|

Çikolata şekersiz de olur

Günümüzün keşif ve teknolojisiyle, bal, pekmez gibi ürünleri de ilave etmeden çikolata yapabiliriz. Yine de, yaptıklarımızın bir kalori değeri var. Bu yüzden kararında tüketmek çok önemli.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 7/10/2018 Pazar
Güncelleme: 17:00 - 6/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Çikolata şekersiz de olur
​Çikolata şekersiz de olur

Geçen günlerde şeker kullanmadan yapabileceğimiz reçel tarifleri vermiştik. Değerli okuyucularımızın “Hiçbir şekerli madde eklemeden çikolata yapabilir miyiz?” sorusu ve isteği üzerine bugün şeker hastaları ve diyet yapanlar için bir yazı yazmak istedim. Elbette, günümüzün keşif ve teknolojisiyle, bal, pekmez gibi ürünleri de ilave etmeden çikolata yapabiliriz. Yine de, yaptıklarımızın bir kalori değeri var. Bu yüzden kararında tüketmek çok önemli. Ülkemizde, marketlerde bulunan çikolatanın üç temel maddesi var: kakao yağı, şeker ve fındık. Her ne kadar bitter adıyla çikolata kalıpları satılıyor olsa da, onların tam anlamıyla saf olanını bulmak da oldukça zor. Yine de paketin içeriğini okuyarak şeker ve katkı içermeyen çikolata blokları bulabilirsek elbette şahane olur. Biz işimiz garanti olsun diye attarlardan kakao yağı alalım. Tat vermek için stevia bitkisi kullanabiliz. Fakat stevia da mutlaka sıvı formda olmalı. Toz olanların içinde de şeker ve katkı maddeleri bulunuyor. Günümüzde bilim insanları, keşiş meyvesi, Afrika’da ouibo bitkisi, bazı böğürtlen türlerinden şeker gibi tatlı ama şeker olmayan maddeleri elde etmeye çalışıyor. Meyan kökü de kısmi bir tatlılık için alternatif sayılabilir. Yine de, hakiki ve az miktarda doğal şekerin bütün bunlardan çok daha tercih edilir olduğunu düşünenler de var elbette. Bence en iyi alternatif, kayısı gibi lifli kuru meyveler. O yüzden bugün tariflerimde yer yer şeker yerine kuru meyveler kullanacağım. Sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu dilerim.

Kayısılı Çikolata

MALZEMELER: 250 g kakao yağı 4 yemek kaşığı tereyağ 1 su bardağı kakao 1 su bardağı ezilmiş fındık 100 gram kuru kayısı

YAPILIŞI:
Derin bir kaba su doldurup, içine ikinci bir kap oturalım. Kakao yağını ve tereyağını benmari usulü eritip ısıtalım. Kuru kayısıyı robottan geçirelim. Ezilmiş fındık ve kuru kayısı püresini tereyağlı kakao yağına ekleyelim. En son toz kakaoyu ilave edip hızlıca karıştıralım. Silikon kalıplara dolduralım. Buzdolabında bir saat kadar bekletip kalıptan çıkarınca yine buzdolabında saklayalım. Afiyet olsun.

Keçiboynuzlu Çikolata

MALZEMELER: 100 gram tereyağı 1 nar 4 yemek kaşığı toz keçi boynuzu 4 yemek kaşığı ezilmiş fındık 1 /2 su bardağı kakao

YAPILIŞI:
Narı ikiye bölüp suyunu bir tencereye sıkalım. Kaynatıp koyulaştıralım. Benmari yöntemiyle tereyağını eritelim. İçine koyulaştırdığımız nar suyunu, keçiboynuzu tozunu, ezilmiş fındık ve kakaoyu ilave edip çırpalım. Sıcakken kalıplara paylaştırıp buzdolabında bir saat dinlendirelim. Afiyet olsun.

Hindistan
Cevizli Çikolata
MALZEMELER:
3 su bardağı fındık 4 yemek kaşığı kakao 3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 1 2 damla stevia 1 çay kaşığı vanilya özütü
YAPILIŞI:
Fındıkları mutfak robotunda ezelim. İçine hindistan cevizi yağını, stevia ve vanilya özütünü, kakaoyu ekleyelim. Bir kez daha robotu çalıştıralım. Elde ettiğimiz hamur kıvamında çikolatayı şekillendirelim. Buzdolabında bir saat bekletelim. Afiyet Olsun.

#çikolata
#tatlı
6 yıl önce