|

2 bin 300 yıllık kaleden tarih çıktı

Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi’nde Kibele Heykeli, Dionnysos ve Pan figürü ve keçi biçimli hayvan heykellerinin yanı sıra yeni buluntular ortaya çıktı.

Yeni Şafak
11:12 - 25/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:22 - 25/10/2018 Perşembe
IHA
Kazılarda 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele Heykeli de bulundu.
Kazılarda 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele Heykeli de bulundu.

Altınordu ilçesindeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve 2010 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 15’i arkeolog, 35 kişilik ekip tarafından yürütülen kazılarda geçen yıl 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele Heykeli bulundu.

Bu yıl sürdürülen kazılarda ise çocuk Dionysos, onu yetiştiren tanrı Pan figürü, yine Dionysos kültü ve tanrı Pan’la ilişkili olan keçi biçimli hayvan şeklindeki kaplar gün ışığına çıkarıldı.


Kazılarda kamuoyuna duyurulmayan yeni buluntuların gün ışığına çıkarıldığı belirlendi. Buna göre kazılarda Kibele Heykeli`nin iki küçük benzer heykeli ile şarap tanrısı Dionysos'un yeni bir heykeli daha bulundu. Kazılarda tarihi kalenin kuzey teras kapısında bir Kibele Heykelciği ile kuzey yamacında bir tane daha Kibele heykelciği toprak altından çıkarıldı.


Kuzey teras kapısında bulunan Kibele'nin kucağında 5 santimetrelik bir adak sikkesi, kuzey teras kapısında bulunan Kibele'nin oturduğu tahtın sütun başları da gün ışığına kavuştu.

Yapılan kazılarda ayrıca Apollon Heykeli, bronz Herme ve kartal figürü, sarmaşık bezemeli boğa figürü, bronz kapı anahtarları, at figürü, onyx taşından yapılan başı örtülü kadın kolyesi, balta, ok, mızrak uçları, pişmiş topraktan yapılmış kandil kapları, yine pişmiş topraktan yapılan testiler, kum taşı gülle ve sikkeler ortaya çıkarıldı.

#Ordu
#Ordu Kurul Kalesi
#Kibele Heykeli
6 yıl önce