|

Kandil kapana kısıldı

Kandil’i PKK’ya dar eden Mehmetçik, teröristlerin İran’a kaçmaları ve olası saldırılarını engellemek için, harekatı İran-Irak sınır hattı boyunca yürütüyor. Rakımı 3 bin metreye ulaşan yüksek tepeler kontrol altına alınıp teröristlerin kaçış yolları tutulacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/06/2018 Cuma
Güncelleme: 01:55 - 22/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Bölgedeki 13 kampta ortalama 100’er teröristin barındığı tahmin ediliyor.
Bölgedeki 13 kampta ortalama 100’er teröristin barındığı tahmin ediliyor.

Uzunca bir süredir devam eden operasyonlarla bölücü terör örgütü PKK’nın yurtiçindeki varlığını bitirme noktasına getiren Türkiye, hedefi lider kadro ve Kandil olarak belirledi. Irak’ın kuzeyinde Mart’tan bu yana süren operasyonlarda 35 km. derinliğe ulaşıldı. Bugüne kadarki sınır ötesi operasyonlarda teröristlerin kaçış yeri her zaman İran olmuştu. Özellikle PKK’lıların İran’a kaçışını engelleyecek ve operasyon unsurlarının güvenliğini sağlamlaştıracak tedbirlere ağırlık verildi.

KAÇIŞ VE SALDIRIYA TEDBİR

Kandil’e yönelik operasyonda İran desteği, bir süredir yürütülen müzakerelere rağmen henüz sağlanamadı. Bu doğrultuda da İran’a kaçışlar ve PKK’nın yanısıra PJAK’ın faaliyet gösterdiği İran sınır gerisinden olası saldırılara karşı tedbirler arttırıldı. Bir yandan Türkiye-İran-Irak üçgeninin Irak uzantısındaki kamplar vurulurken, diğer yandan da bir tarafı İran, öteki tarafı Irak’a uzanan Kandil dağına yönelik operasyonun güzergahının güvenliği için kuzey yan emniyeti alınıyor.

SIRT HATTINDAN KANDİL’E

TSK unsurları, harekat güvenliğini sağlamak üzere operasyonun bir kolunda İran-Irak sınır hattı boyunca ilerliyor. Kandil’e uzanan operasyon sahasında İran-Irak sınır hattında rakımı 3 bine ulaşan yüksek tepeler bulunuyor. Sırt hattı olarak tabir edilen ve çok sayıda tepeden oluşan bu hatta sıçrayarak ilerleyecek olan unsurlar için bu yol aynı zamanda Kandil’e ulaşan yol olacak. Türkiye-İran-Irak üçgeninde başlatılan Kandil harekatı, Kuzey Irak’ta İran sınırı boyunca ilerleyecek.

  • Tepeler tutulacak
  • Özel kuvvet unsurlarının şu anda stratejik Şekif Dağı’na ulaştıkları, Del ve Avdel Kovi dağları arasındaki bölgede hakimiyet sağladıkları belirtiliyor. Operasyon birlikleri bir diğer koldan da Kandil’e uzanan Hakurk-Sidekan istikametindeki ovalar boyunca ilerliyor. Özelllikle dere yatakları üzerinden bu istikametteki ilerleyişin emniyetinin sağlanması için Irak’ın İran sınırı boyunca yükselen tepeler tamamen kontrol altına alınacak. Irak’ın kuzeyine hakim tepelerden sızma girişiminde bulunan teröristler yok edilecek. Kandil’in Türkiye ile bağlantılarını tutan güvenlik güçleri tepeleri alarak hem operasyon güzergahı, hem de başta Hakurk olmak üzere PKK’nın Türkiye sınırına yakın noktalardaki kamplar ve gizlenme noktalarına hakim olacak.
#Kandil
#TSK
#Operasyon
6 yıl önce