Kişinin yaşam kalitesini önemli oranda etkileyen kötü nefes kokusu, beslenme alışkanlıklarından ya da karaciğer yetmezliğine kadar pek çok hastalığa bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Genelde geçici olan ağız kokusu kronik hale geldiğinde, önemli bir hastalığın belirtisi olabiliyor.
Ağız kokusu, toplumda her yaştan kadın ve erkeği etkileyen, sosyal ve psikolojik bir sorun. Problemin %90’nını, kulak burun boğaz hastalıkları ile ağız ve diş sorunları oluşturuyor. Kişinin yaşam kalitesini önemli oranda etkileyen kötü nefes kokusu, pek çok hastalığa bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle sebebi araştırıldıktan sonra tedavisinin yapılması gerekiyor. Kulak Burun Boğaz uzmanı Op. Dr. Ali Osman Aksoy, ağız kokusunun nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Kronik ağız kokusu hastalık kaynaklı olabilir
Ağız kokusu, beslenme alışkanlıklarından karaciğer yetmezliğine kadar pek çok nedenle ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunudur. Ağız kokularının %90’ı ağız boşluğu ile ilgili organlarla ilişkilidir. Bunun da %50’si dil ve dil arkasında oluşan bakterilerden kaynaklanmaktadır. Hayvansal gıdalardan zengin bir beslenme alışkanlığı olan kişilerde ağız kokusu daha sık görülmektedir. Çünkü protein içeriği yüksek olan gıdalar, ağız içerisindeki bakterilerle parçalanıp sülfür bileşiklerini oluşturur. Bu da kokuya neden olur. Ancak ağız kokusu kronik hale geldiğinde, önemli bir hastalığın belirtisi olarak düşünülmelidir.
Ağız kokusunun nedenini önemseyin
Ağız kokusunun etkisini azaltmak için bunları yapın
Ağız kokusu, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Sorun özellikle kalıcı hale geldiğinde, kişiyi sosyal ve psikolojik açıdan etkileyebilir, toplumdan soyutlayabilir. Bu nedenle kötü nefes kokusu göz ardı edilmeden nedeni araştırılmalı ve gerekli tedavi uygulanmalıdır. Ağız kokusuna karşı bazı önlemler almak, ağız hijyeni açısından önemlidir.
Bunun için;
- Kronik ağız kokusunun tedavi sürecinde bol su tüketimi ve şekersiz sakız çiğnenmesi önerilir.
- Yemeklerden sonra tarçın ve antiseptik gargara kullanmak, kokunun etkisini azaltacaktır.
- Dişler 3 öğün fırçalanmalı ve dil yüzeyinde bakteri oluşmaması için dil temizliği de yapılmalıdır.