'Sarı kutu' Türkiye kıyılarında ilk defa görüldü

Yeni Şafak
15:4616/06/2017, vendredi
G: 10/11/2017, vendredi
AA
Sarı kutu balığı, 600 deniz mili katetti, Antalya'da görüntülendi.
Sarı kutu balığı, 600 deniz mili katetti, Antalya'da görüntülendi.

Genellikle tropik sularda yaşayan sarı kutu balığı, Antalya'da görüntülendi. Kemer ilçesindeki Üç Adalar'da bir dalgıç tarafından görüntülenen kutu balığının fotoğraflarını inceleyen Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, balıkla ilgili bilimsel makale yayınlayarak Türkiye kıyılarında ilk defa görüldüğünü dünyaya duyurdu. Balığın ortalama 600 deniz mili katederek Antalya'ya ulaştığını belirtildi.

Tropik sularda yaşayan ve bilimsel ismi "Ostracion cubicus" olan, görünümü nedeniyle sarı kutu balığı adı verilen balık türü, ilk defa Türkiye kıyılarında Antalya'da görüntülendi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kemer ilçesindeki Üç Adalar bölgesinde dalış yapan Yakup Koç'un kendisini arayarak, daha önce görmediği bir balık türünü fotoğrafladığını söylediğini aktardı.

Balığın fotoğraflarını incelediklerinde, Akdeniz'de yaşayan herhangi bir türe benzetemediklerini belirten Gökoğlu, yaptıkları incelemenin ardından balığın tropik sularda yaşayan Kızıldeniz'de de popülasyonu bulunan sarı kutup balığı olduğunu belirlediklerini söyledi.

Gökoğlu, balığın Akdeniz'de görülmesi kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, "Lübnan'da Beyrut Amerikan Üniversitesindeki bir bilim adamı bu balığın ülkesinde görüldüğünü duyurdu. Lübnan'dan sonra Antalya'da da görülmesiyle bu balık Akdeniz'de ikinci defa görüntülenmiş oldu. Biz de bu balığın Türkiye'de ilk defa görüldüğünü bilimsel bir makale ile dünyaya duyurduk." dedi.

Balığın 45 santime kadar büyüyebildiğine dikkati çeken Gökoğlu, "Balon balığına benziyor. Dikenimsi yapılar ve bal peteğini andıran oluşumları var. Küçükken sarı renkte büyüdüğü zaman ise mavimsi bir renk alıyor. Dalgıç tarafından görüntülenen balık ergin bir birey olduğu için mavi renkte. Bu balık zehirli bir toksin üretiyor. Bu toksinden vücudunun dışında bir zırh oluşturuyor ve diğer balıklardan koruyor. İnsanlara herhangi bir zararı yok." diye konuştu.

Gökoğlu, balığın insanlar tarafından yenilmediğini ve bu nedenle ekonomik bir değerinin bulunmadığını vurguladı.

Kızıldeniz'den gelen 60'ıncı tür

Sarı kutu balığının Kızıldeniz'den Türkiye'ye gelen 60'ıncı tür olduğuna işaret eden Gökoğlu, "Kızıldeniz'den Akdeniz'e balıklar ve karides gibi çeşitli organizmalar girmeye başladı. Bu göçlerde küresel ısınmanın büyük etkisi var. Akdeniz'e dökülen nehirlerin yapısının değişmesi de bu durumu etkiliyor. Akdeniz tropikleşmeye başlıyor. Pasifik Okyanusu'na benzemeye başladı. Akdeniz ile Kızıldeniz arasındaki bazı farklılıklar ortadan kalkıyor." ifadesini kullandı.

Kutu balığının en yakın yaşam alanının Kızıldeniz olduğunu anlatan Gökoğlu, şunları kaydetti:

  • "Balığın tam olarak nereden geldiğini tespit etmek mümkün değil ancak olabilecek en yakın bölgeden gelmiş olsa bile Kemer'e ulaşabilmesi için en az 600 deniz mili (yaklaşık bin kilometre) yol katetmesi gerekiyor. Uzun ve zorlu bir yolculuk ile bu balık buraya gelmiş olmalı."
  • Otomobil teknolojisine ilham verdi
  • Dünyada tropik sularda yaşayan ve görüntüsü "kutu"ya benzediği için bu isim verilen sarı kutu balıkları, otomobil teknolojisine ilham verdiği yönündeki haberlerle ismini duyurmuştu.

#Antalya
#Kutu balığı
#Mehmet Gökoğlu