|

Burun estetiği hakkında her şey

Burun kişinin hem nefes almasını sağlayan hem de görsel açıdan daha hoş durmasına neden olan bir organımız. Bir kişiye baktığınızda ise genellikle burun ilk dikkat çeken detaylardan biri. Bu sebeple yıllardır burun estetikleri oldukça ilgi görmüş ve görmeye de devam ediyor. Akıllara da bu işlemin nasıl bir işlem olduğu sorusu geliyor...

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 8/04/2014 Salı
Güncelleme: 13:49 - 8/04/2014 Salı
Yeni Şafak
Burun estetiği hakkında her şey
Burun estetiği hakkında her şey

Op.Dr. Abdülkadir Göksel Burun estetiği ve fonksiyonel burun ameliyatları konusunda merak edilen tüm soru ve cevapları Yenişafak okurları için paylaştı.

Op. Dr. Göksel, burun estetiğinde şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi: Kişi özellikle burnundan memnun ama burun ucunda farklılıklar istiyorsanız bu konuda iyice düşünmeli ve doğru doktor için araştırma yapması şarttır. Sizin için gerekli olacak tek şey kalkık olan ya da aşağıya düşmüş olan burun ucunuzu en doğal şekle taşımak ve ve bakıldığında asla estetik gibi durmaması gerektiğidir.

"Yapılan araştırmalarda genç yaşta olan kişiler daha küçük ve kalkık bir burun isterken, daha olgun bayanlar daha az farklılıklar yaratılarak düzeltilmesini talep ediyor. Burada doktorunuza asıl iş düşüyor ve size en uygun olacak burun şekli konusunda sizleri aydınlatması gerekiyor" diyen Op. Dr. Göksel, "

Üstelik burun ucu operasyonları oldukça kolay ve basit bir operasyon. Sadece ön kısımlara müdahale edilir ve düzeltmeler yapılır. Tabi ki sadece burun ucunun indirilip kaldırılması değil durum, burun kanatlarının geniş olası, burun deliklerinin çok büyük ve geniş durması gibi durumlarda yine bu uygulamanın içinde yer alıyor. Bu operasyonlar için en doğru olacak tek çözüm tip plasty uygulaması olacaktır.

Özellikle burun ucu kıkırdak uygulaması 25 dakika kadar sürer ve açık burun operasyonu ile yapılır. Kişiye lokal anestezi verilir ve kişi acı hissetmez" şeklinde konuştu.

DUDAKLA MESAFE İYİ AYARLANMALI

"Özellikle burunun açısını ayarlamak ve dudak ile mesafeyi oluşturmak çok önemlidir. Artık bu uygulamalarda herhangi bir alçıya alma durumu ya da tampon kullanma durumu ortadan kalkmıştır. Çok kısa sürede hasta kendine gelir ve sosyal hayatına geri döner. Ödemler ise birkaç gün içinde azalarak yok olur" diye konuşan Op. Dr. Göksel, "Burnunuzdan memnun değilseniz ve profil fotoğrafı vermeye korkuyor ya da burun ucunuz çok fazla öne düşük ya da yukarıya fazla kalkık durumdaysa, bir anormali var ya da kırık ve ya yamuksa sizler için en uygun olacak yöntemlerden biri rinoplasti uygulaması olacaktır.

Artık burun estetiklerinde yapılan en büyük hedeflerden biri tamamen doğal olacak ve kişinin suratına gidebilecek en güzel burunu yapabilmek olacaktır. Eskilerde yer alan ameliyat sonrası şiş yüzler ve mosmor suratlar artık neredeyse sıfıra indi. Yeni teknolojiler ile sizleri rahatsız edici bu görüntüler ve çok fazla çekeceğiniz ağrılar dahi olmuyor" şeklinde görüş verdi.

DOĞAL GÖRÜNÜM ÖNEMLİ

Op. Dr. Göksel, "Artık yeni teknoloji ile yapılan burun simülasyon çalışması ile size yakışacak en güzel model bile bulunuyor ve az çok bir fikir sahibi oluyorsunuz. Bunu artık programlar ile kendi evinizde bile yapabiliyorsunuz" derken şöyle devam etti:

Burun estetikleri elbette sadece lüks amaçlı yapılmıyor. Kişinin geçirmiş olduğu bir kaza, kırık, kıkırdaklardaki görüntü burun estetiği olmak için nedenleri oluşturabilir.

