|

Diriliş Ertuğrul'un yeni fragmanında Hayme Ana şoku

TRT'nin reyting rekortmeni dizisi Diriliş Ertuğrul'un yeni fragmanı yayınlandı. Toy toplantısı sırasında yere yığıldığı görülen Hayme Ana'nın senaryo gereği ölerek diziye veda edeceği iddia edildi.

Yeni Şafak
09:26 - 31/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 09:44 - 31/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Hayme Ana, dizide Ertuğrul'un annesi rolünde karşımıza çıkıyor.
Hayme Ana, dizide Ertuğrul'un annesi rolünde karşımıza çıkıyor.

Engin Altan Düzyatan'ın Ertuğrul Bey'i canlandırdığı, TRT 1'in izlenme rekorları kıran tarihi dizisi son bölümde Karacahisar Kalesi fethedildi ve obadakiler rahat bir nefes almaya başladı. 104. bölüm 2. fragmanında ise eşi Süleyman Şah'ın ölümü sonrasında bir nevi obasının başına geçen Hayme Ana, ölen oğulları ve eşini özlediğini, onlara kavuşmak istediğini oğlu Ertuğrul Bey'e söyledi. İzleyiciyi derinden etkileyen bu sözler sonrası Hayme Ana, toy toplantısı sırasında yere yığıldı. Hayme Ana karakterinin ölerek senaryo gereği diziye veda edeceği iddia edildi.

Hayme Ana kimdir?

Tarihte büyük acılar ve sıkıntılar yaşadığı bilinen Osmanlı hatunu Hayme Hatun, Osman Gazi’nin nenesi olarak bilinir. Necdet Sakaoğlu’nun bildirdiğine göre, tarihçiler tarafından fazla araştırılmamış olan Hayma Ana’nın anısı Domaniç beldesinin halkı tarafından yaşatılır. Çarşamba köyündeki bir mezarın yüzyıllar boyunca yöre halkı tarafından Hayma Hâtun’un kabri olarak ziyaret edildiğini duyan Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid 1892 yılında burada bir türbe inşa ettirir.. Diğer taraftan da İdris-i Bitlisî Heşt Behişt isimli tarihinde Osman Gazi’nin küçük oğlu Alâeddin Paşa’yı Bilecik’te annesinin yanında ikamet ettirdiği rivayet edilir.

Bir başka inanışa göre ise, Hayme Ana, Kaya Alpoğlu Süleyman Şah’ın eşi, Ertuğrul Gazi’nin annesi ve Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin de büyükannesi olur. Kocası Süleyman Şah’ın Fırat Nehri’ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu’nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad’ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ, ardından da Domaniç ve Söğüt’e yerleşir.

#Diriliş Ertuğrul
#Hayme Ana
6 yıl önce