Kitapseverlerin 5 yıldır merakla takip ettiği Uluslararası CNR Kitap Fuarı 10 Mart’ta başlıyor. “Oku” temasıyla binlerce okuru ağırlayacak fuar, söyleşilere, imza günlerine ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. 20 ülkeden 350 yayınevi birbirinden seçkin kitapları okurla buluşturacak.
Bu yıl 5.’si düzenlenen 5. Uluslararası CNR Kitap Fuarı 10 Mart’ta başlıyor. Kitapseverlerin her yıl merakla beklediği buluşma noktalarından biri haline gelen fuar 20 ülkeden 350 yayınevinin katılımıyla gerçekleşecek. Yurt içi ve yurt dışından yüzlerce yazarı konuk etmeye hazırlanan CNR Kitap Fuarı’nın bu yılki teması “OKU” olacak. Temaya uygun olarak fuarda gerçekleştirilecek etkinliklerde, okumanın önemi ve kitapların hayatımız üzerindeki gücünü ifade edecek 1.000’in üzerinde etkinliğe imza atılacak.
ONUR YAZARI ALEV ALATLI
Pozitif Fuarcılık ve Basın Yayın Birliği iş birliğinde organize edilecek CNR Kitap Fuarı’nın onur yazarı edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alan Alev Alatlı olacak. Türk edebiyatının usta yazarı Alev Alatlı, CNR Kitap Fuarı’nda gerçekleştirilecek söyleşi, sohbet ve imza günlerinde sevenleri ile bir araya getirilecek. Fuarda ayrıca Alev Alatlı için hazırlanacak özel bölümde Batı’ya Yön Veren Metinler, Beyaz Türkler Küstüler gibi yazarın öne çıkan kitapları sergilenecek.
SEÇKİN YAYINEVLERİ BULUŞUYOR
İstanbul’un merkezinde metro, metrobüs, marmaray gibi tüm ulaşım araçlarına yakın bir lokasyonda konumlanan ve her kış kitapseverleri CNR EXPO Yeşilköy çatısı altında buluşturan fuar, 18 Mart’a kadar sürecek. Geçen yıl 407 bin 317 okur tarafından ziyaret edilen fuarda bu yıl Alfa, Martı, Doğan Kitap, Timaş, Epsilon, Tübitak, Profil, Beyaz Balina, İz, Kırmızı Kedi, Yeditepe, Ötüken, Edam, Yapı Kredi Yayınları, İş Bankası Yayınları, İnsan, Erdem, Pegasus, Kültür AŞ Yayınları’nın da aralarında bulunduğu yurt içi ve yurt dışından 350 yayınevinin katılımı ile yapılacak. İz Yayıncılık, Hayy Kitap, İnsan Yayınları, Semerkand, Profil Kitap, Alfa, Everest, Kırmızı Kedi ve Doğan Kitap fuar hazırlıklarını anlattı…
İz Yayıncılık 1000. eserini geçtiğimiz yılın Kasım ayında çıkarmıştı. İlhan Kutluer’in “Felsefi Gök Kubbemiz” adlı eseri, yayınevimizin temsil ettiği çizginin mücessem bir örneğiydi ve özellikle seçilmişti. 1000’i aşkın eserimizle İz Yayıncılık CNR kitap fuarında olacak. Çizgimizde “fuara özel” bir kitap yoktur, hiç olmadı da. Her zaman belli bir seviyenin üzerinde eserler çıkardığımız için, her kitabımız okurlarımız nezdinde kıymetlidir. Ancak fuar dönemine denk gelen kitaplardan bahsedecek olursak, Prof. Dr. Turan Koç’un “din dili” üzerine yaptığı çalışmaların mütemmim cüzü mahiyetindeki “Dilin Ötesi” kitabı; Prof. Dr. Recep Şaentürk’ün ana eseri “Toplumsal Hafıza”nın gözden geçirilmiş baskısı; değişmeyen gündemimiz İsrail sorunu üzerine Seda Özalkan’ın “Siyonizm Karşıtı Yahudiler” adlı eseri; Cemal Şakar’ın yeni öykü kitabı “Adı Leyla Olsun”, Hasan Aycın’ın yeni çizgi albümü “Berk”; Ali Haydar Haksal’ın yeni öykü kitabı “Mum ile Pervane”; muhayyel edebiyat dizimizin parçası olarak yeni nesil öykücülerden Senem Gezeroğlu’nun “Unuttum Yalnız” adlı öykü kitabı; Hakkı Özdemir’in romanı “Alesta Gönül”... ve daha nicelerini sayabiliriz.
