özellikli ameliyat yapılması planlanıyor. 8 bin 134 araçlık otoparkının yanı sıra 3 helikopter pisti de olan hastanemiz milletimizle beraber İstanbul Havalimanı’na yakınlığıyla yabancı misafirlerimize de hizmet vercektir.
Sağlık sistemlerinin çöktüğü, kamu düzeninin yara aldığı bir dönemde Türkiye ve Japonya örnek bir başarı sergiliyor. Gerek vaka, gerek vefat sayısı ve sağlık sisteminin sorunsuz işleyişi bakımından iyi konumdayız. Dün itibarıyla günlük vaka sayımızı 1000’in altına düşürdük. Diğer tüm göstergelerde de olumlu yönde gelişme var. Türkiye kendi ihtiyaçlarını karşılamasının yanında, sağlık malzemesi sıkıntısı yaşayan ülkelere yardım gönderiyor. 82 ülkeye tıbbi malzeme ve maske gönderdik.
* Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında inşa edilen ve ilk etabı 20 Nisan’da açılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi tam kapasiteyle hizmet vermeye başladı.
* 3 heliportu bulunan, 10 bloktan oluşan hastane, 456’sı yoğun bakım yatağı olmak üzere toplam 2 bin 682 yatak kapasitesine sahip.
* Hastanede, günlük asgari 7 bin hastaya hizmet verecek düzeyde tanı ve tedavi üniteleri olan acil servislerde, negatif basınçlı odaların da bulunduğu ve gerektiğinde acil yoğun bakım şartlarının sağlanabileceği 226 gözlem alanı yer alıyor.
* Çocuk ve erişkinler için toplam 107 branşta hizmet verecek hastanede, en gelişmiş tıbbi cihazlar ve donanım ile ileri düzeyde tanı ve tedavi imkanları sunuluyor.
* “Enerji ve Çevre Dostu” tasarımlarla inşa edilen hastanede, 654 kişilik 2 konferans salonu da bulunuyor.
Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, önceki akşam gerçekleştirilen görüşmede, Türkiye-Filistin ilişkileri ile bölgesel gelişmeler ele alındı. Görüşmede Erdoğan, Türkiye’nin Filistin’e her alanda destek olmayı sürdüreceğini ifade etti.
Törene video konferans ile katılan Japonya Başbakanı Abe Şinzo, Marmaray’ın açılışına da katıldığını hatırlatarak, “Ne kadar uzakta olsam da kalbim Sayın Erdoğan ve sevgili Türk halkıyla beraberdir” dedi. Abe, “Bu zor günlerde Türk hükümeti ve Türk halkının, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın güçlü liderliği altında, tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi gibi tıbbi çalışmalar başta olmak üzere, salgınla mücadele için seferber olmalarına gönülden saygı duyuyorum” diye konuştu. Salgının tedavisinde umut olabileceği düşünülen Avigan ilacını Türkiye’ye de bağışlayacaklarını belirten Abe, “Kendi ülkesinde salgınla mücadeleye devam ederken, 60’tan fazla ülkeye de yardım elini uzatan Türkiye’ye derin saygı duyuyorum” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin hizmete alınan 11. şehir hastanesi olduğunu söyledi. Koca, “Salgın ile mücadele zamanında bu yatırımların ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Hastalık hastanelerimizde yoğunluk olmadan kontrol altına alınmıştır. Sağlık turizminde önde olan her ülkeden hemen hemen daha iyi bir altyapıya sahibiz. Türkiye dünyaya sağlık hizmeti sunmaya taliptir. Bugüne kadar doktorundan hasta bakıcısına zorluklara göğüs gören sağlık personelimiz bu yeni mekanlara yeni bir ruh verecektir. Bu düzeyde fedakar sağlık personeline pek az ülke sahiptir. Her geçen gün güçlenen sağlık sistemimiz Türkiye’nin adını sağlık ülkesi olarak yazdıracaktır” dedi.