|

Delik kalbi ameliyatsız tedavi edildi

Samsun’da doğuştan kalbi delik olan 5 yaşındaki Enes Özyaman, ameliyata gerek kalmadan anjiyo yöntemiyle tedavi edildi. Ameliyat sonrası hayatına kaldığı yerden devam eden Özyaman, "Ameliyat olduktan sonra koşup oynayabiliyorum. Çok rahatım" dedi.

Yeni Şafak
09:53 - 18/09/2018 Salı
Güncelleme: 10:02 - 18/09/2018 Salı
IHA
Bu yöntem erişkin hastalar dışında ilk kez bir çocuğa uygulandı.
Bu yöntem erişkin hastalar dışında ilk kez bir çocuğa uygulandı.

Tıp dilinde atriyal septal defekt (ASD) olarak bilinen, kalbin sağ ve sol kulakçıkları arasındaki duvarda doğuştan delik olması ile dünyaya gelen Enes Özyaman, Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Ek Hizmet Binasında tedavi edildi. Minik Enes’in kalbindeki delik, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Küçük tarafından, hastanede ilk defa bir çocuk hastada uygulanan anjiyo yöntemiyle tedavi edildi. Kısa sürede taburcu edilen Enes, şimdi rahatça arkadaşları ile doyasıya oynayıp eğlenebilecek.

  • Bir hafta gibi kısa bir sürede tedavinin olumlu etkisini gören Enes, "Ameliyat olduktan sonra koşup oynayabiliyorum. Çok rahatım" dedi.
Anjiyo ile canlandı

Eskiye oranla çocuğunda olumlu gelişmelerin yaşandığını belirten anne Esra Özyaman, "Doğduğu zaman kalbinin delik olduğunu söylediler. 5 yıl boyunca doktorlara getirdik. Delik kapanmayınca müdahale etmek zorunda kaldılar. Anjiyo oldu. Doktorlarımız bizimle çok ilgilendi. Anjiyo olduktan sonra Enes daha çok canlandı. Önceden durgundu hareketlendi. Enerjik oldu. Eskiye göre fark etti" diye konuştu.


İlk defa bir çocuk hastada uygulandı

Enes’in yorulma ve göğüs ağrısı şikayeti ile kendilerine getirildiğini söyleyen Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Küçük, "Bu tür hastalarımızda iki tedavi seçeneğimiz oluyor. Biri ameliyat diğeri ise kasıktan anjiyo yöntemi. Anjiyo yöntemi günümüzde tercih edilen bir yöntem. Bu yöntemle hastanın göğsü açılmıyor. Operasyon sonrası konforu daha iyi oluyor. Hastamız ertesi gün yaşantısına devam edebiliyor. Bu yöntem hastanemizde erişkin hastalarda uygulanıyor. Ancak ilk kez bir çocuk hastada bu yöntemi uyguladık" şeklinde konuştu.
#Delik kalp
#Kalp ameliyatı
#Anjiyo
#Enes Özyaman
#Samsun
6 yıl önce