İnsan Yayınları: Ümit Meriç’in yeniden kaleme aldığı eseri, genişletilmiş özel baskısıyla Babam Cemil Meriç, en çok dikkat çeken çalışmalarımızın başında yer alıyor. Tradisyonalist ekolden en gözde isimlerin makaleleriyle yer aldığı çok önemli bir edisyon çalışma olan Her Yerde Tanrı’yı Görmek ve Frithjof Schuon’un Hristiyanlık ve İslam isimli eseri İnsan Yayınları’nın yeni kitapları arasında. Geçen aylarda İmam Gazâlî’nin Düşünme, Konuşma ve Söz Üzerine isimli eserini yayımladık. Bu ay da Gazâlî Kitaplığımıza yeni bir tercüme, Ey Oğul ve Dinin Edepleri dâhil oluyor. Bunun dışında Salih Aydın’ın Molla Sadra’da Mahiyet Felsefesi ve Bekir Zakir Çoban’ın Hz. İsa kitapları din felsefesi ve dinler tarihi alanlarıyla ilgilenen okurlarımızın kaçırmamaları gereken çalışmalardan. İnsan Kitap’taki yeni kitaplarımızı da analım: Bilgelik Hikâyeleri’ni yeni tasarımıyla okuyucuya sunuyoruz. Bu dizimize eklediğimiz yeni kitabımız da Padişah Kıssaları.
*KETEBE YAYINEVİ
Albayrak Medya bünyesinde “Yazı Kalır” sloganıyla yayın hayatına başlayan Ketebe Yayınevi, ilk kez CNR Kitap Fuarı’nda okurla buluşuyor. Ömer Lekesiz, İsmail Kılıçarslan, Ahmet Murat Özel ve Mustafa Armağan’dan oluşan yayın kurulu Ketebe’yi anlattı: “İlk programda 16 kitap yer alıyor. Ketebe siyasetten edebiyata, felsefeden tasavvufa hemen her alanla ilgilenecek. Sosyal hayatın nabzını tutacak. Bu daha başlangıç!”
