|

Aliya İzetbegoviç'i anlatacak: Alija

Bilge Kral Aliya İzetbegoviç'in hayatını anlatan dizi bu akşam TRT 1'de başlıyor. 'Alija' ismiyle 6 bölüm ekrana gelecek olan dizide baş rolü Yurdaer Okur oynuyor. 20.00'de ekrana gelecek olan dizi, Bosna'nın tarihi ve gelecek planlarını da izleyiciye aktarıyor.

Yeni Şafak
09:51 - 31/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 10:04 - 31/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Aliya İzetbegoviç'i dizide Yurdaer Okur canlandıracak.
Aliya İzetbegoviç'i dizide Yurdaer Okur canlandıracak.

Bosna Hersek Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Bilge Kral Aliya İzetbegoviç'in gerçek hayat hikayesinin anlatılacağı TRT dizisi 'Alija', bu akşam başlıyor.

"Bilge Kral" İzetbegoviç'in yaşamını 6 bölümlük mini diziyle TRT ekranlarına taşıyacak proje, çekimlerin yapıldığı tarihi mekanlar, dönemin modasına uygun kostümler ve otantik dekorlarla izleyicileri adeta geçmişe götürüyor. Dizide Aliya İzetbegoviç'i ünlü oyuncu Yurdaer Okur canlandırıyor. Dizide Aliya'yı canlandıran oyuncu Yurdaer Okur, bu projenin Bosna Hersek'te çekiliyor olmasının ekip için büyük bir şans olduğunu belirterek, "Zaten atmosferler, filmleri film yapan şeylerdir" dedi.






Alija dizisi oyuncuları kimlerdir?

Bosna’nın milli kahramanının yaşadıkları çerçevesinde ülkenin tarihi ve gelecek planlarının da anlatılacağı diziyi Ahmet Tezcan yazdı. Bosnalı yönetmen Ahmet İmamoviç ise yönetmen koltuğunda yer aldı.

Aliya dizisinde şu anki Bosna Hersek Cumhurbaşkanı olan İzzetbegoviç’in oğlu Bakir İzzetbegoviç’i Berke Üzrek, onun eşini ise Fatoş Kabasakal canlandırıyor. Dizinin öne çıkan karakterlerinden Gazeteci Meryemof rolünü ise tiyatro oyuncusu Seda Kement oynayacak. Kement, 3’üncü bölümde ekibe katılacak. Sancak Medya imzalı 90 dakikalık 6 bölümden oluşan dizinin kasım ayından itibaren TRT 1’de yayınlanacak.

Aliya İzetbegoviç kimdir?

Bosna Hersek'in Bosanski Samac şehrinde 8 Ağustos 1925'te doğan Aliya İzetbegoviç, İkinci Dünya Savaşı boyunca faşist, sonrasında ise komünist ideoloji ve uygulamalara karşı çıkarak, Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan ve Bosnalı Müslümanları İkinci Dünya Savaşı'nda yaşanan soykırımdan kurtarma amacını taşıyan teşkilatın içerisinde yer aldı.

Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren İzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin "sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan affından" yararlanarak serbest kaldı.

Siyasi hayatta bugün de yer alan Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA) 27 Mart 1990'da kuran İzzetbegoviç, Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta Boşnak halkına önderlik etti. Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı olan İzetbegoviç, 2000 yılında sağlık sorunları nedeniyle görevini bıraktı. İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003'te vefat etti.

#Aliya İzetbegoviç
6 yıl önce