|

Konsolosuluğun kamera görüntüleri üçüncü bir ülkede olabilir

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasına ilişkin Suudi yetkililerince yapılan 'Kameralar bozuktu' açıklaması gerçekten uzak bulunurken, güvenlik uzmanları başkonsolosluk binasındaki kameraların üçüncü bir ülke tarafından da izlenebileceğine dikkati çekti.

Yeni Şafak
12:28 - 11/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 16:32 - 11/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Suudi başkonsolosluğundaki kameraların Kaşıkçı'nın ortadan kaybolduğu gün çalışmadığı iddia edilmişti.
Suudi başkonsolosluğundaki kameraların Kaşıkçı'nın ortadan kaybolduğu gün çalışmadığı iddia edilmişti.

Suudi asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın başkonsolosluk binasına girdikten sonra ortadan kaybolmasına ilişkin iddialar devam ederken, Suudi yetkililerin yaptığı açıklamaların gerçeklikten uzak olması soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.



Güvenlik Uzmanı Dr. Erhan Canikoğlu, Suudilerin kamera hizmetlerini Filipin merkezli bir şirketten satın aldıklarını ve yaklaşık 1,5 yıldır da herhangi bir arıza kaydı oluşturmadıklarını hatırlattı.

  • Kaşıkçı olayında güvenlik kameralarında o gün 'arıza' olduğunun inandırıcı olmadığına vurgu yapan Canikoğlu, "Bu tür hassas yerlerde kamera görüntüleri, bu görüntülerin kayıt altına alınması ve depolanması öylesine geçiştirilecek işler değil. Muhakkak en üst düzeyde hizmet satın alınmış, tüm çevre, giriş-çıkış noktaları ve içerideki hassas yerlere kameralar yerleştirilmiştir" dedi.

"Doğrudan garaja girmesi olağan dışı bir durum"

Güvenliğin en üst düzey olduğu yerlerde kamera kayıtlarının 7/24 sistemiyle sürdürüldüğünün altını çizen Canikoğlu, şunları söyledi:

"Bu kamera görüntülerinin toplandığı, hem canlı gözle izleme yapılan hem de ani bir harekette görevlinin dikkatini çekip o bölgeye odaklanan, hem de tüm görüntüleri kayıt altına alan sistemin kontrol odası olmalı. Muhakkak bu odada Suudi güvenlik görevlileri de bulunuyordur."

  • Suudi heyet normal kapıdan girmesine karşın, minibüsün özellikle konsolosluğun garaj bölümüne sokulması olağan dışı bir durum. Aynı şekilde konsolosluktan çıkıp Başkonsolosun yakın mesafedeki evine giden aracın da doğrudan kapalı garaja girmesi dikkati çeken bir diğer husus."

"Kameraların görüntüleri farklı bir ülkenin elinde olabilir"

"Kameraların bozuk olmaları mümkün değil" diyen Canikoğlu, şöyle devam etti:

"Muhtemelen gelen heyette bir de teknik personel vardı. Kayıt altına alınan görüntüleri silmek için bu isimler müdahale etmiş olabilir.

Ancak günümüzde teknoloji çok ilerledi. Görüntüler çok uzaklardan izlenebiliyor. ABD ve ileri teknolojiye sahip ülkeler, kendi ülkelerindeki kimi hedefleri bina içlerine yerleştirilen gizli ses ve kameralar ile takip ediyor.

  • Bu şekilde kapalı devre güvenlik kamera görüntülerinin üçüncü taraflarca sızılarak ele geçirildiği çok gerçekleşmese de, teknolojinin bu kadar geliştiği, televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarının dinleme, izleme amaçlı kullanılabildiği bir dönemde bu imkansız değil. Bu nedenle kameraların çalışmadığını iddia eden Suudilerin tüm kamera görüntüleri şuan farklı bir ülkenin elinde de olabilir."
#Konsolosluk
#Arabistan
#Kamera
6 yıl önce