“Eskimeyen kitaplar” sloganıyla klasik eserleri ve eskimeyecek kalitedeki yeni eserleri okurlarına sunma gayretinde olan Semerkand Yayınları, yeni kitaplar ve okur-yazar buluşmalarıyla CNR Kitap Fuarı’ndaki yerini alıyor. Fuarda öne çıkan eserler ise şöyle: Semerkand Yayınları’ndan 40 kitaplık bir seri olarak yayına hazırlanan İhyâu Ulûmi’d-Dîn serisinin yedinci kitabı Haccın Sırları okurlarla buluşuyor. Mostar Yayınlarından Savaş Barkçin’in kaleme aldığı ve okurlar tarafından büyük teveccühle karşılanan Medeniyet Aklı, gözden geçirilmiş yeni baskısıyla stantta yer alacak. Eşik markasıyla yayımlanan Operasyon 1915 isimli romanıyla büyük beğeni toplayan Ozan Bodur’un Darbe 1878 isimli romanı ve Ş. Adnan Şenel’in kaleme aldığı Heymeymoro isimli roman ilk kez CNR Kitap Fuarı’nda okurlarını selamlayacak. Genç Okur Yayınları’ndan Davut Bayraklı’nın kaleme aldığı Okurun Masası Yazarın Masası ve Semerkand Çocuk Yayınları’nın Merhaba Çocuklar Serisi de çocuk ve genç okurların karşısına çıkacak yeni eserlerden…
“2018’de yayımladığı kitaplarıyla 5. CNR Kitap Fuarı’nda okuyuculara zengin bir çeşitlilik sunuyor. Dünya edebiyatı bölümünde Pieter Harting, yaşadığı dönemin iki yüzyıl sonrasını düşlediği bilim kurgu türündeki şaşırtıcı kitabı Anno Domini 2071 ile yer almakta. Bu alandaki bir başka kitap ise Sabri Gürses’in çevirisiyle Profil Kitap tarafından Türkçeye kazandırılan Tavşanlar ve Boa Yılanları. Çehov, Twain, Orwell gibi farklı birçok büyük isimle karşılaştırılan Sovyet ve modern Rus edebiyatının usta hicivcisi İskender bu felsefi alegorik eserinde totalitarizmin bir portresini çiziyor. Türk edebiyatında ise ilk kitapları yayımlanan üç yazarımız var: Timur Nakkaş’ın “Kapalı Maraş” meselesine odaklanan tarihî polisiye türündeki kitabı Hayalet Şehir; M. Yahya Coşkun’un Kaşıkçı Elması’nın efsunlu hikâyesini konu edindiği macera romanı İncilerin Yıldızı ve Yaşar Sırrı Pinhân’ın aydınlandıkça kararan, tuhaf bir öyküyü anlattığı kitabı Nadir Kuş fuarda okuyucuların beğenisine sunulacak. Sema Karabıyık’ın geçmişini hatırlamayan bir kadının hikâyesine yer verdiği Unutma Noktası; Ahmet Can’ın değişken ruh hâllerine sahip bir yazarın çenesi düşük iç konuşmalarını kaleme aldığı İpini Koparan da bölümde yer alan kitaplar arasında. Son olarak, ilk kitabıyla geniş bir okur kitlesi kazanan Muhammed Berdibek ikinci kitabı Siyah Güzeldir’de kullandığı “siyah” metaforuyla insanların sıra dışı mücadelelerini okuyucusuyla paylaşacak…”
“CNR Kitap Fuarı’yla birlikte yine yeni iddialı kitaplarla okuyucumuzla buluşuyoruz. Prof. Canan Karatay’ın yeni kitabı Gerçek Tıbbın 10 Şifresi mutluluk ve şifa için en kestirme yolu gösteriyor. Dr. Hayri Gözlükgiller’in “Hoş geldin Bebek”, hemen doğum sonrasından başlayarak 0-5 yaş döneminde hem siz annelerin hem de bebeğinizin yaşayabileceği tüm sorunlara çözüm, tüm sorulara yanıt sunuyor. Hikmet Anıl Öztekin’in hazırladığı “Sufi Sözlük” yine iddialı kitaplarımızdan. Kitap, kullandığımız kelimelerin insan hayatına etkisine inanan ve bu sebeple üzeri tozlanmaya başlamış kelimeleri tekrar hayatlarımıza geri döndürmeyi amaçlayan bir ‘müspet kelimeler arşivi’. Dünyaca ünlü şefler ve yemek yazarları Suriyeli mültecilerin acılarını hafifletmek için “Suriye İçin Çorba”da bir araya geldi. Her birinin bir tarifle katıldığı proje, çarpıcı fotoğraflar ve nefis çorbalarla dolu bir yemek kitabında hayat buluyor. Kitabın tüm geliri Suriyeli mültecilere bağışlanacak. Hayykitap, edebiyatta Muhammet Recep Arar’ın “Sakın Büyüme Çocuk”, Mehmet Ercan’ın “Kalbimdesin Elimde Değil”; tasavvufta Hayati Sır’ın “Cennet”, Necmettin Şahinler’in “Tek Allah Tek Din Tek Kitap”; araştırma-incelemede ise Kemal Özer’in “Gülen Şeytanlar Tarihi” ile Hakan Yılmaz Çebi’nin “Kızıl Elma Şuuru” adlı kitaplarıyla okuyucusuyla buluşacak.”
