|

Şehit üsteğmenin mezarı 103 yıl sonra bulundu

Tarihin en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda şehit Üsteğmen Ahmet Şevki’nin 103 yıl sonra mezarı bulundu.

Yeni Şafak
14:27 - 13/03/2018 Salı
Güncelleme: 14:32 - 13/03/2018 Salı
IHA
Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen Üsteğmen Ahmet Şevki’nin 103 yıl sonra mezarı bulundu.
Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen Üsteğmen Ahmet Şevki’nin 103 yıl sonra mezarı bulundu.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyü sınırları içerisinde yeni yapılan Ağadere Ağır Mecrûhîn (Yaralılar) Hastanesi ve Şehitliği’nde örtü temizliği yapılırken şehit mezarı bulundu. Toprak ve otların temizlenmesiyle şehit mezarı 103 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı. Şehit Üsteğmen Ahmet Şevki’nin mezar taşının bir bölümünde ‘61’inci Alay, 4’üncü Tabur, 15’inci Bölük Mülazım-ı Evvel (Üsteğmen) Şevki Efendi Bin Kazım Efendi’ yazdığı tespit edildi. Milli Savunma Bakanlığı (MBS) kayıtlarında ismi geçen şehidin memleketinin Yunanistan sınırları içerisinde kalan Serfiçe sancağına bağlı Nasliç kazasından olduğu öğrenildi. Şehit mezarı düzenleme çalışmalarının ardından ziyarete açılacak.


"Mezarı belli olan şehidimizin sayısı az"

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “1915 yılında Çanakkale’de destan yazan bu kahramanlar memleketin dört bir yanından buraya gelmişlerdi. Kimi Yunanistan’dan, kimi Makedonya’dan, kimi Balkanlar’ın değişik bölgelerinden, kimi Halep’ten, kimi Kudüs’ten Çanakkale’ye akın akın vatan savunmasına gelmişti. Çanakkale’de mezarı belli olan şehidimizin sayısı azdır. Çünkü o dönemde şehitlerimiz imkanlar dahilinde bulunduğu yere gömülerek defnediliyordu. Genelde de mezar yerleri pek belli değildi. Tarihi Alan’da mezar yeri belli olan şehidimizin bir tanesi de Üsteğmen Şevki Efendi’dir. Biz bu topraklarda kefensiz yatan şehitlerimizi araştırıp, onları bulmaya, halkımızın ziyaretine açmaya uğraşıyoruz istiyoruz. Çünkü onlar bu vatan için en büyük fedakarlığı yapmışlar ve canlarını ortaya koymuşlar. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu kahraman şehitlerimizin mezarlarını torunlarının ziyaret edip dua okumalarını istiyoruz” dedi.


#Çanakkale Savaşı
#Çanakkale
#şehit
6 yıl önce