Artık Fatih'te kıyafet ve aksesuarlar daha çok Ortadoğu'dan gelen müşterilerin zevkine göre düzenleniyor. Daha gösterişli, taşlı, pullu ve abartılı modeller ön plana çıkıyor. Bu değişimden hem Araplar, hem de mağaza sahipleri memnun. Fatih'te görüştüğümüz modacılar, tasarımcılar ve mağaza sahipleri etkileşimin karşılıklı olduğunu dile getiriyor. Arapların gösterişli kıyafetler tercih etmelerinin yanında Türk tarzı tesettür giysilerine de büyük ilgi gösterdiklerinin atını çiziyorlar. Şu bir gerçek, Fatih artık Arapların tercih ettikleri bir moda merkezi haline geldi.
Fatih’te butik işleten Fatma Gül, Arap müşterilerinin artmasından oldukça memnun. Daha çok abiye kıyafetler üzerine satış yapan Gül, mağazasına gelen Arap müşterilerin taleplerinin Türklerden farklı olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Arapların tesettürde belli kalıpları ve tarzları var. Mesela daha çok balık modeli tercih ediyorlar. Türklerden farklı olarak gösterişli, boncuklu, taşlı, pullu bazen hepsinin bir arada olduğu modelleri talep ediyorlar. Onlar için gösteriş önemli. Günlük kıyafetlerinde bile boncuk ya da taş tercih edebiliyorlar. “Gül’ün hem toptan hem perakende alışveriş yapan Arap müşterileri mevcut. Kendi ülkelerinde üretim çok pahalıya geldiği için Türkiye ile ticaret yapan Arap mağazacıların sayısının her geçen gün arttığını söylüyor ve ekliyor:
“Geçmişte piyasadan çok fahiş fiyatlara ürünler alan tüccarlar şimdi Türk piyasasını bizden daha iyi biliyorlar. Güçlü bağlantılar kuruyorlar. Türkiye’de alıp kendi ülkelerinde satış yapıyorlar. “Arap ülkelerine sık sık seyahet eden Gül, oradaki modayı da yakından takip ediyor. Jet sosyete Araplar’ın Fatih yerine ünlü Türk tasarımcılara gittiğini dile getiren Gül, artık İstanbul onlar için bir marka diyor.
Bir ferace mağazası olan Mualla Kaynar, Fatih'teki en şanslı mağaza sahiplerinden. 2008 yılında Türkiye'de ferace modasının yeni yeni başladığı dönemlerde daha çok Dubai tarzı feracelerin satıldığı bir mağaza açmış. Doğal olarak da müşterilerinin çoğunu uzun zamandır Araplar oluşturuyor. Fatih'te Araplara yönelik değişime önceden hazır olduklarını dile getiren Kaynar, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Arap müşterilerin artması en çok bizim işimize yaradı. Mağazalar koleksiyonlarında değişime giderken bizim zaten kemikleşmiş Arap müşterimiz vardı ve ürünlerimizi beğenerek alıyorlar. 2008 yılından bu yana Dubai, Mısır, Fas ve birçok Arap ülkelerinin kreasyonlarını gidip yerinde takip ediyorum."
Koleksiyonu iki farklı kategoride hazırladığını belirten Kaynar, Türk ve Araplar için ayrı tasarımlar yaptıklarını dile getiriyor ve ekliyor : "Örneğin Türk müşterileirme satacağım feracalerin yaka ve kollarında değişiklikler yapıyorum. Türkler daha sade modelleri seviyor. Çünkü Türk müşteirler kaba ve büyük kıyafetleri tercih etmiyorlar. Araplar kilolu görünmeyi önemsemiyor. "
12 yıldır Fatih’te kendi tasarımlarını sattığı bir mağaza işleten Güner Doruk, diğer işletmecilerden farklı düşünüyor. Doruk, “Aslında Türkler Araplar’ın giyim tarzını değiştirdi” diyor ve ekliyor:
“Biz koleksiyonlarımızı Araplar’a göre değiştirmedik. Aslında onlar bize göre tesettür tarzlarını değiştirdiler. Araplar, İstanbul’da üretilen Türk mallarıyla yakından ilgililer. Şu anda müşterilerimin yüzde 90’ı Arap. Özellikle Türk kumaşlarıyla üretilen ve bizim tarzımızı yansıtan kıyafetleri talep ediyorlar.” Doruk, sadece Araplar’ın değil İstanbul’a gelen tüm Müslüman kadınların Fatih’ten alışveriş yaptığına vurgu yapıyor. İstanbul’un artık bir marka olduğunu belirten Doruk, sözlerini şöyle sürdürüyor: “ Karşılıklı bir etkileşim var. Türkler de gösterişli kıyafetler almaya başladılar.”
Mağaza işletmecisi Semra Dirinay, Fatih’te birçok mağaza gibi koleksiyonlarının çok çeşitli olduğuna vurgu yapıyor. Arap müşteriler için ilave modeller ürettiklerini ancak genel itibariyle Araplar’ın Türk kıyafetlere ilgi gösterdiğini belirten Dirinay, “ Fatih çok kozmopolit bir yer. Her milletten müşterimiz var. Özellikle Arap müşteriler için Türk tesettür tarzı daha cazip geliyor. Diğer yandan tesettür kıyafetlerinde ülkelerindeki diğer kadınlardan daha farklı olmak için Fatih’ten alışveriş yapıyorlar. “Sekiz yıldır İstanbul’da yaşayan Mısırlı Rukeyye Hamza, ilk geldiği dönemlerde sadece Fatih’ten alışveriş yaptığını dile getiriyor. Beş yıl boyunca kıyafetleri Fatih’ten aldığını söyleyen Hamza, artan Arap müşteriler nedeniyle son yıllarda fiyatların çok artmasından şikayetçi. Ürdünlü Raide Gade ise uzun yıllardır Fatih’te toptan kıyafet alıp ülkesinde satıyor. Türkiye’yi tercih etmesinin sebebini de şöyle açıklıyor: “Her şeyden önce Türk kumaşları kaliteli ve bizim tarzımıza uygun. Fatih’teki tesettür modellerini Ürdün’deki müşterilerden talep görüyor. Türk dizileri nedeniyle Arap cografyasında Türklerle ilgili herşey çok popüler oldu. Kıyafetlerin Türkiye’den geldiğini duymaları yeterli oluyor. Bu ticaretten çok memnunuz.“
25 yıldır gelinlik mağazası işleten Nuriye Kurtul da Arap müşterilerinin sayısında artış olduğunu söylüyor. Tesettür kıyafetlerinde olduğu gibi gelinliklerde de Araplar’ın gösterişli gelinlik modelleri tercih ettiğini dile getiriyor. Bir diğer gelinlik terzisi Yıldız Bozkurt ise Arap müşterilerinin uzun kuyruklu, bol taşlı gelinlikler dikdirdiğini ifade ediyor ve ekliyor: “Araplar tesettür gelinlik pek almıyor. Genelde balık ya da straplez model, uzun kuyruklar ve bol işleme yapmamazı istiyorlar. Fatih'i tercih etmeleri bizim için önemli.”