Edebiyatın Kısa Tarihi- Felsefenin Kısa Tarihini sevenler için bu defa da edebiyatın kısa tarihini anlatıyoruz. Christine Woodhead’in “Osmanlı Dünyası”nı, Tim Powers’ın Son Çağrı, Jakop Ejersbo’nun “Afrika Üçlemesi; Sürgün, Devrim, Özgürlük” kitabı fuarda yer alacak kitaplardan. Everest Yayınları ise Ahmet Ümit’in yeni romanı “Kırlangıç Çığlığı”nı fuarda okurla buluşturacak. CNR Kitap Fuarı’nda öne çıkacak diğer kitaplardan bazıları ise şöyle: Alev Alatlı, “Ben Böyle Düşünüyorum Demekle Olmuyor”, David Shields-“Edebiyat Hayatımı Nasıl Kurtardı”, David Graeber – “Demokrasi Projesi”, Handan İnci-“Tahkikat-ı Edebiyet”, Abidin Dino-“Toplu Yazılar.”
“Pınar Yayınları ve Açılım Kitap olarak İslâm düşüncesinden siyasal duruma, sosyal bilimlerden felsefeye çok yönlü hatta “ekonomik risk taşıyan” bir yayın alanımız var. Haliyle yayınevlerimizle özdeşleşen kitapların yanında yeni alanlara dönük arayışlarımız sürüyor. Bu minvalde Pınar Yayınlarında öne çıkan kitaplarımız arasında İslâm klasiklerinden Kur’an kavramları sözlüğü El- Müfedat (Rağıb El-İsfahani) ile İl’lâmü’l-Muvakki’în (Ibn Kayyım El-Cevziyye)’i, Celaleddin Vatandaş’ın başta siyeri olmak üzere öteki çalışmalarını sayabilirim. Yasin Aktay’ın derlediği Seyyid Kutub üzerine makalelerden oluşan Seyyid Kutub: Siyasal Teoloji, Fıkıh ve Tarihsellik kitabı metruk mıntıkadaki pek çok tartışmayı bir arada sunarak bilgi dağarcığımızı genişletiyor. Malcolm X’ten Mevdudi’ye, Aliya İzzetbegoviç’ten Cevdet Said’e, Roger Garaudy’den Asaf Hüseyin’e uzanan çağdaş İslâm düşüncesi odaklı metinlerimizin ise memleketimizde kalıcı bir kültürel katkı oluşturduğu kanaatindeyiz. İslâmcılığın ve Türkiye’nin meselelerini ele alan Ercan Yıldırım’ın Neoliberal İslâmcılık, İslâmcılığın İki Kurucusu ve Cendere kitapları siyasal alandaki teorik ve aktüel tartışmalara nüfuz etmemizi kolaylaştırıyor. Hasanali Yıldırım’ın Tersyüz ve Yazı Tura kitapları ise farklı meslek ve meşreplerdeki şahsiyetlerin nesnel malzemeyle örülü öznel portreleri bakımından başlı başına değerli. Kürşat Atalar ise Düşüncenin Okullaşması, On Tez, Gelecek İçin Manifesto kitaplarında İslâmcılığın teorik tartışmalarını kritik bir yaklaşımla ele almasıyla farklılaşıyor. Nazım Maviş’in 1990’ların İslâmcı dergilerine odaklanan İslâmcılığın Değişen Dili ise serencamımızın başka bir boyutuna ışık tutuyor. Entelektüel tarihimize ciddi bir katkı sunan Açılım Kitap ise insanları düşünmeye, tartışmaya ve tavır almaya çağıran yayınlarıyla öne çıkıyor. Şimdiye kadar bu yayınevinden adalet, borçluluk, yorgunluk, medya, kent, eleştiri, sekülarizm, teknik, ilerleme, kültürel