|

Tunceli’de terörün beli kırıldı

PKK’nın üst üste ağır darbe yediği Tunceli’de belediyenin de kayyuma geçmesiyle şehir hizmetle tanıştı. Vatandaşların huzur istediği bölgede, gelen ihbarlarla başarılı operasyonlara imza atıldı. Vali Tuncay Sonel, istihdamın arttığı şehirden Avrupa’nın 8 ülkesine ihracat yapıldığını kaydetti.

Aybike Eroğlu
04:00 - 16/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:26 - 16/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Vali Tuncay Sonel, terörle mücadelede son bir yılda Tunceli ve çevresinde 200’den fazla PKK’lının öldürüldüğünü söyledi.
Vali Tuncay Sonel, terörle mücadelede son bir yılda Tunceli ve çevresinde 200’den fazla PKK’lının öldürüldüğünü söyledi.

Terör örgütü PKK Tunceli'de can çekişiyor. İmha edilen teröristlere destek için Kuzey Irak'tan gelen sözde lider kadrosu da etkisiz hale getirildi.

Yeni Şafak'a özel açıklamalardan bulunan Tunceli Valisi Tuncay Sonel, son 1 ayda aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 39 teröristin imha edildiğini söyledi.

Yaklaşık 1 yıl önce Tunceli Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Vali Tuncay Sonel, üst üste gerçekleşen başarılı operasyonlarla terör örgütünün ağır yara aldığını söyledi.

"Son 1 ayda 39 terörist öldürüldü"

Vali Sonel, "Son 1 ayda toplam 39 terörist etkisiz hale getirildi. Teröristlerden 1'i kırmızı liste, 4'ü turuncu liste 1'i ise gri listede yer alıyordu" dedi. Tunceli,imha edilen teröristlere destek için Kuzey Irak'tan sızdığı tespit edilen sözde lider kadroya mezar oldu.

  • Tunceli'de emniyet, savcılık, jandarma ve MİT'in terör unsurlarıyla etkin mücadele verdiğini söyleyen Sonel, "Gerçekten bu işe yüreğini koymuş bir ekip var. Tüm teknik imkanları değerlendirerek, terör örgütü mensuplarıyla mücadele ediliyor. Yürütülen operasyonlar sayesinde Tunceli bir yılda 200'den fazla teröristin imha edildiği bir bölge oldu. Yalnızca terörle değil, terörizmle de mücadele veriyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun büyük desteğiyle operasyonlar sürüyor" dedi.

Teröristlere 24 saat takip

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Tunceli -Pülümür- Erzincan yolu için 1 milyar TL ödenek aktarıldığını anlatan Vali Sonel, "Sayın Cumhurbaşkanımız bu konunun üzerinden çok ısrarla durdu ve çok büyük destekleri oldu. Bölgeye 21 güvenlik kulesi inşa edilecek. 2 tane merkez kırsalı, 2 Ovacık, 2 nazimiye, 1 Hozat olmak üzere 7 tane kule de bölgeye dağıtılacak. Böylece 28 güvenlik kulesi ile bölge an be an takip edilecek.


Elazığ'ın Kovancılar bölgesine uzanan 57 kilometrelik alan 157 kamerayla 24 saat izleniyor. Buralarda yol kesme araç yakma olaylarının yaşandığı bölgelerde artık huzur hakim. 1 yıldır dağa çıkan gencimiz yok. Birlik ve beraberlik olunca yönetimlerin desteği olunca başarı beraberinde geliyor" ifadelerini kullandı.


Vatandaşlar ihbar ediyor

İnsanların daha önce akşam 7'den sonra korkudan sokağa çıkamadığını anlatan Vali Tuncay Sonel, "Şimdi Tunceli gece 2'ye kadar Tunceli ışıl ışıl. İnsanlar çoluk çocuk genç yaşlı sokaklarda, parklarda" dedi. Vatandaşların huzur istediğini anlatan Sonel, "Birkaç operasyon vatandaşların ihbarıyla gerçekleşti. Vatandaşlarımız artık devletine güveniyor, bölgede terörist istemiyor. İhbar ediyor, biz de gerekeni yapıyoruz" diye konuştu.

