|

Getirip tutuklayın

Veliaht Prens Selman, 4 ay önce Cemal Kaşıkçı’yı kandırarak Suudi Arabistan’a getirmek ardından tutuklamak istediği iddia edildi. Washington Post gazetesi bu planın CIA’nin yaptığı dinlemelere takıldığını yazdı. Kaşıkçı ise Selman’a güvenmediği için kurmaylarından gelen “yüksek rütbeli görev” tekliflerini kabul etmedi.

Haber Merkezi
04:00 - 12/10/2018 Cuma
Güncelleme: 08:09 - 12/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
Prens Selman'ın planı ABD istihbaratının dinlemelerine takıldı.
Prens Selman'ın planı ABD istihbaratının dinlemelerine takıldı.

Washington Post, Suud rejiminin Kaşıkçı’yı yakalamak için yaptığı planın ABD istihbaratının dinlemelerine takıldığı iddiasının ardından yine istihbarat yetkililerine dayandırdığı bir haber yayımladı. Habere göre Veliaht Prens, Kaşıkçı’nın ABD’nin Virginia eyaletinden Suudi Arabistan’a dönmesinin sağlanması ve ardından tutuklanmasını emretti. Bu plan ABD istihbaratının dinlemelerine takıldı.

ÜST DÜZEY GÖREV TEKLİFİ

Kaşıkçı’nın bazı arkadaşları da son 4 aydır Prens Muhammed’e yakın Suudi yetkililerin Kaşıkçı’yı arayıp, gazetecinin Suudi Arabistan’a dönmesi durumunda kendisine koruma hatta yüksek mertebeli devlet işleri teklif ettiğini söyledi. Arkadaşları, buna karşın Kaşıkçı’nın bu tekliflere şüpheyle baktığını ve bir arkadaşına Suudi hükümetinin kendisine zarar vermemek konusunda verdiği sözleri asla tutmayacağını söylediğini aktardı. Arap kökenli Amerikan bir siyasi aktivist olan Halid Saffuri, Cemal Kaşıkçı’nın mayıs ayında bu konuda yaptığı bir görüşmenin ardından kendisine, “Şaka mı yapıyorsun, onlara en ufak bir güvenim bile olamaz” dediğini kaydetti.

UYARMASI GEREKİYORDU

Suud rejiminin Kaşıkçı planından haberdar olan CIA ve Trump yönetiminin, ünlü gazeteciyi tehlikede olduğu yönünde uyarıp uyarmadığı bilinmiyor. ABD’de 2015’te imzalanan bir yönergeye göre, istihbarat ajanslarının kaçırılma, ciddi bir şekilde yaralanma ya da öldürülme tehlikesi bulunan kişileri uyarma yükümlülüğü var. Bu zorunluluk için söz konusu kişinin ABD vatandaşı olması şartı bulunmuyor. Adının açıklanmasını istemeyen eski bir ABD istihbaratı yetkilisi, “Kaşıkçı’nın yakalanması, tutuklanması olarak yorumlanmış ve bu nedenle uyarı zorunluluğu doğmamış olabilir ama söz konusu dinlemelerde şiddet içeren eylemler planlanmışsa evet, Kaşıkçı uyarılmalıydı” yorumunda bulundu.

#Suudi Arabistan
#prens Selman
#Cemal Kaşıkçı
6 yıl önce