|

Türkiye sınırında AWACS hareketliliği

ABD ile Rusya'nın Suriye üzerinden restleşmesinin yankıları sürerken, NATO'ya bağlı AWACS uçağının Türkiye sınırında uçması dikkatlerden kaçmadı. Çok uzak mesafeden dahi düşman unsurları net bir şekilde gözlemleyebilen AWACS'ların Türkiye sınırı üzerinden Suriye'nin başkenti Şam başta olmak üzere bir çok noktasının gözetlenebildiği belirtiliyor.

Yeni Şafak
17:27 - 11/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:31 - 11/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
AWACS uçağı bir süre Türkiye sınırında uçtu.
AWACS uçağı bir süre Türkiye sınırında uçtu.

Suriye'de yaşanan savaş, ABD ve Rusya'nın bugünkü karşılıklı açıklamaları ile yeni bir boyut kazandı. İlk olarak ABD Başkanı Trump'ın 'Hazır ol Rusya, çünkü füzelerimiz geliyor' tweeti dünya gündemine bomba gibi düşmüş, Rusya'nın yanıtı ise gecikmemişti.

Rusya ise Trump'a, "Akıllı füzeler teröristlere karşı kullanılmalı" yanıtını vermiş, Fransa ise sürece, "Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı açık" açıklamalarıyla dahil olmuştu.

Suriye üsleri boşalttı, AWACS'lar sınıra havalandı

Bölgedeki kaynaklar Suriye'deki askeri havalimanlarının boşaltıldığı ve mühimmatın başka yerlere taşındığı bilgisini paylaşırken, Türkiye'nin Suriye sınırındaki hava sahasında da hareketli dakikalar yaşandı.

Uçakların hava trafiğini ve rotasını kullanıcının bilgisine sunan programda, Gaziantep-Şanlıurfa-Adıyaman hattında uçan AWACS uçağının bilgileri de paylaşıldı.

Lüksemburg adına kayıtlı uçağın NATO görevi kapsamında havalandığını belirten güvenlik uzmanları, uçağın 320 kilometrenin üzerinde bir menzilde Suriye'nin hava resmini çıkarabildiğine dikkati çekti.

"Türkiye'nin elinde çok daha iyileri var"

Sinyal istihbarat toplanması adına bu tür uçuşların yapıldığına dikkati çeken uzmanlar, "Rusya S-400’lerinin hedefi olmamak için bunu bizim de iznimizle hava sahamızdan yapmaları rutin bir durum. Sonuçta Türkiye bir NATO ülkesi. Bizim sınırlarımızın içinden dahi tüm Şam ve Lazkiye'nin yer aldığı büyük bir alan kontrolü altında tutabilir. Edinilen bilgiler Türkiye ile de paylaşılıyor ancak ülkemizin buna ihtiyacı yok çünkü çok daha gelişmiş hava sistemlerimiz ile kesintisiz bilgi akışını kendi imkanlarımızla sağlayabiliyoruz" ifadesini kullandı.

#NATO
#Türkiye
#Suriye
#ABD
#AWACS
6 yıl önce