Yaz aylarının habercisi olan karpuz, sıcak havalarda serinlemenin yollarından biri. Kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarını ve kan basıncını düzenleyen karpuzun faydası kadar zararı da var. Özellikle diyet listelerinin baş tacı olan bu lezzetli meyvenin şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker hastalarının dikkat etmesi gerekiyor. Bir dilim karpuzda (130 gram) 10 gram şeker olduğunu söyleyen uzmanlar, karpuzun glikoz ve fruktoz oranına da dikkat çekiyor.
Özellikle paketli gıdalar ile ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen gidadedektifi.com, sofraların vazgeçilmezi karpuzun besin değerlerini inceledi. Porsiyon oranına dikkat çekilen incelemede, karpuzun içeriğini şöyle açıklandı:
130 gramlık tek dilim karpuzda bulunan 10 gram şeker karşılığında lif oranı sadece 0,8 gram. Bu da karpuzdan alınan şekerin vücuda çok hızlı karıştığını gösteriyor. Karpuz tüketiminde kan şekeri dengesinin hızla bozulabileceğini ve karpuz tüketimi sonrasında kısa süre sonra acıkma hissi yaşanabileceğine işaret eder.
Karpuzun içerdiği yüksek su sebebiyle şişkinlik ve doygunluk hissi yaşarız. Karpuzda yüksek su ve şeker içeriğinin haricinde düşük düzeyde de olsa Protein ve Yağ ile Fosfor, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum ve C vitamini gibi vitamin ve minerallerin olduğunu da belirtelim.
👉Enerji 44,2 kcal
👉Su 118,6 gr.
👉Glikoz 4,05 gr.
👉Fruktoz 5,86 gr.
👉Yağ 0,3 gr.
👉Protein 0,2 gr.
👉Lif 0,8 gr.
👉Fosfor 16,9 mg.
👉Kalsiyum 14,3 mg.
👉Magnezyum 16,9 mg.
👉Potasyum 175,5 mg.
👉C vitamini 12,8 mg.