|

DNA testi neden yapılır?

DNA testleri sadece babalık testi için değil, nesep tayini, akrabalık ilişkisinin saptanması, miras davaları, aldatma testleri ve kriminal olaylarda da yapılıyor. Peki DNA testi nedir, neden yapılır ve kimlere yapılır. İşte DNA testleri hakkında bilinmeyenler....

Yeni Şafak
14:03 - 10/07/2018 Salı
Güncelleme: 17:12 - 10/07/2018 Salı
IHA
Her kişinin DNA dizisi farklıdır, bu durum sadece tek yumurta ikizlerinde değişebilir.
Her kişinin DNA dizisi farklıdır, bu durum sadece tek yumurta ikizlerinde değişebilir.
Moleküler Biyolog Alpay Avcı, DNA testleri hakkında merak edilenleri açıklayarak, "Babalık testi için anneden kan almak zorunlu değildir; ancak çocuğun hastanede karışmış olması gibi küçük olasılıkları ortadan kaldırmak için bazı özel durumlarda anneden de kan alınabilir ve anne teste dahil edilebilir" dedi. Avcı, nesep tayini, akrabalık ilişkisinin saptanması, miras davaları, aldatma testleri ve kriminal olaylarda testler için kullanıldığını söyledi.

Moleküler Biyolog Alpay Avcı, DNA testleri hakkında bilinmeyenleri açıkladı. "Her kişinin DNA dizisi diğer insanların DNA dizilerinden farklıdır” diyen Avcı, bu durumun sadece tek yumurta ikizlerinde değişebileceğini söyledi.

Vücudumuzun şifresi DNA'da kodlu


DNA’larda sonuçlarının yüzde 99,99 olarak net bir şekilde ifade edilebileceğini kaydeden Moleküler Biyolog Alpay Avcı, "Her yeni bireyde çift sarmal olarak bulunan DNA’nın bir kolu anneden gelirken, diğer kolu da babadan olmak üzere yeni bir DNA karışımı ortaya çıkar. Anne ve babadan aktarılan genler ve vücudumuzun şifrelerini taşıyan bu muhteşem bilgi hücre çekirdeklerinde yer alan DNA isimli yapıda kodlanmıştır" dedi.

Çocuğun gerçek babası olmadığı nasıl anlaşılır?

Yapılan DNA testinde tutarsızlığın gözlenmesine de değinen Avcı, "DNA testleri günümüzde bu yapının tespitinden sonra birçok olaya ışık tutmuştur. Yapılan DNA testlerinde eğer çocuk ile babanın analiz edilen gen bölgeleri aynı ise test edilen baba adayı çocuğun gerçek babasıdır ve sonuç yüzde 99,99 olarak ifade edilir. Yapılan DNA testinde tutarsızlık gözlenmişse; yani çocuğa babadan geldiği bilinen genetik bilgi, test edilen baba adayınınki ile eşleşmiyorsa sonuçlar yüzde 0 olarak ifade edilir bu da test edilen baba adayı çocuğun gerçek babası olmadığı anlamına gelir" şeklinde konuştu. Babalık testi için anneden kan alınmak zorunda olunmadığına dikkat çeken Avcı, zorunlu hallerde anneden de alınabileceğini söyledi.

SGK ücreti karşılıyor mu?

SGK’nın DNA testini karşılamadığını anlatan Alpay Avcı, "Günümüzde güvenilirlik yüzdesini yükseltebilmek amacıyla babalık testlerinde en az 15 ile 25 ortak gen bölgesi incelenmekte ve yüzde 99,999 kesinlikte sonuçlar alınmaktadır. Babalık testinde uygulanan DNA kimlik testi adli tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemle test edilen erkeğin biyolojik baba olup yüzde 99,99 olasılıkla baba olmadığı ise yüzde 100 olasılıkla ortaya konabiliyor" diye aktardı.

Akrabalık ilişkileri, miras davaları içinde başvuruluyor

Avcı, hızlı bir şekilde sonuçların öğrenilebileceğini de aktararak, üç gün içerisinde raporların çıktığını belirti. Sonuçların gizli olduğunu, üçüncü şahıslarla paylaşılamayacağını da dile getiren Avcı, konuşmalarını şöyle sürdürdü:

  • "Başvuru nedenleri arasında babalığın şüpheli olduğu durumlar başta gelmekle beraber, nesep tayini, akrabalık ilişkisinin saptanması, miras davaları, aldatma testleri ve kriminal olaylar olarak sıralayabiliriz. Biyolojik yapımıza ait tüm bilgiler DNA dediğimiz yapıda iki kopya olarak kodlanmıştır. Bu kopyalardan bir tanesi anneden gelirken, diğeri babadan gelir. Böylece genetik bilgimizin yarısını annemizden, diğer yarısını da babamızdan alırız. Dolayısıyla hem anne, hem de babamızla ortak gen bölgelerimiz bulunmaktadır. Bu bilgi doğrultusunda yapılan babalık testinde çocuk ile baba arasında tamamen ortak olması gereken bölgelerin analizi yapılmaktadır."
#DNA testi
#DNA
#Babalık testi
6 yıl önce
default-profile-img