Burun estetiği denilince kişinin tüm burnu ile oynanacağı düşüncesi gelmesi de oldukça yanlış bir kanı. Kişi sadece burun ucunu ya da burun deliklerinde uygulama yaptırabilir. Tamamen en doğal görünümlü olması önemlidir. Özellikle son yıllarda sadece burun ucu estetikleri ön plana çıkmış ve bunun da adı Tip-plasty denilen teknik ile yapılmaya başlanmıştır. Üstelik artık operasyonlarda tampon kullanılmıyor ve hastaya hem kaliteli nefes alıyor hem de büyük korkular son verilmiş oluyor.

Op.Dr. Abdülkadir Göksel burun estetiğiyle ilgili şu bilgileri verdi:
RİNOPLASTİ NEDİR?

Burun estetiğinin genel amacı burunun fizyolojik özelliklerini koruyarak kişin daha mutlu olacağı ve kendini daha fazla beğeneceği bir görünümü ortaya çıkarmaktan ibarettir. İlk ele alınması gereken konulardan biri de, kişinin mevcut olarak sahip olduğu yüz hatlarıdır. Ona uyumlu olacak bir burun şekli ve boyutu başarılı bir operasyon için şarttır. Burun estetiği Rinoplsati tekniği ile hem açık hem de kapalı ameliyatlar gerçekleştirilebilir. Uzman doktor bu konuda en doğru seçeneği seçer ve hastaya uygular. Eğer özellikle burunun çatısında bir sorun varsa açık Rinoplasti uygulaması yapılır. Kapalı olan Rhinoplasti uygulamasında ise daha çok burun ucu ve kıkırdaklarda oluşan sorunları giderilmede en sık kullanılan yöntem olarak ön olana çıkar. Burada bu karar sadece doktora aittir ve en doğrusunu seçiyor olacaktır.

DEFORME OLMUŞ BURUN

Genellikle Türk halkında çok fazla görülen kemerli, yamuk ve deforme olmuş burun tipleri, burun estetiği ile çok başarılı bir şekilde tedavi edilir. Hem kişinin isteklerine göre hem de hastaya uyumlu olacak en güzel burun şekli tasarlanır ve uygulanır. Deliklerin büyüklüğü, burun ucunun kalkıklığı vs. bu konular oldukça hassas ve özenlidir.

BURUN ESTETİĞİNE UYGUN MUSUNUZ?

Eğer sizin de burnunuz yüzünüzde daha büyük bir görüntü sergiliyorsa

Burun kemiğinizde herhangi bir eğrilik ya da kırık varsa

Bir darbeden dolayı doğal formunu yitirmişse

Şekil bozuklukları ve açı farklılıkları varsa

Burun ucu aşağıya doğru düşükse

Burun ve dudak arasındaki mesafe yetersiz ya da çok fazlaysa

Burun delikleri çok büyükse

BAZEN HASTANEDE YATIŞ OLMUYOR

Burun estetik ameliyatları sadece hastane ortamlarında ve genel anestezi alınarak yapılır. Özellikle hastadan hastaya değişen operasyon sürelerine sahiptir. Genel hatları ile de 1 saat ile 5 saat arası bir farklılık oluşturabilir. Genellikle hastanede bir gün dinlenme ve kontrol hatta bazen hiç yatış olmadan da hasta evine çıkabilir. Ameliyattan sonra ise sizlere burnunuzu stabil duruma getirmek için termal splint adı verilen bir atel takılarak daha modern bir uygulama yapılır. Eski tekniklerde olan tampon ise artık pek tercih edilmiyor.

Özellikle ameliyattan çıktıktan sonra hafif şişlikler ve morluklar görülebilir. Bu görüntü çok kısa sürede yani 3 gün içinde geçiyor ve daha doğal bir duruma dönüyorsunuz. Hatta yeni teknolojiler ile birlikte morluklar neredeyse yok denilecek kadar azalmıştır. Doktorunuz sizden mümkünce bir haftalık bir dinlenme süreci isteyecektir ve daha sonrasında normal hayatınıza dönebileceksiniz.

Ameliyat sonrası hemen yapmamanız gereken durumlar ise spor yapmaktan kaçınmak ve güneş gözlüğünü en az bir ay takmamak olacaktır. Bununla birlikte ortalama 1 yıl sonra artık gerçek görüntüsünü alacak ve olan tüm ödem ile şişkinlikler yok olacaktır.