Tunceli'ye hizmet yağdı

Vatandaşların terörden arınan ortamda daha huzurlu yaşadığını söyleyen Sonel, "Belediyenin ve valiliğin kapılarını vatandaşlara sonuna kadar açtık. Yıllardır konuşulan ama faaliyete geçmeyen projeler hayata geçmeye başladı. Kent meydanı ve yer altı çarşı düzenlemesi, 200 bin metrekare peyzaj uygulaması, bisiklet ve yürüyüş yolları, güneyden getirtilen deniz kumuyla özel yüzme plajları yapıldı dedi.


Munzur nehrinde gondollar çalışmaya başladı

Antalya'dan gezi tekneleri getirterek vatandaşların hizmetine sunduk. Jetski, sürat motoru getirdik.Tunceli'de düzenlenen rafting şampiyonası Türkiye'de bir ilk olma niteliği taşıyor. Çay keyfi sokağı, sanat sokağı gibi düzenlemeler yaptık. Göreve geldiğimizde sıcak asfalt kürekle dökülüyordu. Yılda 10 bin ton kürek asfalt dökümü yapılıyordu. Şimdi ise 950 bin ton sıcak asfalf dökümü yapıldı. Evde sağlık hizmetleri yapılıyor. Günde bin vatandaşa 3 çeşit sıcak yemek götürüyoruz" şeklinde konuştu.

Festival parası öğrencilere burs oldu

  • Bir festival için harcanması planlanan 1 milyon 848 bin TL'yi üniversite okuyan Tuncelili öğrencilere bursa dönüştürdüklerini anlatan Vali Sonel, "Ayda 200 lira olmak üzere bin 155 öğrenciye burs olarak verdik. Munzur Üniversitesi'nde okuyan bin 60 öğrenciye yemek desteği verdik. İçişleri Bakanlığı'nın himayesinde gerçekleşen 'Biz Anadolu'yuz' projesi Tunceli'den başladı. 1334 öğrenci uçaklarla kardeş illerimiz olan Afyonkarahisar, Denizli ve Aydın'a gönderildi. Lise sonda okuyan 632 öğrenci , üniversiteleri gezmeleri için İstanbul ve İzmir'e gönderildi" ifadelerini kullandı.

8 ülkeye ihracat başladı

Tunceli'de istihdam sağlandığını söyleyen Sonel, "İstihdamda son sıralardaydık. Şimdi ilk 10'a girdik. Tekstik üzerine 3 fabrika, 1özel çağrı merkezi açtık.1 fabrikanın inşaatı tüm hızıyla sürüyor. 2 bin 500 vatandaşımız bu fabrikalarda çalışarak geçimini sağlıyor. Tunceli Polonya, Almanya, Çekya, İngiltere gibi ülkelere ihracat yapılıyor. Avrupa'nın 8 ülkesine ihracat yapar hale geldi. Marks and Spencer, LCW, Zara, Beymen gibi markaların ürünleri Tunceli'de üretiliyor. 1 fabrikanın 1 yılda yapacağı ihracatlar sonucu elde edeceği kazanç 85 milyon euro" dedi.


Turuncu listeye kobralı imha

Son olarak önceki gün Merkez Çırtık Deresi bölgesinde tespit edilen terörist gruba yönelik hava saldırısı düzenlendiğini açıklayan Vali Sonel, "Operasyon bölgesinde 5 terörist imha edildi. Hemen arkasından güvenlik güçlerinin yaptığı arama tarama faaliyetleri sırasında 2 terörist daha etkisiz hale getirildi" dedi.


MİT Bölge Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığınca müşterek olarak gerçekleştirilen operasyonda teröristlerin bulunduğu alan kobra helikopterlerle ateş altına alındı. Sabah 5 akşam 2 olmak üzere 7 teröristin etkisiz hale getirildiğini söyleyen Vali Sonel, teröristlerden ikisinin turuncu listede yer aldığını açıkladı.

#Tunceli
#PKK
#Terör
6 yıl önce