kuram, kültür sosyolojisi, tarih vb. pek çok konuya dair ufuk açıcı kitaplar çıktı. Oyuk Topraklar, Karbon Demokrasi, Mevlid, Yirmibirinci Yüzyılda İktidar, Borçalandırılmış İnsanın İmali, Yazı Devleti, Klişelerin Diktatörlüğü, Borç Bağları, Eleştiri Seküler midir, bu çerçevede adını anmadan geçemeyeceğimiz kitaplarımızdan birkaçı. Ne var ki bunlar pek fark edilmedi. Seyyid Hüseyin Nasr’ın İslâm Felsefesi Tarihi, Mark A. Kishlansky’nin Batının Kaynakları öteden beri diğerlerine nazaran daima bir adım önde oldu. Lewis Mumford’un İnsanın Doğası ile yeni çıkan Teknik ve Uygarlık kitabı anın rehavetinden kurtulmak için mutlaka okunmalı. Zira Mumford bizlerle bütüncül bir perspektifin kıymetli efkârını ve her şeye rağmen insanın dilediğinde adil bir yaşamı inşa edebileceğine dair yılmak bilmez ümidini paylaşır. Byung-Chul Han’ın Türkiye’de yayımlanan ilk kitabı Yorgunluk Toplumu sürüncemede kalmış, depresyondan çıkamayan, sürmenaj olmuş insanın durumuna dair bir şaheser. Liberalizmin ancak bir karşı tarihle yazılabileceğini anlatan Domenico Losurdo Liberalizmin Karşı Tarihi’yle modern çağımızın hikâyesini çok rafine şekilde anlatıyor. Yayınevlerimiz, hazırlıkları süren kitaplarıyla Türkiye’nin fikri ortamına katkı sunmaya devam edecek.”
Kırmızı Kedi Yayınları ise edebiyat alanındaki kitaplarıyla öne çıkıyor. Yayınevi 10. yılında yayın kataloğuna dahil ettiği yeni diziler, yeni yazarlar ve eserlerle CNR 5. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’nda yerini alacak. Şubat ayı itibariyle kataloğumuza dahil ettiğimiz Hayat Bilgisi serisinin ilk üç kitabı, “Ceylân Orhun / Binbir Bahçe Masalları”, Emin Nedret İşli / Sahafname”, “Ömer Bozkurt / Güverte Güncesi”; “Leonardo da Vinci / Defterler”, Auguste Rodin / Cehennem Kapısı’na Doğru Düşünce Kıvılcımları’nın içeriği ve yayımlanma biçimiyle fuarda dikkat çekecek kitaplar arasında olduğuna inanıyoruz. Onuncu yılımızda başlattığımız, alanında duayen olmuş, duruşları ve kimlikleri tüm ülke tarafından benimsenmiş adların eserlerinin yer aldığı Cumhuriyet Bilgeleri dizisi de Doğan Kuban’ın Umutsuzluk Yakışmaz adlı kitabıyla okurla buluşacak… Diğer taraftan 1940 kuşağının usta şairlerinden Cahit Irgat bütün şiirleri Irgatın Türküsü, Samluel Beckett Molloy – Malone Ölüyor – Adlandırılamayan’dan oluşan roman üçlemesi tamamlanmış olarak, İspanyol edebiyatının dünyaca tanınmış kalemlerinden Carlos Ruiz Zafon Marina; yazıldıktan 2500 yıl sonra ilk defa Türkçeye çevrilen, Kadim Hint kültürünün Machiavelli’si Kautilya’nın ölümsüz eseri Arthaşastra fuarda okuyucuyla buluşacak kitaplar arasında.