Yunanistan'ın 12 mil kararı savaş sebebi sayılır

Sertaç Aksan
12:3427/10/2018, samedi
G: 27/10/2018, samedi
Yeni Şafak
Yunanistan'un kara sularını 12 mile çıkarmasını değerlendiren uzmanlara göre böyle bir adım Türkiye için 'casus belli' angajmanının hayata geçmesi anlamına gelir.
Yunanistan'un kara sularını 12 mile çıkarmasını değerlendiren uzmanlara göre böyle bir adım Türkiye için 'casus belli' angajmanının hayata geçmesi anlamına gelir.

Yunanistan’ın Ege Denizin’de karasuları genişliğini 12 mile çıkarmak istemesi, iki ülke arasındaki 'alarm' seviyesini 23 yıl sonra yeniden en üst düzeye çıkardı. Hatırlanacağı üzere 1995 yılında da Yunanistan kara sularını 12 mile çıkarmak istemiş ve Türkiye tüm dünyaya bu kararı 'savaş sebebi' sayacağını ilan etmişti. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran'a göre bugün için de hukuk önünde Türkiye adına aynı şartlar geçerli. Yunanistan'ın bu yönde atacağı bir adım 'casus belli' kararının alınmasına neden olabilir.

Türkiye ile Yunanistan arasında son dönemlerde Doğu Akdeniz ve Ege'de devam eden gerilim, son günlerde Yunan tarafının 12 mil çıkışı ile yeni bir boyut kazandı.

Türkiye'den gelen güçlü tepkilerin ardından, Yunanistan Başbakanı Çipras'ın 12 mile ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini durdurduğu, bu adımların yasa tasarısı olarak meclise getirilmesi yönünde karar verdiği öne sürülmüştü.

TBMM tüm dünyaya ilan etmişti

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran, yenisafak.com’a yaptığı açıklamada Yunanistan’ın Ege denizinde karasuları genişliğini 12 mile çıkarmak istemesinin ilk kez yaşanmadığını vurguladı.

  • 1995 yılında da Yunanistan ile Türkiye arasında benzer bir sürecin geçtiğini hatırlatan Prof. Dr. Kuran, "Yunanistan, 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi onaylandıktan sonra bu konuda bir yasa çıkarmak istedi. Türkiye o zaman TBMM'den ortak bir karar çıkartarak Yunan karasularını 12 mile çıkarılması durumunda bunu bir savaş nedeni sayacağını tüm dünyaya ilan etti" dedi.

"Yunanistan'ın alacağı kararın bağlayıcı bir hükmü yok"

Yunanistan’ın 1982 tarihli BM Deniz Hukuku sözleşmesine dayanarak bunu yapmak istediğine dikkati çeken Prof. Dr. Kuran, şöyle devam etti:

"Ancak bunu Türkiye ye karşı yapamaz. Çünkü bu sözleşmeye Türkiye taraf değildir, imzalamamıştır. Yani sözleşme bu konuda Türkiye için uluslararası hukuk açısından bağlayıcı değildir. Kaldı ki sözleşmenin 3.maddesi her durumda karasuları genişliği 12 mil ilan edilir demiyor. Sadece 12 mile kadar ilan edilebilir hükmünü öngörüyor. Yani 3, 6, 10 olabilir ama bunun en üst sınırı 12 mil. Yani 12 mil kuralı tüm alan için kesin kural değil."

"Türkiye bu adımı beka sorunu kabul eder"

"Karasuları genişliği bir devleti deniz ülkesi ile ilgili bir konudur. Yani bir devletin sınırlarını tespit etmek anlamına gelir" şeklinde konuşan Kuran, şunları kaydetti:

Türkiye’nin bunu stratejik ve güvenlik açısından kabul etmeyeceğini biliyoruz.

"6 mil'de kalınmalı"

Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ya da Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın sözleri değil, bu konunun Milli Güvenlik Kurulu'nda ele alınması ve kararlar arasında ilan edilmesi de son derece önemlidir.

Türkiye'nin bu konudaki tezi her iki ülkenin de 6 mil ile sınırlı kalması ve Ege denizinden eşit şekilde faydalanmasıdır. Mevcut uygulama da bu şekildedir."

#Türkiye
#Yunanistan
#12 Mil