|

Oyun çok büyük

PKK'lı 3 teröristbaşının yerini bildirene ödül vereceğini duyuran ABD'nin bu sürpriz adımına konunun uzmanları çarpıcı yorumlar yaptı.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 8/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:44 - 8/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin
Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin

Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı görevinde bulunan emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ABD’nin PKK elebaşıları Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan’ın yerini bildirenlere toplamda 12 milyon dolar ödül verileceği beyanını değerlendirdi. Sözkonusu gelişmeyi ‘yeni bir tuzak’ olarak yorumlayan Pekin, Irak’ta ‘baba Bush’ tarafından başlatılan 1991 sürecinin devam ettiğini, ‘Kuzey Kürdistan’ı kurmayı amaçlayan Washington’un 1999 yılında Abdullah Öcalan’ı Türkiye’ye teslim ettiğini hatırlatarak, “Şimdi Suriye’de benzer bir yapı inşa edecekler ve bu sefer de PKK’nın tepe isimlerini feda ediyorlar” dedi. Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna dönük hazırlıklarından vazgeçme lüksü olmadığına vurgu yapan Pekin, şunları söyledi:

TARİHİ KIRILMA NOKTASI

“ABD bir yandan İran’ı kuşatma, diğer yandan Suriye’de korsan bir Kürt devleti kurma konusunda kararlılığını koruyor. Abdullah Öcalan, 1999 yılında kuzeyde kurulacak Kürt özerk yapısını karıştırma potansiyelinden dolayı oyun dışına itildi. Şimdi benzer durum Suriye’de yaşanıyor. Ancak bu sefer oyun daha büyük ve tarihin kırılma noktası olarak değerlendirilebilir. Şu an tüm Ortadoğu coğrafyasını yeniden şekillendirecek adımlar atılıyor. ‘İslam Natosu’, ‘İslam Ordusu’ projeleri bu oyunun en bariz göstergeleri. Cemal Kaşıkçı olayı bu sürecin başlangıç noktası oldu. İsrail, Suud üzerinde ciddi etki sağladı; Mısır ve BAE zaten aynı ittifakın parçası... Tel Aviv öte yandan Umman, Bahreyn gibi ülkelerle görüşerek anlaşmalar yapıyor.”

TEMİZLE VE DERİNE İN

“Suriye sınırımızda yuvalanan terör merkezleri mutlaka temizlenmeli ve 600 kilometrelik hatta en az 15-20 kilometre derinliğe inerek buralarda askeri üsler kurmak zorundayız. Bunu yaparken elbette ABD ile çatışarak değil ancak teröre karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanarak bu hedefimizi gerçekleştirebiliriz. Aksi durumda ABD’den PKK aleyhine yeni adımlar ve tabela değiştiren PYD-YPG terör yapılanması ile Türkiye’yi masaya oturtma amaçlı hamleler gelecektir. Suriye’de yeni anayasa süreci başlıyor. ABD’nin telaşı bir yandan Türkiye’nin askeri harekâtını engellemek öte yandan da en azından ‘yerel özerklik’ adı altında PKK korsan kantonlarına meşruiyet kazandırmak. Beraberinde Astana sürecini akamete uğratarak yeniden belirleyici rol üstlenmek. Türkiye’yi Rusya ve İran’dan kopararak yalnızlaştırmak istiyorlar. Fakat tüm bunları yaparken de gerek İran gerekse Rusya’ya karşı şu an Türkiye’nin varlığına olağanüstü ihtiyaç duyuyorlar.”

  • Harekâttan vazgeçmeyiz
  • Suriyeli Albay Fayez Esmer, ABD'nin 'ödül' hamlesinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı operasyondan kaynaklandığını söyledi. Esmer, "Bu hamle yalnızca Fırat'ın doğusuna yönelen TSK-ÖSO ittifakını durdurma amaçlıdır. ABD, Türkiye'nin hazırlıklarını ve kararlılığını gördü. Prestijini kurtarma amaçlı adımlar atıyor. PKK kontrolündeki bölgelerinde istisnasız tüm halk, PKK ve hamisi ABD'yi 'işgal unsuru' olarak görüyor. Gelinen noktada Türkiye, Fırat'ın doğusunda teröre karşı yapacağı temizlik harekâtından vazgeçmeyecektir" diye konuştu.

ABD üssünün müdavimleri

Iraklı eski milletvekili Nebil Harbul, ABD'nin başına 12 milyon dolar ödül koyduğu terör örgütü elebaşılarının (Karayılan, Kalkan, Bayık) ABD kontrolündeki kampları sıkça ziyaret ettiğini söyledi. Harbul, Irak'ın kuzeyinde Kifre, Sincar, Süleymaniye ve Mahmur kamplarını PKK'nın lojistik üssü olarak kullandığını ve bu bölgelerin güvenliğini ABD askerlerinin sağladığını anlattı. Öte yandan Yeni Şafak'a bilgi veren kaynaklar, Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı döneminde başına 5 milyon TL ödül konulan Murat Karayılan'ın ABD korumasında Suriye kuzeyindeki Haseke'ye geldiğini ileri sürdü. İddiaya göre Karayılan, Münbiç üzerinden Afrin'e kaçak yollarla girip Meydanki bölgesinde PKK'nın Afrin yapılanmasıyla bir toplantı düzenledi ve bölgeden ayrıldı.

#PKK
#ABD
#Terör
#İsmail Hakkı Pekin
5 yıl önce