Son dönemlerde üst üste ölümlü iki kazaya karışan ve dünyanın bir çok ülkesinde 'uçuşu yasaklanan' Boeing 737-8 MAX sınıfı uçaklar için Türkiye de adım attı ve uçakların olaylar netleşene kadar yerde bekletileceğini duyurdu.
Ulaştırma Bakanlığı da yaşananların ardından "Türk hava sahasını 737-8 MAX uçuşlarına kapatıldı" açıklamasını yapınca gözler bir kez daha hem uçakların güvenliğine hem de 737-8 MAX'lerin neden düştüğüne çevrildi.
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Genel Sekreteri Okan Üreksoy, söz konusu kazaların ve alınan kararların ardından Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada önemli bilgiler verdi.
Endonezya ve Etiyopya'daki kazaların her ikisinin de çok benzer olduğuna dikkati çeken Üreksoy, "Kazaların kısa aralıklarla ve birbirine çok benzer sebeplerle meydana gelmesi, 'Acaba tüm uçaklarda bir sorun mu var?' sorusunu beraberinde getirdi" dedi.
Boeing'in acilen tedbirler alacağını ve işin tüm yönleriyle detaylıca incelenip ortaya her şeyin görülebileceği bir raporun çıkacağını anlatan Üreksoy, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin rapor gelene ve işler netleşene kadar aldığı 'yerde bekletme' kararını çok önemli buluyoruz. Emniyet yönünden son derece değerli, uçuş güvenliğini öne alan bir yaklaşım."
Sadece Türkiye'de değil, dünyanın çok sayıda ülkesinde yasaklanmasına rağmen ABD'nin halen Boeing 737-8 MAX uçuşlarına neden izin verdiği sorusuna da yanıt veren Üreksoy, şunları söyledi:
Ancak bizi derneğimizin ABD'deki benzeri olan kurum bir açıklama yaptı ve 'Uçağa yeni eklenen bir özellik nedeniyle bu kazalar meydana gelmiş olabilir' uyarısında bulundu."
Üreksoy, Boeing firmasının 737-8 MAX uçaklarının üretim aşamasında yeni eklenen bu özelliği şu sözlerle anlattı:
"Uçakların hızı sahip olduğu sistemlerle ölçülüyor, üzerinde var olan sensörlerle açısını-hızını otomatik olarak hesap ediyor.
Uçakların havada tutunabilmesi için sahip olması gereken bir sürat var. Yeni gelen yazılımla eğer uçak bu hızın altına düşme eğiliminde olursa veya kabul edilebilir baş yukarı açıya gelirse burnu aşağı vererek sahip olması gereken hıza ve uygun uçuş açısına ulaştırmaya çalışıyor."
"Boeing 737 Max uçaklarına kazandırılmış olan bu yeni teknik özelliğin, uçakların operasyona başlaması ile birlikte pilotların dikkatine yeterli seviyede getirilmemesinin, üretici firmanın süreçteki bir zafiyeti olduğunu düşündüğümüzü ifade etmek gerekir" diyen Üreksoy, sözlerini söyle tamamladı:
"Havacılık alanında bu tür olayların ardından yapılan araştırmaların 'suçlu bulmak' amacı değil, 'daha sonra benzer şekilde yaşanabilecek kazaların önüne geçmek' amacıyla sürdürüldüğü bilmekte fayda var.
Üretim, eğitim, uçuş gibi birbirini tamamlayan bir zincirin tüm halkaları incelenecek. Bunların sonucunda bir tavsiye kararı çıkacak ve gerekirse yaptırım yönünde adımlar atılacak."