GÜVENİLİR HEKİM ŞART

Eğer burun estetiği yaptırmaya karar verdiyseniz ilk yapacağınız adım kesinlikle uzman ve güvenebileceğiniz bir hekim olmasıdır. Beraber konuşabilmek ve enerjilerinizin tutması sizi daha çok rahatlatacaktır. Bu sebeple olabildiğince ağır karar vermeli ve burun şeklinizi doktorunuz ile karar vermelisiniz. Her zaman ilk tercih doğal duracak ve kimsenin estetik olduğunu anlamayacağı bir burun yaratılmasıdır. Eğer toplum içinde burnunuz çok beğeniliyorsa ve kimse size estetik mi? Sorusunu sormuyorsa bilin ki en başarılı operasyonun tam içinde yer alıyorsunuz.

"NEFES ALAMIYORUM" DİYORSANIZ...

Burun hem kadınlar, hem de erkekler için en çok önemli olan ve göze ilk çarpan organlarımızdan biri. Özellikle burunlarında ciddi şekil bozukluğu yaşayan birçok kişi bu konudan oldukça mustarip oluyor ve sosyal hayatlarında dahi dışlanarak ilgi çeken biri hali geliyorlar. Elbette herkesin burnunu kendine hastır ve kişiye farklı anlam katar. Eğer sizlerde burunlarınızın şekil bozukluklarından şikâyetçiyseniz ya da nefes alamam gibi ciddi sağlık sorunları yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.

Rinaplasti Ameliyatında Yapılan 4 Ana kural

1. Öncelikle kişinin yüz hatlarına giden bir burun şekli olmalıdır. Herkesin farklı bir yüz tipi olduğu gerçeği asla unutulmamalıdır.

2. Yapılacak burun estetiği tamamen kalıcı olmalı ve daha sonra revizyon gerektirici uygulamalar yapışmadan bir operasyona girişilmelidir.

3. Burun ameliyatı yaptıran kişide çok doğal bir burun olması ve bakanların asla anlamaması gerekir. Özellikle burun ameliyat mı sorusu en negatif ve hastayı rahatsız eden bir durumdur.

4. Burun yapılırken fizyolojik kısımları deforme edilmemelidir. Unutmayın ki burun sadece görsel bir organ değil, koku almanıza ve nefes almanıza yarayan en önemli organımızdır.

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilir?

* Ameliyattan çıktıktan sonra 4. Saatte ılık gıdalar yenilebilir

* Ameliyattan çıktıktan sonra hastaya soğuk kompleks uygulanmaktadır. Hatsa bunu eve çıktığı ilk gece de yapmalıdır.

* Özellikle burun içindeki kabarcıkları engellemek için doktorunuz tarafından verilen deniz suyunu kullanmalısınız.

* Tampon kullanılan hastalarda tampon çıktıktan sonra rahat nefes alma ve birkaç saat sonra tekrar nefes alamam gibi bir durum ortaya çıkabilir. Endişe etmeyin ve doktorunuzun verdiği burun açıcıları kullanın.

* Ameliyat sonrasında aşırı gülme ve aşırı mimik hareketlerinden kaçınınız

* Ameliyat sonrası rahatlıkla duş alabilirsiniz. Önemli olan o kısmın suya değmemesi. Şapka gibi bir şey takarak ya da arkanıza doğru yaslanarak saçlarınızı yıkatabilirsiniz.

* Ameliyattan sonra yaklaşık7. Günde dikişler alınır ve burun üzerine konulan atel çıkartılır.

* Bandaj çıktıktan sonra kişi kendine hafif dokunuşlar ile masaj yapmalıdır

* Ameliyattan çıktıktan sonra ortalama 6 ay kadar güneş gözlüğü takılmamalıdır.

* Ameliyat sonrası ilk ay spor yapmaktan kaçınılmalıdır

* İlk bir yıl boyunca burnu ağır hareketlerden ve darbelerden korumanız lazım

* Rinoplastto ameliyatı olduktan sonra burun çevresinde hafif şişlikler kalabilir. Bu 1 yıl içerisinde yavaş yavaş kaybolup gidecektir.

* Sizlerde en son görüntüye ortalama 1 yıl sonra ulaşabilirsiniz.

10 yıl önce