|

İsveç tezkeresi Meclis'te

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü imzalayarak Meclis’e sevk etti. Protokol, Meclis’te kabul edilmesi sonrasında yine Cumhurbaşkanı’nın onayı ile yürürlüğe girebilecek.

Uğur Duyan
04:00 - 24/10/2023 Salı
Güncelleme: 04:09 - 24/10/2023 Salı
Yeni Şafak
Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına ilişkin katılım protokolü 17 Mart’ta TBMM’ye sunulmuş, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda 23 Mart’ta, Genel Kurul’da ise 30 Mart’ta kabul edilmişti.
Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına ilişkin katılım protokolü 17 Mart’ta TBMM’ye sunulmuş, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda 23 Mart’ta, Genel Kurul’da ise 30 Mart’ta kabul edilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü’nü imzaladı. İletişim Başkanlığı, dün akşam saatlerinde yaptığı paylaşımda İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM’ye sevk edildiğini duyurdu. Şimdi üyelik protokolünü, TBMM’de iki aşamalı bir süreç bekliyor. Protokol önce Meclis Başkanlığı tarafından yasa teklifi haline getirilecek. Bu teklif, Dışişleri Komisyonu’na sevk edilecek. Böylece yasa teklifine dönüşen protokolün, Meclis’teki ilk durağı Dışişleri Komisyonu olacak. Komisyonda teklife ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nca milletvekillerine kapsamlı bir sunumda bulunulacak. Teklifin, komisyonun ardından Genel Kurul’da ele alınacak. Teklifin resmiyet kazanması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanması gerekiyor.


TBMM’DEN GEÇMEZ

Meclis kaynakları, İsveç için sürecin uzayabileceğine işaret etti. TBMM Dışişleri Komisyonu’nda önünde biriken dosyaların bulunduğunu aktaran kaynaklar, İsveç için öncelik değerlendirmesi yapacak. Türkiye’ye verdiği taahhütleri defalarca çiğneyen İsveç’in, NATO’ya katılımına yönelik yasanın geçmesinin zor olduğu değerlendirmesi yapılıyor. PKK/PYD terör örgütlerine her türlü desteği veren Stockholm yönetimi, İslamofobik eylemlerde de Avrupa’da öne çıkıyor.


#İsveç
#NATO
#TBMM
7 ay önce